Pythonové datové struktury - přehled, typy, příklady

Mezi základní datové struktury Pythonu v Pythonu patří seznam, množina, n-tice a slovník. Každá z datových struktur je svým způsobem jedinečná. Datové struktury jsou „kontejnery“, které organizují a seskupují data podle typu.

Datové struktury Pythonu

Datové struktury se liší na základě proměnlivosti a pořadí. Proměnlivost odkazuje na schopnost změnit objekt po jeho vytvoření. Po vytvoření lze měnitelné objekty měnit, přidávat nebo mazat, zatímco neměnné objekty nelze po vytvoření upravovat. Objednat, v této souvislosti se týká toho, zda lze polohu prvku použít pro přístup k prvku.

Rychlé shrnutí

  • Seznamy, sady a n-tice jsou základní datové struktury v programovacím jazyce Python.
  • Jedním z odlišných bodů mezi datovými strukturami je proměnlivost, což je schopnost změnit objekt po jeho vytvoření.
  • Seznamy a n-tice jsou nejužitečnější datové typy a lze je najít prakticky v každém programu v Pythonu.

Datové struktury Pythonu - seznamy

Seznam je definován jako uspořádaná kolekce položek a při vytváření projektu pomocí Pythonu je jednou ze základních datových struktur. Termín „objednané sbírky“ znamená, že každá položka v seznamu přichází s objednávkou, která je jednoznačně identifikuje. Pořadí prvků je inherentní charakteristikou, která zůstává konstantní po celou dobu životnosti seznamu.

Protože vše v Pythonu je považováno za objekt, vytvoření seznamu je v podstatě vytvoření objektu Pythonu konkrétního typu. Při vytváření seznamu by měly být všechny položky v seznamu uvedeny v hranatých závorkách a odděleny čárkami, aby Python věděl, že byl vytvořen seznam. Ukázkový seznam lze napsat následovně:

List_A = [položka 1, položka 2, položka 3… .., položka n]

Seznamy mohou být vnořeny

Seznam může být vnořený, což znamená, že může obsahovat jakýkoli typ objektu. Může obsahovat další seznam nebo podseznam - který může následně obsahovat další podseznamy sám. Neexistuje žádné omezení hloubky, do které lze seznamy vnořovat. Příklad vnořeného seznamu je následující:

List_A = [položka 1, seznam_B, položka 3… .., položka n]

Seznamy jsou měnitelné

Seznamy vytvořené v Pythonu lze kvalifikovat jako proměnlivé, protože je lze změnit i po vytvoření. Uživatel může vyhledávat, přidávat, posouvat, přesouvat a mazat prvky ze seznamu podle vlastní vůle. Při nahrazování prvků v seznamu se počet přidaných prvků nemusí rovnat počtu prvků a Python se podle potřeby upraví sám.

Umožňuje také nahradit jeden prvek v seznamu více prvky. Mutability také umožňuje uživateli zadat další prvky do seznamu, aniž by provedl jakékoli nahrazení.

Datové struktury Pythonu - n-tice

Tuple je předdefinovaná datová struktura v Pythonu, která je uspořádanou kolekcí objektů. Na rozdíl od seznamů mají n-tice omezenou funkčnost.

Primární odlišnou charakteristikou mezi seznamy a n-ticemi je proměnlivost. Seznamy jsou měnitelné, zatímco n-tice jsou neměnné. Po vytvoření n-tic není možné je upravovat, přidávat ani mazat. Seznamy jsou definovány pomocí závorek k uzavření prvků, které jsou odděleny čárkami.

Použití závorek při vytváření n-tic je volitelné, ale je doporučeno, aby se vytvořil rozdíl mezi začátkem a koncem n-tice. Ukázková n-tice je zapsána následovně:

tuple_A = (položka 1, položka 2, položka 3,…, položka n)

Prázdná a jedna n-tice

Při psaní n-tice pouze s jediným prvkem musí kodér za položkou použít čárku. To umožňuje Pythonu rozlišovat mezi n-ticí a závorkami obklopujícími objekt v rovnici. N-tici s jedinou položkou lze vyjádřit takto:

some_tuple = (položka 1,)

Pokud je n-tice prázdná, měl by uživatel zahrnout prázdnou dvojici závorek takto:

Empty_tuple = ()

Proč jsou n-tice upřednostňovány před seznamy

Tice jsou upřednostňovány, když uživatel nechce, aby byla data upravována. Uživatel může někdy vytvořit objekt, který má zůstat nedotčený po celou dobu jeho životnosti. Tice jsou neměnné, takže je lze použít, aby se zabránilo náhodnému přidání, úpravě nebo odebrání dat.

Tice také využívají méně paměti a ve srovnání s použitím seznamů zrychlují provádění programu. Seznamy jsou pomalejší než n-tice, protože pokaždé, když je provedeno nové provedení se seznamy, jsou vytvořeny nové objekty a objekty nejsou interpretovány pouze jednou. N-tice jsou Pythonem identifikovány jako jeden neměnný objekt. Proto jsou postaveny jako jedna jediná entita.

Datové struktury Pythonu - sady

Sada je definována jako jedinečná kolekce jedinečných prvků, které nenásledují konkrétní pořadí. Sady se používají, když je existence objektu v kolekci objektů důležitější než počet, kolikrát se objeví, nebo pořadí objektů. Na rozdíl od n-tic jsou sady proměnlivé - lze je upravit, přidat, nahradit nebo odstranit. Ukázkovou sadu lze reprezentovat takto:

set_a = {„položka 1“, „položka 2“, „položka 3“,… .., „položka n“}

Jedním ze způsobů, jak se sady používají, je při kontrole, zda jsou nebo nejsou některé prvky obsažené v sadě. Například sady jsou vysoce optimalizované pro testy členství. Lze je použít ke kontrole, zda je sada podmnožinou jiné sady, a k identifikaci vztahu mezi dvěma sadami.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Jak škrábat data o zásobách pomocí Pythonu Jak škrábat data o zásobách pomocí Pythonu Finanční profesionálové, kteří chtějí zdokonalit své dovednosti, to mohou udělat tak, že se naučí, jak škrábat data o zásobách pomocí Pythonu, který je na vysoké úrovni, interpretován a obecně-
  • Přechod z Excelu do Pythonu Přechod z Excelu do Pythonu Mnoho společností nyní přechází z Excelu do Pythonu, univerzálního programovacího jazyka na vysoké úrovni vytvořeného nizozemským programátorem Guidem van Rossumem
  • Druhy finanční analýzy Druhy finanční analýzy Finanční analýza zahrnuje použití finančních údajů k vyhodnocení výkonnosti společnosti a doporučení, jak se může do budoucna zlepšit. Finanční analytici primárně provádějí svou práci v aplikaci Excel pomocí tabulky k analýze historických dat a vytváření projekcí Typy finanční analýzy
  • Machine Learning for Finance - Python Fundamentals

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found