Funkce CUMPRINC - vzorec, příklady, jak používat

Funkce CUMPRINC je funkce finančních funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Tato funkce pomáhá vypočítat kumulativní částku jistiny zaplacenou za půjčku nebo kumulativní částku nashromážděnou investicí. Funkce předpokládá pevnou úrokovou sazbu a splátkový kalendář. CUMPRINC a CUMIPNT se většinou používají společně.

Vzorec

= CUMPRINC (sazba, nper, pv, start_period, end_period, typ)

Funkce CUMPRINC používá následující argumenty:

  1. Hodnotit (povinný argument) - Toto je úroková sazba za období.
  2. NPER (povinný argument) - Celkový počet platebních období, za která má být půjčka nebo investice vyplacena.
  3. PV (povinný argument) - Toto je současná hodnota půjčky / investice.
  4. Start_period (povinný argument) - Počet prvního období, za které se má úrok vypočítat. Musí to být celé číslo mezi 1 a zadaným NPER.
  5. Konec_období (požadovaný argument) - poslední období, za které se má úrok počítat. Musí to být celé číslo mezi 1 a zadaným NPER.
  6. Typ (požadovaný argument) - Určuje načasování platby. Může to být 0 nebo 1. Jde o celé číslo, které určuje, zda je platba provedena na začátku období (0) nebo na konci období (1).

Jak používat funkci CUMPRINC v aplikaci Excel?

Abychom pochopili použití funkce CUMPRINC, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že jsme si vzali půjčku ve výši 50 000 USD, kterou je třeba splatit v plné výši po dobu 5 let. Úroky účtované bankou jsou 5% a jsme povinni provádět měsíční platby. Nejprve musíme data uspořádat tak, aby bylo snazší použít vzorec a vyhnout se chybám.

Funkce CUMPRINC

Uděláme totéž pro každý rok půjčky. Jak je vidět na výše uvedeném snímku obrazovky, počáteční a koncové období se pro každý rok mění. Abychom se vyhnuli chybám, můžeme použít vzorec. Použil jsem zde následující vzorec pro start_period:

Funkce CUMPRINC - Příklad 1

Pro období období jsem použil následující vzorec:

Funkce CUMPRINC - Příklad 1a

Jak je vidět výše, účtovaná úroková sazba je ročně, takže ji musíme převést na měsíční sazbu (5% / 12). Toto je periodická sazba v naší tabulce výše.

Celkový počet plateb je také 60, protože budeme provádět měsíční platby.

Podívejme se, jak lze tento vzorec použít v daném scénáři:

Funkce CUMPRINC - Příklad 1b

Získáváme výsledky níže:

Funkce CUMPRINC - příklad 1c

Vypočítané splátky úroků jsou záporné hodnoty, protože představují odchozí splátky pro osobu, která si půjčku vzala.

Tento vzorec často poskytne velmi nízké výsledky. K tomu obvykle dochází, když zapomeneme převést roční úrokovou sazbu nebo počet období na měsíce nebo čtvrtletí podle potřeby.

Abychom se vyhnuli chybám, musíme se ujistit, že jsme konzistentní s jednotkami používanými pro určení rychlosti a nper.

Příklad 2

Pomocí stejných údajů jako výše se podívejme, jak by se výsledky změnily, kdybychom byli povinni provádět čtvrtletní platby. Nyní, protože musíme provádět čtvrtletní platby, se počet období za rok změní na 4.

Tabulka bude vypadat níže:

Funkce CUMPRINC - Příklad 2

Vzorec, který se má použít, bude:

Funkce CUMPRINC - Příklad 2a

Získáme následující výsledky:

Funkce CUMPRINC - příklad 2b

Několik poznámek o funkci CUMPRINC

  1. # ČÍSLO! dojde k chybě v následujících scénářích:
    1. Když je daná start_period nebo end_period menší nebo rovna nule.
    2. Když je daná start_period větší než end_period.
    3. Když je kterýkoli z daných argumentů - rate, nper nebo PV - menší nebo roven nule.
    4. Typ argumentu není roven 0 nebo 1.
  2. #HODNOTA! error - Nastane, když některý z daných argumentů má nečíselnou hodnotu nebo jej Excel nerozpozná jako číselnou hodnotu.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found