Net Charge-Off (NCO) - přehled, jak to funguje, příklad

Čistý odúčtování (NCO) je rozdíl mezi částkou hrubého odúčtování a případným zpětným získáním dluhu. Poddůstojníka lze považovat za dluh vůči společnosti nebo organizaci, u kterého není pravděpodobné, že bude vrácen. Dluh je zpočátku odepisován jako hrubý zápočet; je-li však jakákoli částka dluhu zpětně získána později, je částka odečtena, aby se dosáhlo čistého odúčtování.

Net Charge-Off (NCO)

Porozumění účtování

Účtování je dluh, který je považován za nepravděpodobný, že by jej dlužník inkasoval (věřitel Lender A věřitel je definován jako obchodní nebo finanční instituce, která poskytuje úvěr společnostem a jednotlivcům, s očekáváním, že celá částka). Může to být způsobeno několika důvody, například zhoršením úvěrového stavu dlužníka nebo splácením dluhu po dlouhou dobu. Odúčtování obvykle vede k odpisu dluhu z rozvahy; není tomu však vždy tak.

Účtování pro věřitele (dlužníka) může významně ovlivnit kreditní skóre, úvěrové hodnocení Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty subjektu (vlády, podniku nebo jednotlivce) plnit své finanční závazky v úplnosti a ve stanovených lhůtách splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. a budoucí výpůjční schopnost. V budoucnu může být pro věřitele obtížné zajistit dluh nebo bude muset zaplatit vyšší úrokovou sazbu, aby vyrovnal další riziko, které představuje. Nevyrovnaný dluh je považován za nedobytný, obvykle je-li splátka dluhu po splatnosti 180 dní nebo déle.

Poplatky zůstávají na úvěrové zprávě Analýza kreditní zprávy Analýza kreditní zprávy zahrnuje hodnocení informací obsažených v kreditní zprávě, jako jsou osobní údaje o zákazníkovi, jejich úvěrové shrnutí, po dobu sedmi let, takže dopady účtování mohou ovlivnit výpůjčky kapacita po značnou dobu.

Jak fungují čisté poplatky

Většina dlužníků půjčuje peníze s očekáváním, že nebudou schopni získat zpět 100% půjček, které vydali. Proto je běžnou praxí vytvořit rezervu na ztrátu z úvěru běžně ve formě „rezervy na ztráty z úvěru (PCL)“. Rezerva se odhaduje na základě historických údajů věřitelů, ekonomiky a předpokládaných očekávání inkas. Odhad nevymahatelných částek se odepisuje jako hrubý odpis.

Pokud jsou však dlužníci schopni získat zpět částku, která byla zaúčtována, pak může započtené částky započítat do hrubých účtovaných částek a dospět k čistým účtům. Opravná položka ke ztrátě z úvěru je snížena o částku čistého odúčtování na konci účetního období a je následně doplňována pro další účetní období na základě nových odhadů ztrát z úvěru.

Příklad

Společnost A účtuje hrubé odpisy, které představují 3% z celkových nesplacených půjček. Asi 0,5% z celkových nesplacených půjček končí splácením. Co je to čistý poplatek?

Čisté odpisy představují rozdíl mezi hrubými odpisy a částkou splacených půjček.

Čisté zúčtování tedy činí 2,5% (3,0% - 0,5%) z celkových nesplacených půjček.

Částka se v účetních výkazech použije na rezervu na ztrátu z úvěru.

Důležitost pro banky

Odhad rezervy na úvěrové ztráty (PCL) je pro banky velmi důležitý. Je to proto, že celé obchodní modely bank jsou založeny na půjčování a půjčování. Banky obecně vytvářejí zisk půjčováním finančních prostředků za určitou úrokovou sazbu od vkladatelů a půjčováním finančních prostředků za vyšší úrokovou sazbu. Proto jsou schopni profitovat z rozpětí úrokových sazeb mezi půjčováním a půjčováním; je zachycen pomocí finanční metriky „čistá úroková marže (NIM)“.

Jelikož vklady a půjčky tvoří většinu rozvahy banky, je velmi důležité odhadovat zpoplatnění, aby banka mohla půjčovat peníze a přitom v případě potřeby stále schopna splácet vkladatelům. Banky odhadují své PCL analýzou svých individuálních rozvah a rizikovosti nesplacených úvěrů. Banky navíc předpovídají ekonomické prostředí a pravděpodobnost, že věřitelé vypořádají své půjčky.

Banky sledují svou čistou míru odpuštění, což je poměr ztrát z úvěrů k celkovým úvěrům. Jedná se o finanční metriku, kterou lze použít k porovnání kvality úvěrových knih bank mezi sebou. Rozdíly v čistých sazbách odúčtování však mohou pramenit z různých obchodních mixů.

Například banka, která se více zaměřuje na podnikatelské půjčky a půjčky na kreditní karty, obecně vygeneruje vyšší čistou úrokovou marži, protože půjčky přicházejí s vyšší úrokovou sazbou. Půjčky jsou však rizikovější a čisté zúčtování bude obecně vyšší.

Jiná banka se může více zaměřit na hypoteční úvěry na bydlení Hypotéka Hypotéka je úvěr poskytovaný hypotečním věřitelem nebo bankou, který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. a další zajištěné půjčky. Půjčky vygenerují nižší čistou úrokovou marži kvůli nižší úrokové sazbě. Jsou také bezpečnější, protože mají aktivum, které je podporuje; proto budou poplatky nižší.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům je účet protiúčtu, který je spojen s pohledávkami a slouží k vyjádření skutečné hodnoty pohledávek. Částka představuje hodnotu pohledávek, za které společnost neočekává platbu.
  • Náklady na špatný dluh Náklady na špatný dluh Náklady na špatný dluh představují způsob, jakým podniky účtují pohledávky, které nebudou zaplaceny. Špatný dluh vzniká, když zákazník buď nemůže zaplatit z důvodu
  • Dlužník vs. věřitel Dlužník vs. věřitel Klíčovým rozdílem mezi dlužníkem vs. věřitelem je, že oba pojmy označují dvě protistrany v úvěrové dohodě. Rozdíl také vede k a
  • Neplánovaný úvěr Neplánovaný úvěr (NPL) Neplánovaný úvěr je úvěr, ve kterém je dlužník v prodlení a za stanovené období nezaplatil měsíční splátky jistiny a úroků.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found