Strategie sortimentu - přehled, komponenty, typy

Strategie sortimentu odkazují na plány, které maloobchodníci (v obchodě a elektronickém obchodování Úvod do elektronického obchodu Elektronický obchod označuje obchodní transakce zboží nebo služeb prováděných přes internet. V posledních několika letech se elektronický obchod rychle vyvinul do stát se kombinací online a offline maloobchodu, který je vertikálně integrován. Společnosti elektronického obchodování prodávají různé produkty a služby. Průvodce Intro) slouží k určení optimální produktové směsi pro jejich každodenní inventář. Jsou důležité pro maloobchod, protože zákazníci přímo komunikují s vystavenou skladbou produktů a rozhodují o nákupu na základě toho, co vidí.

Strategie sortimentu

Součásti strategií sortimentu

Strategie sortimentu jsou definovány podle dvou hlavních faktorů:

1. Šířka produktu

Šířka produktu označuje řadu produktových řad, které maloobchodník nabízí. Například supermarket může nabízet produktové řady od potravin po kosmetiku a volně prodejné zdravotnické potřeby. Jsou to všechny produktové řady, které jsou zákazníkům k dispozici. Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Díky lepšímu porozumění různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro vývoj a kombinování, aby vytvořily šířku produktu nabízenou maloobchodníkem.

2. Hloubka produktu

Hloubka produktu je rozmanitost produktů nabízených pod každou produktovou řadou. Například pokud je dotyčný maloobchodník specializovaným obchodem s obilovinami, pravděpodobně nabídne stovky možností pro obiloviny. Odrůda určuje hloubku produktu.

Strategie sortimentu jsou určeny šířkou a hloubkou produktu, které se maloobchodník rozhodne nabídnout, a v ideálním případě vedou k optimálním produktovým mixům, které podporují prodej a zvyšují pravděpodobnost pozitivních rozhodnutí zákazníků o nákupu. Použité strategie mohou záviset na fyzické kapacitě obchodů - menším obchodům obvykle chybí prostor pro vysokou šířku a hloubku produktu a mají sklon soustředit se na jeden nebo druhý.

Například specializovaný maloobchod, jako je obchod s obilovinami, pravděpodobně zobrazí užší šířku produktu (několik produktových řad), ale vysokou hloubku produktu (mnoho možností pro každou produktovou řadu). To znamená, že pravděpodobně nabídnou pouze obiloviny, ale nabídnou také mnoho možností obilovin, ze kterých si můžete vybrat.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že velkoobchodník, jako je Costco, bude vykazovat vysokou šířku produktu (mnoho produktových řad od čerstvého ovoce po oblečení, domácí nábytek a doplňky), ale nižší hloubku (v každé produktové řadě jen několik možností) , např. nabídka).

Druhy strategií sortimentu

1. Široký sortiment

Strategie širokého sortimentu se používá, když se maloobchodníci snaží nabídnout mnoho různých produktových řad nebo kategorií, ale v každé kategorii s menší hloubkou. Jeho cílem je poskytnout větší rozmanitost typů nabízených produktových řad, ale neposkytuje vysoký počet produktů v každé produktové řadě.

Například obchod s potravinami, který poskytuje spoustu různých produktů, ale pro každý typ produktu má na skladě pouze jednu nebo dvě značky, využívá širokou strategii sortimentu.

2. Hluboký sortiment

Strategie hlubokého sortimentu si klade za cíl poskytnout velké množství možností v rámci konkrétní kategorie produktů. Je běžné, že speciální obchody, které se zaměřují na jeden nebo několik produktů, využívají strategii hlubokého sortimentu.

Například obchod s doplňky pravděpodobně nabídne kupujícím proteinových prášků mnoho možností - využívá strategii hlubokého sortimentu zaměřením na méně produktových řad, ale s vysokou hloubkou a rozmanitostí v každé produktové řadě.

3. Míchaný sortiment

Maloobchodníci využívající míchané strategie sortimentu mají za cíl nabízet produkty, které jsou mimo jejich hlavní obchodní operace, aby přilákali více klientů z různých trhů.

Například obchod, který je známý svými smoothies, začíná prodávat čerstvé ovoce a balené potraviny, což mu umožňuje cílit na širší publikum, včetně lidí, kteří si chtějí doma smoothie připravit.

4. Lokalizovaný sortiment

Strategie lokalizovaného sortimentu alokuje produktovou kombinaci na základě preferencí místního obyvatelstva a charakteristik geografického regionu. To umožňuje maloobchodníkovi uspokojovat různé požadavky podle zeměpisných oblastí, a tím zvyšovat tržby.

Například maloobchodník s oděvy, jako je Zara, neprodává v obchodě v indickém Bombaji stejný inventář oděvů jako v kanadském Vancouveru. Je to proto, že populace ve Vancouveru vyžaduje teplejší oblečení pro sníh a zimní období, zatímco populace v Indii vykazuje odlišné preference a požadavky na oblečení.

5. Sortiment masového trhu

Strategie sortimentu na velkém trhu používají obchody s velkými schopnostmi fyzického úložiště, jako jsou Walmart a Amazon. Jejich cílem je oslovit masový trh a nabídnout co nejvíce produktů a odrůd, jak je to možné, a zajistit tak mnohem větší zákaznickou základnu.

Důležitost strategií sortimentu

Při efektivním použití mohou strategie sortimentu zvýšit prodej a pomoci maloobchodníkovi rozšiřovat svoji zákaznickou základnu. Jsou důležité, protože určují zboží, se kterým zákazník komunikuje, což vede k rozhodnutí o nákupu. Sortiment se může lišit podle ročního období - obchod se zmrzlinou může nabízet různé příchutě v létě a různé příchutě v monzunovém období.

Podobně je pravděpodobné, že maloobchodník s oděvy bude na jaře a v létě skladovat jiné oblečení (pravděpodobně více plážového oblečení) než v zimě (více bund). To vychází vstříc poptávce veřejnosti a zvyšuje prodej. Podobně jsou v supermarketech strategicky roztříděny doplňkové zboží, jako jsou zubní kartáčky a zubní pasty, aby byli zákazníci přesvědčeni, aby kupovali více, než chtěli.

Strategie sortimentu však mohou být nevýhodné, pokud produktová kombinace a alokace neláká populaci navštěvující obchod (nebo web, pro maloobchodníky elektronického obchodování) Příklady finančních výkazů - případová studie Amazon Společnost. Tři základní finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Zde je několik příkladů finančních výkazů.). Například nabídka příliš velké rozmanitosti v rámci produktové řady může zákazníky zmařit, protože ztěžuje rozhodování. Poskytnutí příliš malé rozmanitosti může být pro některé zákazníky zároveň zklamáním a může negativně ovlivnit tržby z prodeje.

Před navržením vhodné strategie sortimentu a produktové směsi je proto důležité provést rozsáhlý průzkum trhu související s řadou faktorů, jako je cílová skupina zákazníků, umístění, podnebí a další preference založené na zákaznících.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • AIDA Model AIDA Model The AIDA model, which skratky for Attention, Interest, Desire, and Action model, is an advertising effect model that identifies the levels that an individual
  • Spotřební zboží Spotřební zboží Spotřební zboží, označované také jako konečné zboží, je zboží, které si kupují jednotlivci nebo domácnosti pro osobní potřebu. Z hlediska marketingu existují čtyři typy spotřebního zboží, každý s různými marketingovými úvahami.
  • Demografické údaje Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, kterou podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny.
  • Diferenciace produktu Diferenciace produktu Diferenciace produktu je zavedení jedinečných, charakteristických vlastností nebo vlastností produktu, aby byla zajištěna USP (jedinečná prodejní nabídka)

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found