Prodejní riziko - přehled, typy a jak fungují

Riziko prodeje se týká nejistoty týkající se ceny a množství zboží, které je k dispozici pro prodej spotřebitelům. Riziko prodeje může obvykle vést k selhání prodeje a může významně ovlivnit vykazovanou finanční výkonnost.

Ochrana podniku před prodejním rizikem může pomoci vybudovat odolnost takovým způsobem, aby byl prodejní tým schopen čelit přispívajícím rizikovým faktorům. Prodejní tým by měl být řádně vyškolen v tom, jak identifikovat, sledovat a kontrolovat rizikové faktory prodejních rizik.

Riziko prodeje

souhrn

  • Riziko prodeje je forma rizika, která vede k selhání prodeje.
  • Prodejní tým by měl být dobře vyškolen v tom, jak zachytit, sledovat a kontrolovat rizikové faktory prodeje.
  • Mezi hlavní formy prodejních rizik patří arogantní riziko, informační riziko, strategické riziko, etické riziko a riziko reputace.

Druhy prodejních rizik

1. Aroganční riziko

Arogantní riziko je charakterizováno přehnanou sebevědomím a arogancí a způsobuje, že odpovědné osoby věří, že nedělají nic špatného. Může to způsobit, že osoba odpovědná za rozhodování o prodeji bude činit krátkozraká a iracionální rozhodnutí, protože nezohledňuje názor jiných lidí ani účinky jejich rozhodnutí na jiné lidi.

Riziko arogance je často spojeno s úspěšnými jednotlivci, jako jsou vedoucí pracovníci společnosti CEO vs. CFO Lidé mimo obchodní svět jsou často zmateni rolemi, které hrají CEO vs. CFO. Výkonný ředitel (CEO) a finanční ředitel (CFO) přebírají různé, ale stejně důležité odpovědnosti v organizaci. . Manažer prodeje může rozhodovat, aniž by plně přemýšlel o důsledcích nebo zvažoval názory ostatních lidí v prodejním týmu.

Opomenutí je způsobeno přílišnou důvěrou ze strany manažera prodeje, že činí správné rozhodnutí a že rozhodnutí nebude mít negativní důsledky. Manažeři prodeje by si měli být vědomi sebe sama a rozumět tomu, že minulé úspěchy neznamená, že nemohou nastat budoucí výzvy.

2. Informační riziko

Informační riziko je spojeno s používáním, vlastnictvím, provozováním a přijímáním informačních technologií v organizaci. Taková rizika mohou poškodit prodejní proces, zejména v důsledku špatné implementace informačních technologií a špatného řízení procesů.

Selhání IT systémů v podnicích, které se spoléhají na technologii, může způsobit narušení zabezpečení, které může mít za následek podvod, krádež, poškození hmotného majetku nebo dokonce poškození značky. Brand Equity V marketingu se hodnota značky vztahuje na hodnotu značky a je dána vnímáním značky spotřebitelem. Vlastní kapitál značky může být pozitivní nebo. Časté výpadky nebo výpadky v IT systémech mohou mít nepříznivé důsledky, jako je ztrátu prodeje, poškození reputace, porušení důvěrnosti údajů zákazníka a snížení spokojenosti zákazníků.

Od firem může být požadováno, aby platily pokuty a pokuty, pokud selhání systémů způsobí nesoulad s regulačními požadavky.

3. Strategické riziko

Strategické riziko nastává, když podnik sleduje neúspěšnou nebo špatnou strategii. Riziko se může objevit, když vedení učiní špatná obchodní rozhodnutí, která nedosáhnou zamýšleného výsledku. Může také nastat, když společnost přidělí nedostatečné zdroje nové produktové řadě nebo neodpovídá odpovídajícím způsobem na změny v obchodním prostředí.

Například vedení společnosti Kodak ignorovalo rychlý růst technologií a nedokázalo učinit strategická rozhodnutí, která by jim mohla pomoci přežít rychlé přijetí digitální technologie.

4. Taktické riziko

Taktické riziko vzniká v důsledku změn obchodních podmínek, ke kterým dochází v reálném čase, což způsobí podnikům ztrátu. Termín „taktické riziko“ se vypůjčil od armády a vztahuje se na podmínky na bojišti. Od strategického rizika se liší tím, že strategie je plánem do budoucna, zatímco taktické riziko se objevuje v reálném čase, jak se události odehrávají.

Taktické riziko souvisí se současnými hrozbami, kterým společnost v současném obchodním prostředí čelí. Pokud například dojde k prudkému nárůstu poptávky po produktech společnosti, měla by být schopna okamžitě zvýšit svou produktivitu, aby uspokojila poptávku.

5. Etické riziko

V organizaci zaměřené na tržby se prodejní tým může zapojit do jakékoli činnosti, která jim pomáhá dosáhnout stanovených cílů výnosů, i když jsou činnosti neetické. Vedení společnosti může vyvíjet nepřiměřený tlak na prodejní personál, který je může donutit ke kompromisu v organizačních standardech.

Problémy jako úplatkářství, podvod Podvod Podvodem se rozumí jakákoli klamná činnost prováděná jednotlivcem s cílem získat něco prostředky, které porušují zákon. Jedno klíčové slovo, zneužívající chování a lhaní zúčastněným stranám jsou nejčastějšími etickými riziky v organizacích. I když tyto činnosti mohou organizaci pomoci dosáhnout jejích příjmových cílů, může to narušit důvěru akcionářů ve výkonný tým.

Zaměstnanci by měli být vyškoleni v tom, jak se vyhnout neetickému chování. Společnost by měla také vytvořit mechanismy důvěrného hlášení, které zaměstnancům, zákazníkům a dalším zúčastněným stranám umožní hlásit neetické chování v organizaci.

6. Reputační riziko

Reputační riziko se týká ohrožení ziskovosti společnosti v důsledku nepříznivého vnímání společnosti nebo jejích produktů / služeb veřejností. Riziko reputace může být přímé nebo nepřímé. Přímo riziko reputace může být způsobeno jednáním samotné organizace, zatímco nepřímo riziko reputace může být způsobeno jednáním zaměstnance organizace.

Reputační riziko představuje hrozbu pro přežití podniku. Pokud nebude spravováno dostatečně brzy, může to mít za následek ztrátu miliónů nebo miliard dolarů výnosů nebo tržní kapitalizace.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Prodej zásilek Prodej zásilek Prodej zásilek je obchodní dohoda, ve které jedna strana (odesílatel) poskytuje zboží druhé straně (příjemci) k prodeji. Příjemce však
  • Modely analýzy úvěrového rizika Modely analýzy úvěrového rizika Finanční instituce používaly modely analýzy úvěrového rizika ke stanovení pravděpodobnosti selhání potenciálního dlužníka. Modely poskytují informace o
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s
  • Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třídy tržeb a příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které debetují pohledávky a výnosy z prodeje úvěrů, a debetní hotovost a pohledávky z kreditů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found