Zásady poměru výplaty konstantní dividendy - přehled, vzorec, příklad

Konstantní politika výplatního poměru dividend je dividendová politika, při které je procento výplat vyplacených ve formě dividend konstantní. Jinými slovy, politika konstantního výplatního poměru dividend udržuje stejný podíl výplat vyplacených dividendám akcionářům Zúčastněná strana vs. akcionář V obchodním prostředí se často používají pojmy „účastník“ a „akcionář“. Podíváme-li se blíže na význam stakeholder vs. akcionář, existují klíčové rozdíly v použití. Akcionář je obecně akcionářem společnosti, zatímco akcionář nemusí být nutně akcionářem. .

Vzorec výplatního poměru dividend

Výplatní poměr dividend je následující:

Výplatní poměr dividend - vzorec

Kde:

  • Dividendy vyplaceny je dolarová částka dividend rozdělená akcionářům;
  • Čistý příjem je příjem společnosti po odečtení nákladů na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často výdaje a daně.

Alternativně lze poměr výplaty dividendy vypočítat pomocí jiných vzorců, jako například:

  1. Poměr výplaty dividend = 1 - Poměr retence Poměr retence Poměr retence (známý také jako poměr retence čistého příjmu) je poměr nerozděleného příjmu společnosti k jejímu čistému příjmu. Poměr retence měří procento zisků společnosti, které jsou do společnosti nějakým způsobem reinvestovány, místo aby byly vypláceny investorům jako dividendy.
  2. Poměr výplaty dividendy = dividendy na akcii / zisk na akcii

Příklad politiky konstantního výplatního poměru dividend

Colin je analytik, který se snaží určit budoucí výplaty dividend společnosti Dollar v dolarech. Společnost dodržuje politiku konstantního výplatního poměru dividend ve výši 25%. Prostřednictvím odhadovaného budoucího zisku na akcii pro fiskální roky 2020, 2021 a 2022 níže určete očekávanou výplatu dividendy na akcii v dolarech.

Odhadovaný budoucí zisk na akcii

Při zásadě stálého výplatního poměru ve výši 25% bude čtvrtina budoucího zisku společnosti na akcii rozdělena jako dividendy akcionářům. Očekávaná výplata dividendy na akcii je následující:

Očekávaná výplata dividendy na akcii

Očekávaná výplata dolarových dividend ve fiskálních letech 2020–2022 je 0,375 + 0,575 $ + 0,675 $ = $1.625.

Důsledky politiky stálého výplatního poměru dividend

Při konstantní politice výplatního poměru dividend se výše dividend vyplácených akcionářům mění přímo v poměru k výnosům společnosti. Taková dividendová politika proto přichází s potenciálem generovat velmi volatilní výplaty dividend.

Zásady vyplácení dividend také nabízejí společnostem větší flexibilitu, protože nepotřebují měnit výplaty během zhoršujících se tržních podmínek (protože výplata je poměrem výdělku a ne částkou dolaru), což obvykle vysílá účastníkům trhu negativní signál .

Hlavní úvahy

Existuje několik věcí, které by společnost měla mít na paměti při nastavování politiky konstantního výplatního poměru dividend. Obsahují:

1. Aktuální životní cyklus podniku

Společnosti, které působí ve fázi zahájení, růstu a vytržení obchodního životního cyklu Obchodní životní cyklus Obchodní životní cyklus je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení, růst, otřes, zralost a pokles. mají tendenci nabízet nižší poměr výplat ve srovnání s vyspělejšími a zavedenějšími firmami. V raných fázích společnosti bude mít tendenci rozhodovat se pro dodržování politiky nízkých výplatních poměrů, aby mohla znovu investovat své výdělky zpět do podnikání.

2. Výhled odvětví

Nastavení konstantního výplatního poměru dividend vyžaduje dopředné uvažování - návrat k dividendové politice společnosti má za následek nepříznivý účinek a signalizuje oslabující společnost. Společnost musí před stanovením konstantní dividendové sazby zvážit své budoucí vyhlídky a svůj výdělečný potenciál.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda je dividenda, která je vyplacena před změnou způsobu zacházení s dividendami, jako je změna daňové sazby dividend. Výplaty dividend jsou prováděny včas, aby byly chráněny akcionáře a zmírněn negativní dopad, který změna dividendové politiky přináší.
  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Speciální dividenda Speciální dividenda Speciální dividenda, označovaná také jako mimořádná dividenda, je jednorázová „jednorázová“ dividenda, kterou společnost rozděluje svým akcionářům. Je oddělená od běžného cyklu dividend a je obvykle neobvykle větší než obvyklá výplata dividendy společnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found