Finanční ekonomika - přehled, jak to funguje, aspekty

Finanční ekonomika je jedním z mnoha odvětví ekonomiky, která se zabývá různými finančními trhy New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě, kde se také 82% podílí na indexu S&P 500. jako 70 z největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej, s přihlédnutím k tomu, jak jsou zdroje využívány. Jeho zvláštní pozornost věnovaná peněžním aktivitám ji odlišuje od ostatních odvětví.

Finanční ekonomie

Ve finanční ekonomii jsou analyzovány důležité aspekty, které se vyskytují na devizových a akciových trzích, a také to, jak inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , deprese, deflace Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. , recese, ceny a další se navzájem ovlivňují. Finanční ekonomie je důležitá při přijímání investičních rozhodnutí, identifikaci rizik a oceňování cenných papírů a aktiv.

Jak funguje finanční ekonomie?

Jak bylo zmíněno výše, finanční ekonomie zkoumá peněžní aktivity finančních trhů, což z ní činí kvantitativní pole. Finanční ekonomie dělá toto:

  • Podílí se na analýze reálné hodnoty. Reálná hodnota Reálná hodnota se vztahuje ke skutečné hodnotě aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne jak prodávající, tak kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. aktiva a částku hotovosti, kterou lze z aktiva vydělat. Reálná hodnota je popsána jako skutečná hodnota produktu nebo zásoby dohodnutá jak prodejcem, tak kupujícím, nebo hodnota stejného produktu poskytnutá trhu, s nímž je obchodován. Pokud jde o peněžní tok, finanční ekonomika také určuje, jak jiné aktivum nebo událost ovlivňuje generování peněžních toků.
  • Finanční ekonomie také studuje rizika a identifikuje způsoby, jak minimalizovat rizika související s investicemi.
  • Finanční ekonomika rovněž zahrnuje finanční nástroje, jako jsou dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , akcie a cenné papíry. Rovněž se zabývá různými regulacemi trhu, kterými se řídí trhy, kde se s těmito nástroji obchoduje. Trhy a finanční instituce jsou samozřejmě také v kompetenci finanční ekonomiky.

Aspekty finanční ekonomiky

Existují dva základní aspekty finanční ekonomiky, a to diskontování a diverzifikace řízení rizik.

1. Diskontování

Každý investor si je vědom, že hodnota jeho peněz dnes nebude v příštích 10 až 20 letech stejná. Například dnešní peníze nebudou v příštích 20 letech poskytovat stejnou kupní sílu. Toto je důležitá skutečnost, kterou musí investoři při rozhodování uznat.

Měli by diskontovat 10- nebo 20letý rozdíl kvůli inflaci a riziku. Aspekt diskontování je velmi důležitý, protože související problémy, jako jsou nedostatečně financované důchodové systémy, již existují.

2. Řízení rizik a diverzifikace

Riziko je neodmyslitelné téměř ve všech finančních činnostech. Každý, kdo neustále sleduje akciový trh, si všimne, že obchodované akcie mohou kdykoli změnit trendy. Výnosy z investování do akcií jsou někdy vysoké, protože riziko je také vysoké. V ideálním případě, pokud investor drží dvě riziková aktiva, měl by jejich individuální výkon kompenzovat ten druhý.

Základní pojmy finanční ekonomiky

Existují dva základní pojmy finanční ekonomie - teorie portfolia a model oceňování kapitálových aktiv (CAPM).

1. Teorie portfolia

Tato teorie, nazývaná také teorie moderního portfolia, tvrdí, že investoři vykazují přirozenou averzi k riziku, a proto se budou snažit vyhnout investicím s vyšším rizikem i investicím s nižšími výnosy. Investice s vyššími výnosy však určitě přicházejí s vyššími riziky.

Koncept se dále domnívá, že s aktivy by se nemělo zacházet podle toho, jak fungují jednotlivě, ale podle toho, jak vzájemně interagují. Je tomu tak proto, že schopnost najít správnou kombinaci takových aktiv může investorovi pomoci dosáhnout nejvyšší možné návratnosti při určité úrovni rizika a naopak.

2. Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM)

The Finance Asset Pricing Model (CAPM) Finance Finance's Finance articles are designed as self-study guidelines to learn important finance concepts online by your own growth. Procházejte stovky článků! hodnotí rizika a výnosy, které přicházejí s rizikovým aktivem, za účelem stanovení jeho ceny. Dále navrhuje, že proti rizikům, která podstupují investoři, je třeba čelit vhodnou kompenzací. Vyplývá z následujícího vzorce:

Vzorec CAPM

Kde:

Ra = Očekávaná návratnost cenného papíru

Rrf = bezriziková sazba

Ba = Beta zabezpečení

Rm = očekávaná návratnost trhu

Výhody finanční ekonomiky

Konečným přínosem finanční ekonomiky je poskytování informací investorům, aby mohli přijímat správná a informovaná rozhodnutí ve vztahu k jejich investičním možnostem. Jsou prezentovány s riziky a rizikovými faktory podílejícími se na jejich investicích, reálnou hodnotou aktiva, které si přejí získat, a předpisy na finančních trzích, kde jsou zapojeny.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia namísto bezrizikových aktiv.
  • Quants Quants Kvantitativní analytici (také nazývaní „quants“) jsou odborníci specializující se na návrh, vývoj a implementaci algoritmů a matematických nebo statistických modelů určených k řešení složitých finančních problémů. Ve své práci používají kvantitativní analytici kombinaci technik a znalostí
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found