Kryptoměna - Průvodce a vysvětlení - Corporate Finance Institute

Kryptoměnu lze snadno definovat jako digitální měnu. Koncept hodnoty a bezpečnosti kryptoměny je však celkem abstraktní a esoterický. Někteří lidé jsou zmatení z toho, co dělá kryptoměnu cennou a co je efektivní jako prostředek k ukládání a přenosu hodnoty. Kryptoměny jsou také někdy známé jako „altcoiny“ - zkratka pro alternativní mince.

Nejznámější ze všech kryptoměn je bitcoin, i když na trhu existuje mnoho nových uchazečů, známých jako altcoiny.

příklad kryptoměny

Příklady kryptoměny

  • Bitcoin Bitcoin Bitcoin je předchůdcem trhu s kryptoměnami. Bitcoiny fungují na technologii blockchain a mají narušit měnový trh. Vynalezeno v roce 2008
  • Ethereum Ethereum Ethereum je jednou z rostoucích kryptoměn, které bojují proti bitcoinům. S nárůstem bitcoinů (BTC) byl trh s kryptoměnami ověřen.
  • Vlnění
  • Pomlčka
  • Litecoin
  • Dogecoin
  • zCash

Kryptoměna vs. Fiat Money

Byla jednou doba, kdy svět fungoval s barterovým systémem. Někdo, kdo chce prodat nebo obchodovat se svým zbožím, by musel najít jinou osobu, která by byla ochotná převzít toto zboží do obchodu za přesně jiné zboží, které hledala. Tomu se říká dvojitá shoda přání. Představte si například farmáře, který chce vyměnit své bušle pšenice za oblečení. Potřeboval by najít krejčího, který by také hledal pšenici, aby mohl obchodovat. Peníze společnosti Fiat tento problém vyřešily vytvořením úložiště hodnoty. Ale v době jeho vzniku a vzniku lidé zvyklí na barterový systém pravděpodobně přemýšleli, proč by bezcenný papír byl stejně nebo cennější než jejich zboží.

Kryptoměna dělá s fiat penězi to, co fiat peníze dělaly barterovému systému. Vytváří alternativní úložiště hodnoty, které uživatelům umožňuje nejen platit za zboží, ale také platit za jiné měny. Pokud je kryptoměna likvidní vůči jiným fiat měnám, pak jsou tyto fiat měny navzájem likvidní. Někteří lidé však mohou být zmateni, proč má kryptoměna hodnotu, podobně jako se barteri možná divili, proč si papírové peníze drží hodnotu.

Hodnota kryptoměny

U kořene toho všeho je jakýkoli typ měny cenný, protože je přijímán jako úložiště hodnoty. Čím více lidí to přijme, tím cennější se peníze stanou. Více přijetí navíc vede k větší stabilitě hodnoty peněz. Fiat peníze a kryptoměny navíc řeší problém dvojité shody přání.

Kryptoměna navíc běží na blockchainu Blockchain Síť blockchainu umožňuje údržbu rostoucího seznamu záznamů. Blockchain autentizace je to, co podporuje zabezpečení kryptoměny. technologie. Tento nový a důmyslný technologický koncept zvyšuje zabezpečení měny a umožňuje ověřování transakcí v měně.

A konečně, kryptoměna je nekonečně dělitelná. Zatímco nejmenší částka v amerických dolarech, kterou můžete obdržet, je cent - nebo 0,01 $ - můžete v případě potřeby získat 0,00000000000001 bitcoinů.

Jak Blockchain podporuje kryptoměnu

Síť blockchain je podporována dobrovolnými „horníky“. Horníci jsou počítačové systémy, které jsou nabízeny pro použití v konkrétních sítích, které podporují jednotlivé kryptoměny. Například bitcoinová blockchainová síť je podporována tisíci jednotlivých počítačů, které pomáhají „těžit“ síť.

„Těžba“ je úkon ověřování, šifrování a zabezpečení transakcí v každém bloku. Každý horník (počítačový systém) má hlavní knihu všech minulých a současných transakcí pracujících v síti. To znamená, že každou novou transakci lze zaznamenat a ověřit v hlavní knize. Pokud se někdo pokusí vytvořit jakékoli padělané mince nebo ukrást mince z peněženky jiné osoby v kryptoměně, zkontroluje se to podle milionů kopií hlavní knihy. Všechny legitimní kopie hlavní knihy vrátí neplatné ověření podvodné transakce a padělané nebo odcizené mince nebudou zaznamenány.

Horníci jsou za účast na ověřování transakcí odměněni malou částí mincí. Typický poplatek za těžbu za transakci s Etherem může být například 0,000444 ETH. Tento poplatek je rozdělen mezi všechny horníky, kteří se podíleli na ověření a autentizaci.

Kryptoměnové peněženky

Peněženky na kryptoměnu mohou být buď softwarové (aplikace) nebo hardwarové (flash disk nebo karta) peněženky. Tyto peněženky fungují jako menší verze „horníků“ v tom smyslu, že zaznamenávají a ověřují transakce. Ukládají hodnotu vašich mincí a dají vám vědět, kolik mincí máte celkem. Když například vložíte bitcoiny do své peněženky, peněženka ověří tuto transakci proti knihám těžebních sítí, aby síť věděla, že mince jsou nyní ve vaší peněžence.

Každá peněženka, softwarová i hardwarová, má adresy, které se podobají hašovacím kódům. Jedná se o dlouhý řetězec písmen a čísel. Když vložíte mince do peněženky, pomocí této adresy dáte síti vědět, kam mince poslat a kde budou mezitím uloženy.

Přečtěte si více:

Tento článek o kryptoměně je jen jedním ze stovek zdrojů, které Finance nabízí pro další vzdělávání ve světě financí.

  • Mezaninové fondy Mezaninové fondy Mezaninový fond je skupina kapitálu, který investuje do mezaninového financování za účelem akvizic, růstu, rekapitalizace nebo odkupu za správu / pákový efekt. V kapitálové struktuře společnosti je mezaninové financování hybridem mezi vlastním kapitálem a dluhem. Mezaninové financování má nejčastěji formu preferovaných akcií nebo podřízeného a nezajištěného dluhu.
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Akciový obchodník Akciový obchodník Akciový obchodník je někdo, kdo se podílí na nákupu a prodeji akcií společnosti na akciovém trhu. Podobně jako někdo, kdo by investoval na trzích s dluhovým kapitálem, obchodník s akciemi investuje na trzích s akciovým kapitálem a místo dluhopisů vyměňuje své peníze za akcie společnosti. Kariéra v bankách je vysoce placená

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found