Asijská finanční krize - přehled, příčiny a dopady

Asijská finanční krize je krize způsobená zhroucením směnného kurzu měny a horkou peněžní bublinou. Začalo to v Thajsku v červenci 1997 a přehnalo se přes východní a jihovýchodní Asii. Finanční krize silně poškodila hodnoty měn, akciové trhy New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě, kde se nachází 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností ve světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej a další ceny aktiv v mnoha zemích východní a jihovýchodní Asie.

Asijská finanční krize

2. července 1997 thajské vládě došla cizí měna. Vláda již nebyla schopna podporovat svůj směnný kurz a byla nucena platit thajský baht, který byl dříve vázán na americký dolar. Směnný kurz pevné a fixní směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve srovnání s druhou. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády. baht se tak okamžitě zhroutil.

O dva týdny později prošlo velkou devalvací také filipínské peso a indonéská rupie. Krize se rozšířila mezinárodně a asijské akciové trhy se v srpnu ponořily do svých víceletých minim. Kapitálový trh v Jižní Koreji zůstal až do října relativně stabilní. Korejský won však 28. října klesl na své nové minimum a akciový trh zaznamenal k tomuto datu největší jednodenní pokles 8. listopadu.

souhrn

  • Asijská finanční krize je krizí způsobenou zhroucením směnného kurzu měny a horkou peněžní bublinou.
  • Finanční krize začala v Thajsku v červenci 1997 poté, co se thajský baht propadl na hodnotě. Poté se přehnala přes východní a jihovýchodní Asii.
  • V důsledku finanční krize se hodnoty měn, akciových trhů a dalších hodnot aktiv v mnoha zemích jihovýchodní Asie zhroutily.

Příčiny asijské finanční krize

Příčiny asijské finanční krize jsou komplikované a diskutabilní. Za hlavní příčinu se považuje kolaps horké peněžní bubliny. Na konci 80. a na počátku 90. let dosáhlo mnoho zemí jihovýchodní Asie, včetně Thajska, Singapuru, Malajsie, Indonésie a Jižní Koreje, masivního hospodářského růstu s nárůstem hrubého domácího produktu (HDP) o 8 až 12% (HDP) ( HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . Úspěch byl znám jako „asijský ekonomický zázrak“. Do úspěchu však bylo vloženo značné riziko.

Ekonomický vývoj ve výše uvedených zemích byl podpořen zejména růstem vývozu a zahraničními investicemi. Proto byly zavedeny vysoké úrokové sazby a směnné kurzy pevných měn (navázané na americký dolar), aby přilákaly horké peníze. Také směnný kurz byl vázán na příznivý kurz pro vývozce. Kapitálový trh i podniky však zůstaly vystaveny měnovému riziku v důsledku politiky směnného kurzu pevné měny.

V polovině 90. let, po zotavení USA z recese, Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finančním orgánem největší světové ekonomiky volného trhu. zvýšila úrokovou sazbu proti inflaci. Vyšší úroková sazba přilákala horké peníze k přílivu na americký trh, což vedlo k posílení amerického dolaru.

Měny navázané na americký dolar rovněž posílily, a tím negativně ovlivnily růst exportu. S šokem jak v exportu, tak v zahraničních investicích se ceny aktiv, které byly ovlivňovány velkým množstvím úvěrů, začaly hroutit. Zděšení zahraniční investoři se začali stahovat.

Masivní odliv kapitálu způsobil oslabení tlaku na měny asijských zemí. Thajské vládě nejdříve došla cizí měna, aby podpořila svůj směnný kurz, což ji donutilo plavat bahty. Hodnota bahtu se tak okamžitě poté zhroutila. Totéž se brzy poté stalo se zbytkem asijských zemí.

Dopady asijské finanční krize

Mezi země, které byly asijskou finanční krizí nejvíce zasaženy, patřily Indonésie, Thajsko, Malajsie, Jižní Korea a Filipíny. Viděli, jak se jejich směnné kurzy, akciové trhy a ceny dalších aktiv propadly. HDP postižených zemí dokonce klesl o dvojciferné hodnoty.

V letech 1996 až 1997 klesl nominální HDP na obyvatele v Indonésii o 43,2%, v Thajsku o 21,2%, v Malajsii o 19%, v Jižní Koreji o 18,5% a na Filipínách o 12,5%. Dotčeny byly také Hongkong, pevninská Čína, Singapur a Japonsko, ale méně významně.

Asijská finanční krize vedla kromě hospodářských dopadů také k politickým dopadům. Předseda thajské vlády Yongchaiyudh a indonéský prezident Suharto rezignovali. Bylo vyvoláno protizápadní sentiment, zejména proti Georgovi Sorosovi, který byl obviňován ze spuštění krize s velkým množstvím měnových spekulací ze strany některých jednotlivců.

Dopad asijské finanční krize se neomezoval pouze na Asii. Mezinárodní investoři byli méně ochotni investovat a půjčovat rozvojovým zemím, nejen v Asii v jiných oblastech světa. Ceny ropy rovněž poklesly v důsledku krize. Výsledkem bylo několik významných fúzí a akvizic v ropném průmyslu, aby se dosáhlo úspor z rozsahu.

Role MMF v asijské finanční krizi

Mezinárodní měnový fond (MMF) je mezinárodní organizace, která podporuje globální měnovou spolupráci a mezinárodní obchody, snižuje chudobu a podporuje finanční stabilitu. MMF během finanční krize vygeneroval několik záchranných balíčků pro nejvíce postižené země. Poskytla balíčky kolem 20 miliard dolarů Thajsku, 40 miliard dolarů Indonésii a 59 miliard dolarů Jižní Koreji na jejich podporu, takže neplnily své závazky.

Balíčky záchranných balíčků jsou balíčky strukturálních úprav. Země, které balíčky obdržely, byly požádány, aby snížily své vládní výdaje, umožnily selhání insolventních finančních institucí a agresivně zvyšovaly úrokové sazby. Účelem úprav bylo podpořit měnové hodnoty a důvěru v solventnost zemí.

Poučení z asijské finanční krize

Jednou z lekcí, které si mnoho zemí vzalo z finanční krize, bylo vybudování devizových rezerv k zajištění proti vnějším šokům. Mnoho asijských zemí oslabilo své měny a upravilo ekonomické struktury, aby vytvořilo přebytek běžného účtu. Přebytek může zvýšit jejich devizové rezervy.

Asijská finanční krize rovněž vyvolala obavy z úlohy, kterou by vláda měla hrát na trhu. Zastánci neoliberalismu prosazují kapitalismus volného trhu. Uvažovali o krizi v důsledku vládních intervencí a kapitalismu přátelství.

Podmínky, které MMF stanovil v rámci svých balíčků strukturálních změn, se rovněž zaměřily na oslabení vztahu mezi vládou a kapitálovým trhem v postižených zemích, a tím na podporu neoliberálního modelu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008–2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, v milionech Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc
  • Černé pondělí Černé pondělí „Černé pondělí“ - jak se o něm dnes hovoří - se konalo 19. října (v pondělí) v roce 1987. V tento den došlo k pádu akciových trhů po celém světě, ačkoli
  • Flash Crash 2010 Flash Crash 2010 Flash Crash je krach trhu, ke kterému došlo 6. května 2010. Během krachu 2010 vedly přední americké akciové indexy, včetně indexu Dow
  • Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found