Obchodování s marží - přehled, rizika a úspěšné postupy

Obchodování na základě marže je akt výpůjčky finančních prostředků od makléře s cílem investovat do finančních cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. . Nakoupené akcie slouží jako zástava za půjčku. Hlavním důvodem, proč si půjčovat peníze, je získat více kapitálu k investování a potencionálně více zisků.

Obchodování s marží

Cena půjčky se u jednotlivých brokerů liší. Podobně se liší sazby maržových půjček. Mohou klesnout až na 1,6% nebo na 8%. Ve Spojených státech je sazba maržového úvěru stanovena v souladu se sazbou federálních fondů, takže se časem mění.

Rizika obchodování s marží

Na povrch zní praxe docela jednoduše. Ve skutečnosti je však obchodování s marží sofistikovaný proces, který s sebou nese značné riziko. Kvůli zvýšeným rizikům vyžaduje speciální účet označovaný jako maržový účet. To se liší od běžného hotovostního účtu, na který je většina lidí zvyklá.

Při nákupu akcií lze použít maržový nebo hotovostní účet. Krátký prodej však lze provést pouze pomocí maržových účtů. Stejným způsobem určité finanční cenné papíry, jako jsou komodity a futures futures kontrakt futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. jsou také vypláceny za použití maržových účtů.

Některá rizika spojená s obchodováním s maržemi jsou:

1. Zesílené ztráty

Nevyžaduje žádné vysvětlení, že obchodování s marží může významně zesílit zisky investora. Může to však také zvýšit jeho ztráty. Ve skutečnosti mohou investoři ztratit více, než kolik původně investovali.

Někteří obchodníci si myslí, že být dlužní makléřům je jednodušší než jednat s bankami nebo finančními institucemi. Ve skutečnosti je ale tento typ dluhu stejně závazný jako dluh u bank.

2. Margin Call

Volání marže je, když broker požádá obchodníka o přidání více peněz na maržový účet, dokud nedosáhne požadované úrovně udržování marže. Pokud dlužníkovi vznikla příliš velká ztráta z důvodu nedostatečně výkonných cenných papírů, může maržový účet klesnout pod určitý bod. Pokud k tomu dojde, investor bude muset prodat část nebo všechna aktiva na účtu nebo přidat prostředky, aby splnil výzvu k dodatkové úhradě.

3. Likvidace

V závislosti na podmínkách stanovených ve smlouvě o maržovém úvěru má broker právo jednat, pokud investor nesplní svůj slib. Pokud například investor není schopen vyhovět výzvě k dodatkové úhradě, může makléřská firma zlikvidovat veškerá zbývající aktiva na rezervním účtu.

Postupy pro úspěšné obchodování s marží

Abyste minimalizovali rizika a zvýšili možnost realizace zisků z obchodování s marží, zvažte následující:

1. Investujte moudře

Pravidlem zde je, že člověk by nikdy neměl investovat částku peněz, o kterou si nemůže dovolit přijít. Obchodování s marží vytváří riziko zesílených ztrát. Pro ilustraci zvažte investora, který si půjčí 1 000 $ na nákup akcií v hodnotě 2 000 $. Investor musí pochopit, že jakékoli ztráty se zvýší dvojnásobně. Měli by investovat, pouze pokud mají dostatek finančních prostředků na to, aby zvládli dočasný pohyb proti své pozici a v případě potřeby splnili výzvu k dodatkové úhradě.

2. Půjčte si méně, než je povolený limit

To, že má investor přístup k většímu kapitálu, ještě neznamená, že by ho měl promrhat investováním do všech akcií na trhu. Nejlepší věc, kterou může jednotlivec udělat, je nejprve investovat malé částky. Časem si může vybudovat sebevědomí a získat dostatek dovedností, aby mohl investovat do riskantnějších, ale přínosnějších akcií.

3. Půjčujte si pouze krátkodobě

Maržová půjčka je jako každá jiná půjčka. Stejně jako v případě hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. nebo půjčka na auto, majitel maržového účtu je povinen platit měsíční úrokový poplatek. Čím déle trvá splácení půjčky a čím větší je částka vypůjčených peněz, tím vyšší budou úrokové náklady.

Sečteno a podtrženo

Marginové obchodování umožňuje investorům zvýšit jejich kupní sílu poskytnutím většího kapitálu pro investice do akcií. Je to však riskantnější než jiné formy obchodování. Investor by proto měl opatrně šlapat, když nakupuje s marží. Takový obchodník by například neměl investovat peníze, které si nemůže dovolit splácet v případě, že se něco pokazí.

Podobně by měl investor předem plánovat případné události, jako je výzva k dodatkové úhradě. Pokud to ale bude probíhat efektivně, obchodování s marží nabízí několik výhod, například schopnost diverzifikovat investiční portfolio.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Možnosti: Výplaty a výběry Možnosti: Výběry a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která držiteli dává právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Spotová cena Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found