Analýza chování nákladů - analýza nákladů a činností, příklad

Analýza chování nákladů odkazuje na pokus vedení pochopit, jak se mění provozní náklady ve vztahu ke změně úrovně činnosti organizace. Tyto náklady mohou zahrnovat přímé materiály, přímé pracovní síly a režijní náklady, které vznikají při vývoji produktu. Management obvykle provádí analýzu nákladového chování prostřednictvím matematických nákladových funkcí.

Nákladové funkce jsou popisy toho, jak se náklady (např. Materiál, práce nebo režijní náklady) mění se změnami úrovně aktivity související s těmito náklady. Například celkové variabilní náklady se změní ve vztahu ke zvýšené aktivitě, zatímco fixní náklady zůstanou stejné. Nákladové funkce mohou mít různé formy.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše kurzy finanční analýzy!

graf analýzy nákladového chování

Předpoklady nákladové funkce

Nákladové funkce jsou obvykle uvedeny ve formě y = mx + b, a lze je vykreslit do grafu.

Aby bylo možné určit tyto nákladové funkce, manažeři obvykle pro zjednodušení vytvářejí následující předpoklady:

  • Variace v nákladovém řízení vysvětlují rozdíly v souvisejících celkových nákladech.
  • Chování nákladů lze shrnout do funkce lineárních nákladů v příslušném rozsahu.

Relevantní rozsah zde odkazuje na rozsah aktivity, ve kterém je zachován vztah mezi celkovými náklady a úrovní aktivity. V reálných situacích však nejsou všechny nákladové funkce lineární a nevysvětluje je ani jeden ovladač nákladů.

Chcete-li se poučit z příkladu videa, absolvujte naše kurzy finanční analýzy!

Kvantitativní analýza nákladů

Je běžné, že vedení k ilustraci nákladových funkcí používá metody kvantitativní analýzy. Nejjednodušším přístupem je metoda vysokých a nízkých hodnot. Tato metoda používá k určení nákladové funkce pouze nejvyšší a nejnižší hodnoty ovladače nákladů a příslušných nákladů.

I když tento přístup má mnoho omezení, jedná se o jednoduchý první pokus o prozkoumání vztahu mezi hnací silou nákladů a celkovými náklady.

Regresní analýza je další metoda, která používá statistické metody k měření průměrného rozsahu změny v závislé proměnné spojené se změnami v nezávislé proměnné. Regresní přístup je mnohem lepší indikací vztahu mezi proměnnými. Software, jako je Microsoft Excel, je užitečným nástrojem pro provádění regresní analýzy.

Příklad chování při nízkých nákladech

Společnost XYZ by chtěla prozkoumat, jak se chovají režijní náklady se změnami pracovní doby:

MěsícCelkové režijní nákladyPracovní doba
březen$50,0002,000
duben70,0003,000
Smět55,0001,500
červen65,0003,500
červenec55,0001,000
srpen65,0002,000
září45,0001,500
říjen80,0004,000
listopad55,0002,500
prosinec60,0002,500

Byly pozorovány údaje o nákladech:

HodinNáklady
Nejvyšší pozorování4,000$80,000
Nejnižší pozorování(1,000)(55,000)
Rozdíl3,00025,000

Sklon nebo variabilní náklady: 25 000/3 000 = 8,33 USD

Zachycení Y nebo fixní náklady: 46 667 USD

Funkce plné ceny je tedy: Y = 8,33 x + 46 667. To znamená, že za každou další pracovní hodinu se celkové režijní náklady zvýší o 8,33 USD.

Podívejte se na další příklady v našem kurzu Základy finanční analýzy.

Přístup k regresní ceně

Pomocí analýzy chování regresních nákladů je přístup velmi podobný, ale používá všechny datové body místo pouze nejvyšších a nejnižších hodnot.

Pomocí regresní funkce v MS Excel můžeme získat výstup ANOVA, který dává nákladovou funkci Y = 8,72x + 39 502.

To znamená, že za každou další pracovní hodinu se celkové režijní náklady zvýší o 8,72 USD a pokud nebudou žádné pracovní hodiny, celkové režijní náklady by se rovnaly fixním nákladům 39 502 USD.

V rámci regresního přístupu můžeme analyzovat nákladovou funkci pomocí několika kritérií:

Ekonomická věrohodnost Stupeň přizpůsobeníDůvěra
Hlavní konceptJe pravděpodobné, že celkové režijní náklady jsou ovlivněny / určeny pracovní dobou?Určeno hodnotou R na druhou regresního výstupu. Čím vyšší číslo, tím větší změnu nezávislé proměnné lze vysvětlit nezávislou proměnnou.Vztah mezi standardní chybou a interceptem (fixní náklady) a proměnnou x (variabilní cena)
Analýza příkladuZdá se logické, že celkové režijní náklady a pracovní doba spolu souvisejí.R na druhou je 0,64. 64% změny režijních nákladů lze tedy vysvětlit změnou pracovní doby.Při T-statu větším než 2 je vztah přijatelný.

Zjistěte více o regresní analýze v našem kurzu finanční matematiky!

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Další techniky analýzy nákladů

Ve výše uvedeném obsahu jsme zkoumali dvě metody analýzy lineárních vztahů. Mnoho společností však často zkoumá vztah mezi více nezávislými proměnnými a jednou závislou proměnnou.

Společnosti mohou také často provádět analýzy každé proměnné a poté provést kombinovanou analýzu, aby dále prozkoumaly účinky každé nezávislé proměnné na závislou proměnnou. Obecně platí, že existuje mnoho různých způsobů analýzy údajů o nákladovém chování ve společnosti a je na vedení, aby rozhodlo, jak důkladně hodlají provést analýzu.

Ve světě, který přechází na ekonomiku více založenou na datech a technologiích, se analýza dat různými způsoby ukáže jako prospěšná pro společnosti, pokud jsou schopny zavést vhodná a nezbytná opatření.

Naučte se nyní finanční analýzu online!

Dodatečné zdroje

Toto byl úvodní finanční průvodce analýzou chování nákladů. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si prosím další finanční zdroje níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.
  • Návratnost výdajů na reklamu ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodu. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found