Sleva na konglomerát - přehled, jak počítat

Sleva pro konglomerát není to, co může naznačovat její název. Je to nevýhoda pro konglomerát s více sekcemi / divizemi / společnostmi, z nichž všechny obecně nefungují úspěšně jako soudržná jednotka. Výsledkem je, že trh může diskontovat hodnotu korporace s více divizemi, což dává menší hodnotu jejím výnosům.

Sleva konglomerátu

Výpočet slevy konglomerátu

Jak již bylo zmíněno výše, konglomerátová sleva není pro většinu analytiků trhu dobrá nebo populární věc. Vyskytuje se v ekonomice především jako způsob, jak udržet konglomerátové společnosti pod kontrolou.

Snad nejjednodušší způsob, jak pochopit slevu z konglomerátu, je pochopit, jak se počítá. Jedná se o diskontované ocenění zásob spojených se všemi divizemi / dceřinou společností. Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, která se označuje jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. společnosti v rámci konglomerátu.

Ocenění je určeno sečtením vnitřní hodnoty Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. všech menších společností v konglomerátu, poté odečtením tržní kapitalizace konglomerátu. Výsledkem je obvykle 10–15% sleva při ocenění pro konglomerát.

Výpočet je obzvláště tvrdý pro největší konglomeráty, protože jejich tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k zařazení společností na nejvyšší úroveň. Tímto způsobem sleva na konglomerát nezohledňuje nebo nezlevňuje skutečnou hodnotu každého kusu konglomerátu tím, že spojí hodnotu každého z nich dohromady a odřízne velkou část hodnoty odečtením tržní kapitalizace konglomerátu.

Slevy konglomerátu nejsou trvalé

Ve většině případů bude mít konglomerát během své existence slevu alespoň jednou; většina konglomerátů však na základě slevy nefunguje donekonečna. Je to způsobeno diverzifikací Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnit ztráty spojené s tvorbou konglomerátů. Většina z nich je založena s cílem pomoci společnosti - tj. Mateřské společnosti - zvýšit zisky a příjmy a zlepšit jejich výsledek v době obtíží nebo finančních selhání.

Vznik konglomerátu je široce považován za proces, kterým se méně úspěšná nebo upadající firma diverzifikuje, aby zlepšila své výdělky a stala se silnější a úspěšnější.

Obvykle po dokončení procesu diverzifikace trh umístí na podnik konglomerátovou slevu a snaží se ji udržet pod kontrolou. V některých případech může konglomerát roky fungovat se slevou. V jiných situacích fungují konglomeráty, jako je Berkshire Hathaway, konglomerátní prémii po mnoho let.

Konglomerát Premium

Konglomerátová prémie je v zásadě přesným opakem konglomerátové slevy. Jak je pravdou v případě společnosti Berkshire Hathaway, mnoho divizí a dceřiných společností konglomerátu získává svou vlastní hodnotu Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaných příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. a přidává se tržní limit mateřské společnosti, což dává podstatně větší hodnotu každému kusu konglomerátu a konglomerátu jako celku.

Závěrečné slovo

Ne všechny konglomeráty čelí konglomerátové slevě, i když většina z nich jako odpověď trhu zaznamenává devalvaci částí své říše. V případě, že je konglomerát řízen efektivně a dosahuje stálého zisku, trh obecně začíná konglomerát upřednostňovat, což umožňuje jeho akcie ocenit prémií.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Metoda konsolidace Metoda konsolidace Metoda konsolidace je druh investičního účetnictví, který se používá ke konsolidaci finančních výkazů většinových vlastnických investic. Tuto metodu lze použít, pouze pokud má investor účinnou kontrolu nad dceřinou společností, která často předpokládá, že investor vlastní alespoň 50,1%
  • Menšinový podíl na výpočtu hodnoty podniku Menšinový podíl na výpočtu hodnoty podniku Hodnota podniku musí být upravena přidáním menšinového podílu na účet konsolidovaného výkaznictví ve výkazu zisku a ztráty. Příklad výpočtu, průvodce. Pokud společnost vlastní více než 50% (ale méně než 100%) dceřiné společnosti, zaznamená všech 100% jejích výnosů, nákladů a dalších položek výkazu zisku a ztráty, dokonce
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found