Rozpočtování výstupů a vstupů - přehled, proces, klady a zápory

Rozpočet výstupu / vstupu je také známý jako rozpočet výkonu. Jedná se o typ rozpočtu, který odráží jak úrovně financování (vstupy), tak očekávané výstupy z každé jednotky organizace. Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury. Vláda často používá metodu rozpočtování výstupů / vstupů k prokázání vztahu mezi prostředky daňových poplatníků (vstupy) a výstupy služeb poskytovaných státem a federálními vládami. Zaměřuje se hlavně na očekávané výsledky, nikoli na úrovně financování, což vede k optimálnímu využití zdrojů ve veřejném i soukromém sektoru.

Rozpočtování výstupu / vstupu

souhrn

  • Rozpočtování výstupů a vstupů se také označuje jako rozpočtování výkonu.
  • Zahrnuje přípravu odhadů nákladů a výnosů na základě produktivity jednotek nebo oddělení v organizaci.
  • Rozpočtování výstupů a vstupů používají hlavně vlády a neziskové organizace, protože jsou odpovědné daňovým poplatníkům a dárcům.

Jak je formulován rozpočet výstupu / vstupu

Rozpočet výstupů / vstupů je připraven na základě vyhodnocení výkonnosti různých útvarů v organizaci vedením. Jednotkám, které generují nejvyšší ziskovost nebo výsledky, je přidělen větší podíl rozpočtu, zatímco koncovým jednotkám je přiděleno méně vstupů. Tato metoda přidělování zdrojů má za cíl optimální využití omezených zdrojů, jako jsou odborné znalosti, finance a využití produktivního času.

Aby byl rozpočet výstupu / vstupu efektivní, musí organizace nepřetržitě vyhodnocovat výkonnost rozpočtu a produktivitu zaměstnanců v každém finančním období Fiskální rok (FY) Fiskálním rokem (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů doba, kterou vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. To pomáhá vedení znát výsledky dosažené každou jednotkou organizace a určit, jak dobře fungují. Vládní útvary používají výsledky k ospravedlnění přidělení různých úrovní financování každé jednotce. Vzhledem k tomu, že se vláda při financování svých činností spoléhá na peníze daňových poplatníků, musí zajistit, aby měla k dispozici přesné informace o výkonnosti všech oddělení nebo projektů.

Proces rozpočtování výstupu / vstupu

1. Stanovit cíle

Prvním krokem při formulování rozpočtu výstupu / vstupu je příprava seznamu cílů, které organizace plánuje dosáhnout v příštím finančním období. Například vládní ministerstvo zdravotnictví může stanovit cíl dosáhnout v příštím roce 95% pokrytí zdravotní péče. Cíle by měly být jasné. Měly by být jasně sděleny zaměstnancům, kteří jsou odpovědní za úspěšnou implementaci cílů.

2. Určete projekty nebo jednotky pro splnění cílů

Po identifikaci cílů je dalším krokem identifikace programů, projektů nebo jednotek k implementaci cílů. K dosažení stanovených cílů by oddělení mělo zajistit potřebné zdroje, jako jsou finance, infrastruktura a odborné znalosti.

Na výše uvedeném příkladu pokrytí zdravotní péče může vláda přiřadit cíl implementace cíle pokrytí 95% zdravotní péče jednomu z programů v resortu zdravotnictví. Jednotka by měla mít pozitivní výsledky v úspěšném provádění vládních směrnic ve zdravotnictví. Mělo by mít přístup k dostatečnému množství financí, personálu a dalších zdrojů potřebných k přihlášení občanů do národního programu zdravotní péče.

3. Vypracujte výkonnostní kritéria

Vedení by mělo vypracovat kritéria, podle nichž bude hodnocena výkonnost programu nebo jednotek. Kritéria mohou být z hlediska počtu pracovních hodin, počtu zapsaných do programu nebo dosažení určitých výkonnostních cílů KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI). Úspěšnost 95% pokrytí zdravotní péče lze například vyhodnotit na základě počtu občanů zapojených do programu.

4. Připravte finanční plány pro každý projekt

Dalším krokem je příprava finančních plánů pro každý program nebo jednotku. Pokud je zapojeno několik programů nebo jednotek, mělo by vedení přidělit finanční prostředky podle požadavků na ziskovost nebo zdroje každého projektu. Jednotce, u níž se očekává, že přinese největší výsledky, by měl být přidělen větší podíl rozpočtu ve srovnání s ostatními jednotkami, které produkují střední až nízké výsledky. Alokace by pak měly být shrnuty, aby se získal celkový rozpočet organizace.

5. Posuďte výkonnost každého projektu v porovnání s výkonem podle rozpočtu

Organizace by měla provádět pravidelná hodnocení výkonu každé jednotky nebo programu, aby zjistila, jak dobře se jim daří v porovnání s rozpočtovaným výkonem. Vedení by mělo formulovat systematický přístup k hodnocení, aby byla zachována konzistentnost hodnocení z jednoho období do druhého. Výkon se hodnotí na základě kritérií vyvinutých vedením pro každou organizační jednotku nebo program.

6. Opravte odchylky

Hodnocení ukazují jednotky, které jsou na cestě k dosažení stanovených cílů, a také jednotky, které zaostávají. Výkonné jednotky by měly být chváleny za jejich dobrý výkon, zatímco jednotky, které dosahují stanovených cílů pomalu, by měly být přezkoumány a měla by být navržena nápravná opatření. Vedení může identifikovat faktory, které zpomalují výkon, a navrhnout způsoby řešení problémů a obnovení normálního výkonu.

Pros rozpočtování výstupu / vstupu

Níže jsou uvedeny některé výhody rozpočtu výstupu / vstupu:

1. Lepší odpovědnost

Vládní subjekty se při financování svých aktivit spoléhají na peníze daňových poplatníků, což znamená, že musí ukázat, jak jsou peníze utraceny. Takový pocit odpovědnosti činí zaměstnance odpovědnými vyčíslením konkrétního cíle na základě jeho důležitosti a množství peněz, které mu byly přiděleny. Daňoví poplatníci mají zájem vědět, zda byly jejich prostředky použity správně; vládní subjekt musí zveřejnit své výsledky.

2. Vylepšený výkon

Rozpočet výstupu / vstupu přiděluje větší část finančních prostředků oddělením nebo projektům s nejvyššími výsledky na základě výsledků z předchozího roku. Praxe může motivovat oddělení k neustálému zlepšování výkonu, zatímco ti s nejvyššími výsledky budou tvrdě pracovat, aby si udrželi své nejvyšší pozice. Výsledkem je, že organizace zažije provozní efektivitu z jednoho období do druhého.

Nevýhody rozpočtování výstupu / vstupu

1. Snadná manipulace

S rozpočtem výkonu se snadno manipuluje a zaměstnanci mohou manipulovat s daty, aby splnili konkrétní cíle, které vedení očekává. To může ovlivnit objem finančních prostředků přidělených konkrétním oddělením, protože každé oddělení soutěží o to, aby se navzájem překonalo. Organizace by měly zavést silné systémy vnitřní kontroly, aby se zabránilo manipulaci se záznamy zaměstnanci.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Rozpočty zdola nahoru Rozpočty zdola nahoru Rozpočty zdola nahoru jsou rozpočtovací metody, které začínají na úrovni oddělení a přecházejí na nejvyšší úroveň. Každé oddělení v organizaci je povinno sestavit seznam věcí, které potřebuje, projekty, které plánuje provést v příštím finančním období, a odhady nákladů. Odhady všech oddělení se poté sečtou, aby se získal celkový rozpočet společnosti.
  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Vyjednávané rozpočtování Vyjednávané rozpočtování Vyjednávané rozpočtování je proces rozpočtování, který kombinuje jak rozpočet shora dolů, tak rozpočet zdola nahoru. Vyjednaný rozpočtový proces neukládá proces přípravy rozpočtu na jedné úrovni, ale spíše umožňuje sdílenou odpovědnost mezi nadřízenými a podřízenými.
  • Druhy rozpočtu Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) na základě činností, (3) hodnotové nabídky a (4) nulové. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found