Systém podpory rozhodování (DSS) - přehled, komponenty, typy

Systém podpory rozhodování (DSS) je informační systém, který pomáhá podnikání v rozhodovacích činnostech, které vyžadují úsudek, odhodlání a sled akcí. Informační systém pomáhá vedení organizace na střední a vysoké úrovni tím, že analyzuje obrovské objemy nestrukturovaných dat a shromažďuje informace, které mohou pomoci vyřešit problémy a pomoci při rozhodování. DSS je buď poháněn člověkem, automatizovaný nebo je kombinací obou.

Systém podpory rozhodování (DSS)

Účel systému na podporu rozhodování

Systém podpory rozhodování produkuje podrobné informační zprávy shromažďováním a analýzou dat. Proto se DSS liší od běžné provozní aplikace, jejímž cílem je shromažďovat data a nikoli je analyzovat.

V organizaci používá systém DSS plánovací oddělení - například provozní oddělení -, které shromažďuje data a vytváří zprávu, kterou mohou manažeři použít pro rozhodování. DSS se používá hlavně v projekci prodeje, pro zásoby Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. a údaje související s provozem a snadno srozumitelným způsobem prezentovat informace zákazníkům.

Teoreticky lze DSS použít v různých doménách znalostí od organizace po lesní hospodářství a lékařskou oblast. Jednou z hlavních aplikací DSS v organizaci je hlášení v reálném čase. Může to být velmi užitečné pro organizace, které se účastní metody Just-in-time (JIT) Just in Time (JIT) Styl správy inventáře Just in Time (JIT) - někdy také označovaný jako Toyota Production System (TPS) - je strategie řízení správy zásob.

V inventarizačním systému JIT vyžaduje organizace údaje o svých úrovních zásob v reálném čase, aby mohla zadávat objednávky „včas“, aby se předešlo zpoždění výroby a způsobil negativní dominový efekt. Proto je systém DSS více přizpůsoben jednotlivci nebo organizaci, která rozhoduje, než tradiční systém.

Součásti systému na podporu rozhodování

Tři hlavní součásti rámce DSS jsou:

1. Systém řízení modelu

Systém správy modelů S = ukládá modely, které mohou manažeři použít při svém rozhodování. Tyto modely se používají při rozhodování o finančním zdraví organizace a předvídání poptávky po zboží nebo službě.

2. Uživatelské rozhraní

Uživatelské rozhraní obsahuje nástroje, které koncovému uživateli DSS pomáhají procházet systémem.

3. Znalostní databáze

Znalostní báze zahrnuje informace z interních zdrojů (informace shromážděné v systému transakčních procesů) a externích zdrojů (noviny a online databáze).

Systém podpory rozhodování - komponenty

Typy systémů na podporu rozhodování

  • Komunikace: A umožňuje společnostem podporovat úkoly, které k plnění úkolu vyžadují více než jednu osobu. Zahrnuje integrované nástroje, jako je Microsoft SharePoint Workspace a Google Docs.
  • Řízeno podle modelu: Umožňuje přístup k finančním, organizačním a statistickým modelům a jejich správu. Shromažďují se data a parametry se určují na základě informací poskytnutých uživateli. Informace jsou vytvořeny do modelu rozhodování, který analyzuje situace. Příkladem modelu DSS je Dicodess - model DSS založený na modelu s otevřeným zdrojovým kódem.
  • Znalostní: Poskytuje věcná a specializovaná řešení situací pomocí uložených faktů, postupů, pravidel nebo interaktivních rozhodovacích struktur, jako jsou vývojové diagramy. Vývojové diagramy. Níže jsou uvedeny čtyři šablony vývojových diagramů.
  • Na základě dokumentu: Spravuje nestrukturované informace v různých elektronických formátech.
  • Na základě dat: Pomáhá společnostem ukládat a analyzovat interní a externí data.

Výhody systému na podporu rozhodování

  • Systém podpory rozhodování zvyšuje rychlost a efektivitu rozhodovacích činností. Je to možné, protože DSS může shromažďovat a analyzovat data v reálném čase.
  • Podporuje školení v organizaci, protože je třeba vyvinout specifické dovednosti pro implementaci a provozování DSS v organizaci.
  • Automatizuje monotónní manažerské procesy, což znamená, že více času manažera lze věnovat rozhodování
  • Zlepšuje mezilidskou komunikaci Komunikace Schopnost efektivně komunikovat je jednou z nejdůležitějších životních dovedností, které je třeba se naučit. Komunikace je definována jako přenos informací k lepšímu porozumění. Lze to provést hlasově (prostřednictvím slovních výměn), prostřednictvím písemných médií (knihy, webové stránky a časopisy), vizuálně (pomocí grafů, grafů a map) nebo neverbálně v rámci organizace.

Nevýhody systému na podporu rozhodování

  • Náklady na vývoj a implementaci DSS představují obrovské kapitálové investice, díky nimž je méně přístupný pro menší organizace.
  • Společnost může vyvinout závislost na DSS, protože je integrována do každodenních rozhodovacích procesů za účelem zvýšení efektivity a rychlosti. Manažeři však mají tendenci příliš se spoléhat na systém, což odnímá subjektivní aspekt rozhodování.
  • DSS může vést k přetížení informací, protože informační systém má tendenci brát v úvahu všechny aspekty problému. Vytváří dilema pro koncové uživatele, protože mají několik možností.
  • Implementace DSS může u zaměstnanců na nižší úrovni způsobit strach a odpor. Je to proto, že mnoho z nich není spokojeno s novými technologiemi a bojí se ztráty technologie.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Řízení provozu Řízení provozu Řízení provozu je oblast podnikání zabývající se správou obchodních postupů s cílem maximalizovat efektivitu v organizaci. To
  • Náklady příležitosti Cena nákladů příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé.
  • Řízení kvality Řízení kvality Řízení kvality je akt dohledu nad různými činnostmi a úkoly v organizaci, aby bylo zajištěno, že nabízené produkty a služby, jakož i
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found