Strategie převrácení - definice, přehled a jak to funguje

Strategií převrácení je pilulka s jedem Poison Pill Poison Pill je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zredukuje kapitál, který získává nabyvatel strategii používanou společnostmi k ochraně před nepřátelským převzetím. S flip-over strategií, akcionáři Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. cílové společnosti mají příležitost koupit akcie nabývající společnosti - společnost, která se chce zapojit do nepřátelského převzetí Hostile Takeover Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (odkaz jako nabyvatel) přímým kontaktem s akcionáři cílové společnosti, a to buď nabídkovým řízením, nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským - za výrazně zlevněnou cenu. Tato strategie funguje jako nepřátelská obrana převzetí, protože hrozí, že drasticky zředí a znehodnotí akcie společnosti, která chce převzít cíl.

Zjistěte více o akvizicích a finanční analýze za nimi na kurzu Finance & M&A Financial Modeling Course!

Flip-over strategie

Proces strategie převrácení

Flip-over poison pilulka je volbou pro cílenou společnost, pouze pokud:

  1. Potenciální získávající společnost učinila nabídku na převzetí a nabídka nebyla přímo zamítnuta.
  2. Stanovy nabývající společnosti Stanovy společnosti Stanovy společnosti jsou pravidla, kterými se řídí způsob fungování společnosti a jedna z prvních položek, které představenstvo stanoví v době založení společnosti. Takové stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov společnosti, které vysvětlují pravidla pro akcionáře v cílové společnosti, aby v případě úspěšného převzetí koupili své akcie za sníženou cenu.

Právo na nákup akcií se značnou slevou se projeví, pouze pokud a když bude nepřátelské převzetí úspěšné. V tomto okamžiku je právo akcionářů cílové společnosti na nákup diskontovaných akcií nabyvatele „převráceno“ (aktivováno). Právo na nákup akcií se slevou se může vztahovat buď na kmenové akcie, nebo na preferované akcie. Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, preferenční akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. . Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. .

Hluboce diskontovaná cena akcií akcií nabývající společnosti poskytuje silnou pobídku pro akcionáře cílové společnosti, aby využili své možnosti nákupu. Čím větší je počet jednotlivců, kteří kupují diskontované akcie nabývající společnosti, a čím více diskontovaných akcií nakupují, tím zředěnější jsou akcie nabývající společnosti. Zředění akcií také vytváří tlak na pokles ceny akcií, protože každá akcie nyní představuje menší procento vlastního kapitálu. Vlastní kapitál Ve financích je vlastní kapitál tržní hodnotou aktiv ve vlastnictví akcionářů po splacení všech dluhů. V účetnictví se vlastním kapitálem rozumí účetní hodnota vlastního kapitálu akcionářů v rozvaze, která se rovná aktivům mínus pasiva. Pojem „vlastní kapitál“ v oblasti financí a účetnictví přichází s konceptem spravedlivého a rovného zacházení ve společnosti.

Negativní dopad převratu často pociťují nejtěžší stávající akcionáři nabývající společnosti. Nemají možnost koupit akcie společnosti za sníženou cenu. Místo toho mohou jen sedět a sledovat, jak hodnota jejich vlastních podílů klesá.

Účinky strategie převrácení jedovatých pilulek

Strategie převrácení je obvykle velmi účinná, protože vyhlídka na výrazné zředění jejích akcií - a jejich stávajících akcionářů velmi nešťastných - je pro nabyvatele tak lákavá. Strategie je navržena tak, aby donutila nabývající společnost nabídnout lepší podmínky pro převzetí nebo pokus o převzetí úplně zrušit.

Ve většině případů strategie převrácení nezastaví převzetí úplně. Obvykle to však vede k tomu, že nabývající společnost upustila od myšlenky nepřátelského převzetí, aby se vyhnula spuštění ustanovení o převrácení. Místo toho nabyvatel pravděpodobně osloví cílovou společnost s přátelským návrhem na převzetí, s podmínkami, které pro cílovou společnost představují mnohem lepší řešení.

Certifikace FMVA® ™ pro finanční modelování a oceňování Corporate Finance Institute® Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, certifikační program učí vše, co potřebujete vědět o finančním modelování a analýze, abyste se stali světový finanční analytik!

„Bratranec“ Flip-over strategie - Flip-in

Flip-over strategie je poněkud jako varianta jiné běžně používané jedovaté pilulky - flip-in strategie. Strategie flip-in vychází spíše z ustanovení ve stanovách cílové společnosti než v nabývající společnosti. Při zahájení nepřátelského pokusu o převzetí se automaticky spustí strategie flip-in.

Strategie flip-in umožňuje stávajícím akcionářům cílové společnosti - nikoli však potenciálnímu nabyvateli - koupit další akcie cíle za podstatně sníženou cenu. Jedná se o mimořádně silnou pobídku pro akcionáře společnosti, protože mohou nakupovat nové akcie pod aktuální tržní cenou a okamžitě je prodávat na otevřeném trhu se ziskem.

Tato obranná strategie obvykle vede k podstatnému rozředění akcií cílové společnosti. Obvykle se jedná o účinný odstrašující prostředek převzetí, protože naředění akcií cíle znamená, že nabyvatel bude muset koupit více akcií, než získá kontrolní podíl v cílové společnosti.

Když fungují jedové pilulky

Strategie jedovatých pilulek mohou být pro společnost, která čelí převzetí, extrémně účinnou obranou. U nabídek převzetí s podmínkami, které jsou vůči cílové společnosti zjevně nespravedlivé, je strategie převrácení obzvláště účinná, protože tlačí na nabývající společnost snížením hodnoty jejích vlastních akciových akcií s cílem dosáhnout na spodním řádku nabyvatele za účelem získání lepších podmínek v situaci převzetí.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Fúze a akvizice Finanční modelování
  • Kontrolní prémie Kontrolní prémie za kontrolu se vztahuje na částku, kterou je kupující ochoten zaplatit nad rámec reálné tržní hodnoty akcií, aby získal kontrolní podíl ve veřejně obchodované společnosti. Stanovení toho, kolik nabídnout jako kontrolní prémii - známou také jako prémie za převzetí - je hlavním faktorem při fúzích a akvizicích.
  • Přátelské převzetí Přátelské převzetí V případě fúzí a akvizic je přátelským převzetím akvizice cílové společnosti nabyvatelem / uchazečem se souhlasem nebo souhlasem vedení a představenstva cílové společnosti.
  • Bílý rytíř Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která se blíží převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found