NAV (čistá hodnota aktiv) - přehled, vzorec, význam a dopad

NAV (čistá hodnota aktiv) se týká celkového vlastního kapitálu podniku. I když lze NAV použít na jakýkoli subjekt, většinou se používá jako referenční investiční fondy, jako jsou podílové fondy a ETF. Exchange Traded Fund (ETF). Exchange Traded Fund (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější. v široké škále všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. .

NAV

Vzorec NAV

Zde je způsob výpočtu NAV:

NAV = Aktiva fondu - pasiva fondu

Důležitost NAV

Ať už jej používáte pro podnikání nebo fond, NAV je důležitou metrikou, která odráží celkovou kapitálovou pozici akcionáře (nebo podílníka). Vydělením NAV počtem akcií nebo nesplacených jednotek lze určit čistou hodnotu aktiv na akcii (NAVPS) Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) je metrika používaná k posouzení hodnoty realitního investičního fondu (REIT) a označuje hodnotu jedné akcie. Čím vyšší je NAV nebo NAVPS, tím vyšší je hodnota fondu nebo společnosti.

Důsledky pro investiční fondy

1. Účetnictví fondu

Výpočet NAV je jednou z mnoha činností prováděných účetnictvím fondů, což je funkce středního podniku v investiční správě. Kvůli složitosti investičního fondu zahrnuje proces účtování fondu vrstvy počítačových systémů, které pomáhají s výpočty čisté hodnoty aktiv. Systémy pomáhají sledovat následující informace:

  • Příliv a odliv investičního kapitálu
  • Nákup a prodej investic
  • Investiční výnosy, zisky a ztráty
  • Výdaje fondu

V závislosti na typu fondu použije účetnictví fondu výše uvedené informace k přepočtu hodnoty NAV na denní, týdenní, měsíční nebo dokonce čtvrtletní bázi.

2. Otevřené fondy

NAVPS je obzvláště kritická pro otevřené fondy, tj. Podílové fondy, protože je referenčním bodem pro stanovení podílu nebo jednotkové ceny fondu. Fond bude vydávat a odkupovat akcie tak, že je bude oceňovat proporcionálně na základě NAV fondu.

Jako příklad řekněme, že fond vykazuje NAV ve výši 10 milionů USD a jeden milion akcií v oběhu. NAVPS by činil 10 $, takže investor kupující akcie v hodnotě 1 milion $ by vlastnil 100 000 akcií. Investice následně zvýší čistou hodnotu aktiv fondu o 1 milion USD na celkovou NAV 11 milionů USD.

3. Uzavřené fondy

Na rozdíl od výše uvedeného příkladu otevřeného fondu, uzavřené fondy vydávají pouze konečný počet akcií. Vzhledem k tomu, že se akcie obchodují na otevřeném trhu, jsou ceny akcií méně závislé na NAVPS než ceny v otevřených fondech. Uzavřené fondy, které obchodují na veřejných burzách, mají často slevu z čisté hodnoty aktiv fondu.

Další použití NAV

1. Investice do veřejných společností

Hodnotoví investoři mohou vyhodnotit potenciální investice do veřejných společností porovnáním čisté hodnoty aktiv společnosti s její tržní kapitalizací nebo cenou tržního ocenění pro celou společnost. Na rozdíl od investičního fondu bude výpočet NAV pro společnost oceňovat aktiva pomocí účetní hodnoty, amortizovaných nebo historických nákladů (nebo jejich kombinace).

Akcie společnosti lze považovat za „levné“, pokud je její tržní kapitalizace vyšší než její NAV, což z ní činí potenciálního kandidáta na hodnotného investora.

2. Realitní investiční fondy (REITs)

Realitní investiční fondy (REIT) také používají čistou hodnotu aktiv jako klíčovou metriku ocenění. V případě REIT je NAV často uváděna na jednotku, což odráží tržní ceny investic do nemovitostí držených svěřenským fondem. Čistá hodnota aktiv je podobná poměru cena / kniha Poměr trh / kniha Poměr trh / kniha nebo poměr cena / kniha se používá k porovnání aktuální tržní hodnoty nebo ceny podniku s jeho účetní hodnotou vlastního kapitálu na zůstatku prostěradlo. Tržní hodnota je aktuální cena akcií krát všechny nesplacené akcie, čistá účetní hodnota je všechna aktiva mínus všechny závazky. Poměr nám říká, kolik se odráží nerealizované zisky a ztráty každé nemovitosti.

3. Pojistné smlouvy

Některé smlouvy a anuity životního pojištění (například oddělené fondy) mohou fungovat jako vzájemné fondy. Podílové fondy. Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich. Pojistné smlouvy rovněž vyžadují výpočty NAV, protože jejich hodnoty aktiv mohou kolísat. Stejně jako podílové fondy i pojistné smlouvy vydávají pojistníkům podílové jednotky výměnou za jejich investice a referenční cenu zakládají na čisté hodnotě aktiv podkladového portfolia.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností
  • Otevřené vs uzavřené podílové fondy Otevřené vs uzavřené podílové fondy Mnoho investorů považuje otevřené a uzavřené podílové fondy za podobné, protože oba podílové fondy jim umožňují nízkonákladový způsob sdružování kapitálu a
  • Nejlepší investiční banky Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch
  • Průvodce investováním do cenných papírů Investování do akcií: Průvodce do investování do cenných papírů Od vydání „Inteligentního investora“ od Bena Grahama se takzvaná „hodnota investic“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod sběru akcií.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found