Negativní mezera - přehled, příklad, efekty, vzorec

Negativní mezera je termín používaný k popisu situace, kdy úrokově citlivé závazky banky převyšují úrokově citlivá aktiva.

Negativní mezera

Mezera úrokových sazeb je důležitá, protože ukazuje riziko expozice úrokových sazeb a je často používána finančními institucemi k vývoji zajišťovacích pozic. Instituce, které profitují z úrokových rozdílů, věnují velkou pozornost rozdílu úrokových sazeb.

souhrn

  • Negativní mezera je termín používaný k popisu situace, kdy úrokově citlivé závazky banky převyšují úrokově citlivá aktiva.
  • Záporná mezera je často spojena s pozitivní mezerou, ke které dochází, když aktiva banky převyšují její závazky.
  • Důležitým vzorcem, kterému je třeba porozumět, je mezera úrokových sazeb, což je rozdíl mezi úročenými aktivy a úročenými závazky.

Vliv úrokových sazeb na negativní mezeru

Je důležité si uvědomit, že negativní rozdíl je ovlivněn úrokovými sazbami. Pokud úroková sazba poklesne, budou závazky oceněny nižší úrokovou sazbou, což povede ke zvýšení příjmu. Pokud se úroková sazba zvýší, budou závazky oceněny vyšší úrokovou sazbou a příjem by se následně snížil, protože banka musí vyplatit více peněz.

Příklad negativní mezery

Například Bank ABC vlastní aktiva ve výši 50 milionů USD a pasiva ve výši 90 milionů USD, které jsou citlivé na fluktuace úrokových sazeb. Jelikož pasiva převyšují aktiva, vykazuje banka ABC zápornou mezeru.

Účinky negativní mezery

Negativní rozdíl není vždy škodlivý, protože aktiva banky by mohla generovat dostatečný příjem k pokrytí úroků, které je třeba platit za její závazky. Může však signalizovat, že banka je vystavena úrokovému riziku Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. a velikost mezery naznačuje, do jaké míry by se čistý příjem banky mohl změnit, pokud by se změnily úrokové sazby. Pokud úrokové sazby poklesnou, sníží se také výnosy banky z jejích úročených aktiv, ale bude také platit méně ze svých úročených závazků.

Porozumění analýze mezer

Pro lepší pochopení negativních rozdílů je důležité nejprve porozumět konceptu analýzy mezer. Gapová analýza je proces používaný k určení úrokového rizika banky a vyhodnocení míry její expozice vůči riziku. Samotná mezera označuje rozdíl mezi aktivy a pasivy banky, kterým je zisk.

Vzorec úrokové mezery

Vzorec pro stanovení mezery úrokových sazeb je snadno pochopitelný - jedná se o rozdíl mezi úročenými aktivy a úročenými závazky.

Úroková mezera - vzorec

Omezení mezery úrokových sazeb

Jedním z omezení používání mezery úrokových sazeb je to, že nebere v úvahu skutečnost, že záporná mezera nemusí být přesně „záporná“, a proto poškozuje finanční instituci. Jako úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. pokles, banky získávají méně z aktiv, ale také méně vyplácejí své závazky, čímž vyrovnávají rozdíl více. Jako takové jsou nejvíce zasaženy instituce, které drží proporcionálně vyšší úroveň závazků ve srovnání s aktivy.

Negativní mezera vs. pozitivní mezera

Dalším konceptem souvisejícím s negativní mezerou je pozitivní mezera, ke které dochází, když aktiva banky převyšují své závazky. Pozitivní mezera znamená, že s růstem sazeb se pravděpodobně zvýší zisky nebo výnosy banky.

Řízení záporných mezer a odpovědnosti za aktiva

Gap analysis je metoda správy aktiv a pasiv a pomáhá posoudit riziko likvidity. Mezeru úrokových sazeb lze použít ke stanovení ziskovosti investic. Správa aktiv a pasiv se zaměřuje na načasování peněžních toků a dostupnost aktiv k úhradě závazků. Jedním z omezení analýzy mezer však je, že nedokáže zpracovat opce, protože mají variabilnější peněžní toky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Negativní úrokové sazby Negativní úrokové sazby Negativní úrokové sazby jsou nástrojem měnové politiky používaným centrálními bankami ke zvyšování výpůjček v době ekonomické recese.
  • Čisté rozpětí úrokových sazeb Čisté rozpětí úrokových sazeb Čisté rozpětí úrokových sazeb se týká rozdílu mezi úrokovou sazbou, kterou finanční instituce platí vkladatelům, a úrokovou sazbou, kterou přijímá
  • Sazba federálních fondů Sazba federálních fondů Ve Spojených státech označuje sazba federálních fondů úrokovou sazbu, kterou depozitní instituce (jako jsou banky a družstevní záložny) účtují ostatním depozitním institucím jednodenní půjčky kapitálu ze svých rezervních zůstatků na nezajištěném základě.
  • Mezera mezi výnosy Mezera mezi výnosy je rozdíl mezi výnosy státem vydaných cenných papírů a průměrným dividendovým výnosem z akcií.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found