Ovladač nákladů na aktivitu - přehled, jak to funguje, příklad

Ovladač nákladů na aktivitu označuje akce, které způsobují variabilní náklady Variabilní náklady Variabilní náklady jsou náklady, které se liší v poměru k objemu zboží nebo služeb, které podnik produkuje. Jinými slovy, jedná se o náklady, které se u firmy liší a zvyšují nebo snižují. Proto identifikace toho, co produkt / služba způsobuje konkrétní náklady, může pomoci podniku dosáhnout vyšší ziskovosti tím, že lépe porozumí konkrétním činnostem, které řídí jejich náklady.

Ovladač nákladů na aktivitu

Mezi ovladače nákladů na aktivitu patří věci, jako je pracovní doba, pracovní doba a kontakty se zákazníky. Používají se v kalkulaci podle činností (ABC) - segmentu manažerského účetnictví.

souhrn

  • Ovladače nákladů na aktivitu jsou akce, které způsobují zvýšení nebo snížení nákladů.
  • Ovladače nákladů na aktivitu se používají v účetnictví založeném na činnostech (ABC).
  • Správné rozdělení nákladů je důležité při přesném stanovení nákladů na výrobu zboží nebo služby, jakož i při vytváření finančních projekcí.

Jak fungují ovladače nákladů na aktivitu

Ovladače nákladů na aktivitu jsou konkrétní aktivity, které způsobují vznik variabilních nákladů. Jeden variabilní výdaj může zahrnovat více než jeden ovladač nákladů na aktivitu. Například strojní hodiny a pracovní hodiny mohou být činiteli nákladů na aktivitu při výrobě produktu.

Všechny variabilní výdaje lze rozdělit a prohlédnout je podle jednoho nebo několika faktorů nákladů na aktivitu, což může také ovlivnit několik faktorů. Například pokud minimální mzda Národní průměrný mzdový index (NAWI) Národní průměrný mzdový index (NAWI) je měřítkem používaným jako metrika inflace - sledování růstu mezd mezi americkými pracovníky. Zvyšuje se sociální zabezpečení, což může způsobit také zvýšení nákladů na výrobu produktu.

Příklady ovladačů nákladů na aktivitu

  • Přímá pracovní doba
  • Je vyžadováno nastavení stroje
  • Počet kontaktů se zákazníky
  • Počet objednávek na změnu zákazníka

Co je Cost-Based Costing (ABC)?

Activity-based costing (ABC) is a costing method where nepřímé náklady jsou přiřazeny produktům a službám. Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem pořízení, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, který vychází z. Děje se to sledováním toho, které produkty vyžadují zvláštní náklady. Například podle ABC se může výrobní společnost rozhodnout přidělit náklady na nájem každému produktu na základě množství prostoru, který používají stroje k výrobě konkrétního produktu. Nesprávné přidělení nákladů může mít velký dopad na rozhodování.

Představte si, že dříve zmíněný výrobní závod vyrobil dvě položky s přesně stejnou cenou a objemem prodeje. Přímé náklady pro položku A a položku B jsou 1 000 $ měsíčně a 500 $ měsíčně. Položka A však spotřebovala 10% výrobního prostoru, zatímco položka B využila 90%. Pokud je nájemné 1 000 $ měsíčně, celkové nájemné přidělené položce B bude 900 $ (a 100 $ položce A).

Proto jsou celkové náklady na výrobu položky A 1 100 $ a celkové náklady na výrobu položky B jsou 1 400 $. I když je výše uvedený příklad velmi zjednodušeným příkladem ve srovnání se situací v reálném světě, ukazuje důležitost alokace nepřímých nákladů pro získání přesnějšího finančního obrazu společnosti.

Cost-Based Costing

Důležitost ovladačů nákladů na aktivitu

Při pohledu na ovladače nákladů na aktivitu může vedení společnosti lépe porozumět výdajům společnosti. Vymezením přesného zdroje různých výdajů mohou společnosti pomoci snížit nebo eliminovat zbytečné výdaje. Bez řádného přiřazení nákladových faktorů může mít smysl porovnávat náklady na různé produkty a služby.

Ovladače nákladů na aktivitu jsou také důležité při projektování nákladů. Například pokud vedení obdrží prodejní objednávku pro určitý počet jednotek, může přesně určit, kolik bude splnění této objednávky stát.

Výběr ovladačů nákladů

Neexistují žádné účetní standardy, jak by měly být alokovány ovladače nákladů na aktivitu. Používají se pouze jako nástroj, který managementu pomůže pochopit, které činnosti vedou k určitým výdajům a skutečným nákladům na výrobu konkrétních produktů nebo služeb. Zejména u větších a složitějších podniků budou náklady vždy odhadem.

Průvodce účetními mzdami v účetnictví V tomto průvodci mzdami pro účetnictví vám poskytneme údaje o středních kompenzacích pro zaměstnance zaměstnané ve veřejném i soukromém účetnictví. Účetní jsou odpovědní za prověření finančních výkazů, aby zajistili přesnost a soulad se stávajícími zákony a předpisy, vyřizování daňových úkolů, jako je výpočet toho, kdo odhaduje, že řidiči nákladů musí důkladně rozumět tomu, co jde do výroby konkrétního zboží nebo služby. Poté určí dopad konkrétní činnosti na výrobu daného produktu.

Praktický příklad

Představte si, že McDonald’s potřebuje vyčistit svůj zmrzlinový stroj po každých 200 prodaných zmrzlinových kornoutech. V tomto případě by nákladovým faktorem byl počet vyrobených zmrzlinových kornoutů. Náklady na čištění stroje jsou 50 $.

Proto každý kužel vyprodukoval výsledky ve výši 25 centů (50/200 kužely) nákladů přidělených zmrzlinovým kornoutům. Ovladač nákladů na aktivitu by se použil ve spojení s ostatními při určování rozpětí, které McDonald’s vytváří na svých kuželích.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je přeměnit kohokoli na světového finančního analytika. Tyto další zdroje, které vám pomohou stát se světovým finančním analytikem a posunout vaši kariéru na maximum, vám pomohou:

  • Kalkulačka kalkulace nákladů na základě aktivity Kalkulačka kalkulace nákladů na základě aktivity Tato šablona kalkulačky kalkulace nákladů na základě aktivity je skvělý nástroj pro rozčlenění režijních nákladů prostřednictvím kalkulace nákladů na základě aktivity.
  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Cílová kalkulace Cílová kalkulace Cílová kalkulace není jen metodou kalkulace, ale spíše technikou řízení, při níž jsou ceny určovány tržními podmínkami, s přihlédnutím k několika faktorům, jako jsou homogenní produkty, úroveň konkurence, žádné / nízké náklady na přechod na konec zákazník

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found