Minsky Moment - Přehled, katalyzátory, efekty a fáze

Minsky Moment je náhlý kolaps trhu po dlouhém období neudržitelné spekulativní aktivity zahrnující vysoké objemy dluhu investory. Termín se často používá k diskusi o minulých a / nebo pravděpodobných budoucích finančních krizích. Recese Recese je termín používaný k označení zpomalení obecné ekonomické aktivity. V makroekonomii jsou recese oficiálně uznány po dvou po sobě jdoucích čtvrtletích negativních temp růstu HDP. .

Minsky MomentObr.1: Stylizovaný minský cyklus (zdroj)

Je pojmenována po americkém ekonomovi Hymanovi Minském, který tvrdil, že trhy jsou náchylné k nestabilitě a dlouhá období dobrých trhů nakonec končí větší krizí.

souhrn

  • Minsky Moment je okamžik, který předchází úplnému propadu trhu. Minské okamžiky nastávají, když se investoři zapojují do agresivní spekulativní činnosti a zvyšují úvěrová rizika během delší prosperující doby.
  • Hyman Minsky tvrdil, že trhy jsou skutečně nestabilní a kolísají mezi obdobím stability a nestability.
  • Existují tři fáze poskytování úvěrů, které vedou k Minsky Moment - zajištění, spekulativní půjčky a fáze Ponzi.

Kdy nastane minský okamžik

Pokud jsou trhy dobré po delší dobu, mají investoři tendenci si nadále půjčovat a zvyšovat riziko ve svém portfoliu. Investoři pokračují v riskování a spekulují, že cena aktiva se bude i nadále zvyšovat.

Když však ceny přestanou růst, investoři si půjčili tolik, aby získali aktiva, že nemají dostatek hotovosti na splacení svých dluhů. Věřitelé poté vyzvou ke splacení půjčky, a proto investoři začnou prodávat svá aktiva. Může vyvolat náhlý kolaps ceny aktiv a trh je svědkem Minského okamžiku.

Katalyzátory a účinky minského okamžiku

Investoři se během býčích trhů zapojují do agresivních spekulací a půjčují si, aby využili tržní nálady. Čím delší býčí býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. období, čím větší dluh dluží investoři, a tím i větší riziko.

Aktiva získaná investory generují hotovost, která se používá k splacení dluhu přijatého k jejich nabytí. Nastává okamžik, kdy hotovost nestačí k vyrovnání dluhu kvůli klesající hodnotě aktiv využívajících pákový efekt. Stává se to proto, že mírné stažení trhu, což je běžné chování, má za následek snížení ocenění aktiv využívajících pákový efekt.

Emitenti dluhů proto začínají přijímat půjčky požadující splátky. Protože je obtížné prodat spekulativní aktiva, investoři jsou povinni prodat méně spekulativní. Vytváří tržní spirálu, prudký pokles likvidity a intenzivní poptávku po hotovosti na trhu, což může vyžadovat zásah centrálních bank.

Rychlý pokles objemu úvěrů vede k nevyhnutelnému kolapsu trhu. Trh v tomto okamžiku prožívá Minsky Moment a může následovat delší období nestability trhu.

Fáze vedoucí k minskému okamžiku

Podle Hymana Minsky prochází ekonomika třemi stupni úvěrování, přičemž v každé následující fázi se zvyšuje úroveň rizika, což nakonec vede ke krachu trhu:

1. Zajišťovací fáze

Fáze zajištění je nejstabilnější fází, kdy dlužníci mají dostatek peněžních toků z investic na pokrytí splátek jistiny i úroků. Ve fázi zajištění jsou úvěrové standardy stále vysoké.

2. Spekulativní výpůjční fáze

Ve spekulativní výpůjční fázi peněžní toky z investic pokrývají pouze splátky úroků dlužníka. Úrokový náklad Úrokový náklad vyplývá ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo leasingu kapitálu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením, nikoli jistiny. Investoři spekulují, že hodnota jejich investic se bude i nadále zvyšovat a úrokové sazby nebudou stoupat.

3. Ponziho fáze

Fáze Ponzi je nejrizikovější v cyklu. Peněžní toky dlužníků z jejich investic nestačí k pokrytí splátek úroků a jistiny. Investoři si půjčují v přesvědčení, že rostoucí hodnota aktiv jim umožní aktiva prodat za vyšší ceny, což jim umožní splácet nebo refinancovat jejich dluh.

Fáze Ponzi se vyznačuje vysokým oceněním aktiv. V současné době je nefinanční podnikový dluh USA, měřeno jako procento HDP, hrubý domácí produkt (HDP). Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. , je vyšší, než tomu bylo před poslední finanční krizí.

Související zprávy

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Tržní hodnota Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu hodnoty aktiv nebo společností na finančním trhu. Je vzájemně určeno účastníky trhu a
  • Konkurz Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům.
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found