Samoplňující proroctví - když očekávání ovlivňují realitu, příklady

Sebenaplňující se proroctví je očekávání - pozitivní nebo negativní - o něčem nebo někom, které může ovlivnit chování člověka způsobem, který vede tato očekávání k uskutečnění. Například pokud si investoři myslí, že akciový trh se zhroutí, nakoupí méně akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , ceny začnou klesat a trh se skutečně zhroutí.

Téma proroctví naplňujícího sebe sama

Příklad naplnění sebedůvěry

Aby byl srozumitelnější, zvažte následující příklad.

Předpokládejme, že existuje očekávání, že místní nemovitost Nemovitost Nemovitost je nemovitost, která se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k trhu s pozemky, vylepšeními a přírodními zdroji, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., Budou odpisovány. Vzhledem k širokému očekávání odpisů se značný počet majitelů domů rozhodne své nemovitosti prodat. Podstatné zvýšení počtu prodejců nemovitostí vytváří nadbytečnou nabídku Zákon o zásobování Zákon o zásobování je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jejich dodávka. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá. na trhu. Přebytek nabídky znehodnocuje trh s nemovitostmi a splňuje očekávání odpisů.

The očekávání znehodnocování trhu byl nepřímo příčinou poklesu ceny trhu, charakterizující jej jako seberealizující se proroctví.

Počátky konceptu

Příklady seberealizujícího proroctví lze najít v literatuře, která souvisí se starou Indií a Řeckem; o tomto termínu se však ve své nejmodernější podobě nemluvilo až do 20. století, kdy v roce 1948 sociolog Robert K. Merton ochrannou známku označil a podrobněji jej popsal.

Podle Mertona je seberealizující proroctví na začátku falešný pohled nebo pojetí osoby, místa nebo věci. Falešná definice vede jednotlivce nebo jednotlivce k jednání takovým způsobem, že se dříve falešná myšlenka ukázala jako pravdivá.

Merton říkal, že víry a myšlenky lidí - ať už správné nebo špatné - hluboce ovlivňují způsob jejich myšlení a vedou je k tomu, aby jednaly způsobem, který nutí koncepci stát se realitou.

Naplňující se proroctví v New Age

Noví věřící často nazývají seberealizující se proroctví jako Zákon přitažlivosti. V zásadě jde o poněkud mystický nebo idealizovaný koncept, že člověk dostane zpět to, co vydal do vesmíru.

Dobrým příkladem je dítě, které se nedávno přestěhovalo do nové školy. Pokud dítě věří, že je trapné, nepodobné nebo nepopulární, může také věřit, že si nebude moci najít žádné přátele nebo že s ním nebude nikdo ochotný sedět během oběda. Silně zastávané víry - ať už jsou zpočátku pravdivé nebo ne - ovlivňují způsob, jakým dítě jedná, když vstoupí do jídelny. To může v chování dítěte vyvolat nepříjemnost nebo plachost, které by jinak nebyly patrné.

Evokované chování pak pravděpodobně povede k tomu, že ostatní děti v jídelně zůstanou slepé a znemožní jim přiblížit se k novému dítěti a / nebo sedět s nimi na obědě. V takovém scénáři nové dítě nevyhnutelně plní své vlastní proroctví o tom, jak by s nimi ostatní děti zacházely.

Výhody seberealizujícího proroctví

Použití sebenaplňujícího se proroctví může být prospěšné, pokud je správně použito, zejména ve světě podnikání. Pokud se jednotlivec, například podnikatel, schází s potenciálními investory pro spuštění Metriky oceňování při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky oceňování při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat, na kterých pracuje, a cílem je získání investorů. Pokud podnikatel věří, že investoři budou jeho nápady milovat a budou chtít investovat do jeho spuštění, pravděpodobně ho to povede k větší důvěře v sebe a svou prezentaci.

Vstoupení na schůzku s důvěrou pomáhá podnikateli zůstat při zemi, skvěle se prezentovat a být méně trapní, když hovoří s investory mezi sebou. Tato důvěra nakonec ovlivní, jak se podnikatel nese a jak ho vidí investoři. V mnoha případech to může vést investory k tomu, aby poskytli podnikateli financování jeho spuštění.

Sebenaplňující se proroctví je jakákoli držená víra nebo očekávání, které vedou k chování, které nakonec prokáže víru nebo očekávání pravdivé. Při pozitivním použití může být tento fenomén skvělým nástrojem v obchodním světě.

Negativní účinky při investování

Fenomén seberealizace proroctví je často zmiňován v oblasti investování a obvykle negativně. Obchodníci Vítězná myšlenka obchodníka Být mistrovským obchodníkem není jen o formulování lepších strategií a analýz, ale také o rozvoji vítězného myšlení. hovoří o špatných - tedy chybných - postojích k trhu, které se často stávají seberealizujícími proroctvími. Pokud například obchodník věří, že trh je „pro něj“, to znamená, že aktivně pracuje na tom, aby jeho obchody byly nerentabilní, pak často budou rozhodovat o obchodování na základě falešného scénáře. Jelikož rozhodnutí obchodníka jsou založena na falešném předpokladu, je zcela přirozené, že pravděpodobně povedou k obchodování s obchodními příkazy - obchodní obchodní příkazy odkazují na různé typy příkazů, které lze zadávat na burzách s finančními aktivy, jako jsou akcie nebo futures kontrakty. ztráty.

Když dojde k obchodním ztrátám, dále to posiluje pravdivost falešného předpokladu obchodníka v jeho mysli. Faktem však je, že k obchodním ztrátám vede vlastní chování obchodníka, nikoli jakékoli podvodné machinace na straně trhu. Aniž by uznali seberealizující se proroctví svého jednání, obchodníci nadále věří svým falešným předpokladům o trhu, a proto mají i nadále špatné zkušenosti kvůli svým vlastním činům, které vedou k seberealizujícím se proroctvím.

Související čtení

Doufáme, že se vám líbilo číst finanční vysvětlení sebenaplňujícího se proroctví. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Následující finanční zdroje vám pomohou při dalším finančním vzdělávání:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Objektivní vs. subjektivní obchodování Objektivní vs. subjektivní obchodování Objektivní vs. subjektivní obchodování: Většina obchodníků se řídí v podstatě objektivním nebo subjektivním stylem obchodování. Objektivní obchodníci se při rozhodování o obchodování řídí určitými pravidly. Raději mají rozhodnutí o nákupu a prodeji v zásadě předem naplánovaná. Subjektivní obchodníci se naproti tomu distancují od používání přísných pravidel
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Vítězné myšlení obchodníka Vítězné myšlení obchodníka Být mistrem obchodníka není jen o formulování lepších strategií a analýz, ale také o rozvoji vítězného myšlení.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found