Doplňkový úrok - přehled, jak se počítá a důsledky

Add-on úrok se týká metody výpočtu stanovení celkového úroku, který se má zaplatit z úvěru. Jakmile se úrok připočte k jistině, částka se vydělí počtem měsíců v době trvání půjčky, aby se určila výše měsíční splátky půjčky.

Doplňkový úrok

souhrn

  • Add-on úrok se týká metody výpočtu stanovení celkového úroku, který se má zaplatit z úvěru.
  • Add-on úrok je obvykle srovnáván s jednoduchým úrokem a shledává se jako mnohem dražší pro dlužníka, protože měsíční splátky jsou pevné a splátky jsou stejné pro každé platební období.
  • Půjčky s jednoduchým úrokem vycházejí z úroku účtovaného z dlužné částky ze zbývající jistiny po provedení každé měsíční splátky.

Jak se počítá úrok z add-on?

Dlužná částka se vypočítá na začátku jako součet půjčené jistiny a ročního úroku vynásobeného počtem let, za které je úvěr zcela splacen. Celková částka se poté dělí počtem měsíců plateb, aby se zjistila měsíční platba.

Existují dva důležité vzorce, které jsou zásadní pro zajištění porozumění doplňkového zájmu:

Nejprve vypočítejte celkovou částku úroku, kterou je třeba zaplatit, vynásobením jistiny roční úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou v procentech jistiny. a délka půjčky.

Úrok = jistina x roční úroková sazba x termín

Dále je třeba určit částku pro každou měsíční splátku sečtením jistiny a úroků (ta se vypočítá podle prvního vzorce) a vydělením celkovým počtem splátek.

Za předpokladu, že platby jsou prováděny měsíčně, bude celkový počet plateb celkový počet měsíců trvání půjčky. Výšku měsíční platby lze vypočítat podle vzorce:

Platba = (jistina + úrok) / celkový počet plateb

Důsledky dodatečného úroku

Doplňkový úrok se často porovnává s jednoduchým úrokem, což je jedna z nejběžnějších metod výpočtu úroků používaných u půjček Půjčka Půjčka je částka peněz, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností půjčí od bank nebo jiných finančních institucí, aby spravovat plánované nebo neplánované události. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období. .

Jednoduchý úrok je účtován vypočteno na základě částky dlužné ze zbývající jistiny po každé platbě. Zatímco celá platba prováděná každý měsíc může v průběhu času zůstat stejná, splacená jistina se zvyšuje s klesajícím úrokem. Pokud bude úrok splacen dříve, může dojít k významným úsporám.

Add-on úrok, na druhé straně, nenabízí příležitost k úsporám, protože měsíční splátky úroků jsou předem stanoveny a jsou přesně stejné po celou dobu trvání půjčky.

Účtovaný úrok zůstává každý měsíc stejný, i když je půjčka splacena dříve. Za každou splátku dlužník vrací pouze část jistiny a stále mu je účtován úrok z této částky. To znamená, že metoda add-on úrok bude stát dlužníka více peněz než jiné metody.

Dodatečný úrok se počítá, jako by nebyly prováděny žádné platby, dokud není úvěr plně splatný. Jako takový je přídavný úrok často vnímán jako výrazně dražší než jiné typy metod výpočtu úroků, jako je jednoduchý úrok.

Příklad přídavného úroku

Jednotlivec získá půjčku ve výši 100 000 USD, která má být splácena po dobu pěti let s přídavnou úrokovou sazbou 6%. Pamatujte, že za pět let je 60 měsíců. Jistina, kterou je třeba splácet každý měsíc, bude 1 666,67 USD (100 000 USD / 60 měsíců).

Pomocí podobného výpočtu můžeme určit, že úroky, které je třeba splácet každý měsíc, budou 500 USD ((100 000 USD x 6%) / 12 měsíců ročně). Pomocí metody výpočtu přídavného úroku bude jednotlivec muset provést měsíční splátku ve výši 2 166,67 USD. Celková výše úroků zaplacených za pět let trvání půjčky bude 30 000 $ (100 000 $ x 6% x 5 let).

Kdy se používá úrok z doplňku?

Doplňkový úrok se používá pro krátkodobé půjčky, půjčky na auto, nákup zařízení a splátky hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka - poskytovaná hypotečním věřitelem nebo bankou - která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. . Může být také použit pro dlužníky subprime.

Vzhledem k tomu, že přídavný úrok je mnohem dražší ve srovnání s jednoduchým úrokem, mají zákazníci tendenci se mu vyhýbat a nakupovat, dokud nenajdou podobnou půjčku, která využívá jednoduchý úrok.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Prognózování financí (kapitál, dluh, úroky) Prognózování financí (kapitál, dluh, úroky) Tento článek o prognózování financí je třetí částí čtyřfázového modelu finančního prognózování v aplikaci Excel. Tato příručka vysvětluje, jak modelovat dluh a úroky
  • Jednoduchý úrok Jednoduchý úrok Jednoduchý úrokový vzorec, definice a příklad. Jednoduchý úrok je výpočet úroku, který nebere v úvahu účinek složení. V mnoha případech se úrok spojuje s každým určeným obdobím půjčky, ale v případě jednoduchého úroku tomu tak není. Výpočet jednoduchého úroku se rovná částce jistiny vynásobené úrokovou sazbou vynásobené počtem období.
  • Krátkodobý úvěr Krátkodobý úvěr Krátkodobý úvěr je typ úvěru, který se získává na podporu dočasné osobní nebo obchodní kapitálové potřeby. Jelikož se jedná o typ úvěru, jedná se o částku vypůjčeného kapitálu a úroky, které je třeba zaplatit k danému datu splatnosti, což je obvykle do jednoho roku od získání úvěru.
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found