Poptávka po penězích - přehled, typy, spekulativní důvody

Poptávka po penězích je celkové množství peněz, které si obyvatelstvo ekonomiky přeje držet.

Poptávka po penězích

Tři hlavní důvody, proč držet peníze, na rozdíl od dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , akcie nebo jiné třídy finančních aktiv, jsou následující:

  • A související s transakcemidůvod - Lidé potřebují pravidelně peníze, aby mohli platit účty a financovat svou diskreční spotřebu;
  • A bezpečnostnídůvod, protože často může nastat neočekávaná potřeba; a
  • A spekulativnídůvod pokud očekávají, že hodnota těchto peněz vzroste oproti jiným třídám aktiv.

Peníze držené za transakce

Množství peněz držených z takového důvodu se nazývá zůstatky transakčních peněz. Zůstatky transakčních peněz závisí na několika faktorech, ale hlavně:

  • Analyzovány byly celkové podmínky v ekonomice. Když se makroekonomické podmínky zlepší, v podobě vyššího nominálního HDP Nominální hrubý domácí produkt Nominální hrubý domácí produkt (Nominální HDP) je celková tržní hodnota veškerého zboží a služeb vyprodukovaných v ekonomice země za dané období, růst, nižší nezaměstnanost nebo vyšší je rozumné předpokládat, že výdaje v ekonomice se zlepší. Podmínky určují nárůst poptávky po penězích potřebných k financování nákupu zboží a služeb.
  • Sklon občanů utrácet. Bez ohledu na celkové makroekonomické podmínky mohou mít občané ekonomiky vyšší sklon utrácet za zboží a služby než jiná ekonomika s podobnými vlastnostmi, které by vytvářely, jiné podmínky by byly stejné, vyšší poptávka po penězích.

Peněžní zůstatky zadržené z preventivních důvodů

Udržují se preventivní zůstatky peněz, aby se zmírnil dopad neočekávaných potřeb výdajů, které se mohou v budoucnu vyskytnout. Faktory, které řídí poptávku po preventivních peněžních zůstatcích, jsou podobné těm, které jsou analyzovány u peněžních zůstatků transakcí.

  • Jak se zvyšuje úroveň ekonomické aktivity a HDP, společnosti a spotřebitelé zvýší úroveň preventivních peněžních zůstatků pro nepředvídané potřeby výdajů. je to přirozený důsledek trendů, jako je zvyšování spotřebitelských výdajových návyků a zvyšování inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .
  • Dostupnost úvěru a úroveň úrokových sazeb ovlivňují úroveň preventivních peněžních zůstatků. Pokud jsou ostatní podmínky stejné, když je úvěr snadno (těžko) dostupný a úrokové sazby jsou nízké (vysoké), očekává se, že takové peněžní zůstatky porostou (poklesnou).
  • Zůstatky držené z preventivních důvodů musí být v souladu s úrovní výdajů společnosti, rodiny nebo jednotlivce. Například preventivní zůstatek 500 $ by nestačil rodině, která utrácí 5 000 $ měsíčně.

Peníze držené ze spekulativních důvodů

Peníze držené ze spekulativních důvodů jsou také známé jako portfoliová poptávka po penězích. Peníze jsou drženy za účelem využití spekulativních příležitostí nebo ke krytí / vyrovnání rizik v jiných aktivech nebo ekonomice. Existuje několik případů, kdy jsou peníze použity jako spekulativní nástroj:

  • Pokud existuje deflace Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. nebo když se to očekává v budoucnu. Pokud ceny klesnou, dnes uložené peníze budou zítra cennější.
  • Pokud podmínky na jiných trzích nejsou příznivé a lze očekávat zhoršení. Pokud například dluhopisový trh nenabízí dobré výnosy, mohou investoři upřednostňovat držení spekulativních zůstatků hotovosti a čekat na lepší tržní podmínky. Pokud se navíc očekává, že ceny určitých aktiv klesnou, mohou investoři zvýšit své hotovostní pozice pro spekulativní účely.
  • Když lidé chtějí spekulovat o změnách měnových kurzů. Například pokud někdo očekává, že se jeho domácí měna výrazně znehodnocuje vůči cizí měně, může cizí měnu koupit a uložit a počkat na její zhodnocení vůči domácí měně.

Taková praxe je často běžná na některých rozvíjejících se a hraničních trzích, které se vyznačují nestabilní měnou a vysokou inflací, kde se někteří lidé ze spekulativních důvodů snaží ukládat peníze v amerických dolarech, eurech nebo jiných relativně stabilních měnách.

Spekulativní poptávka po penězích a cenách aktiv

Řekli jsme, že spekulativní poptávka závisí také na podmínkách na jiných trzích, jako je trh dluhopisů a očekávání výnosů na těchto trzích.

Obecně platí, že investor, který se rozhodne držet peníze místo finančních nástrojů, jako jsou dluhopisy, se vzdává výnosu, který může vydělat držením těchto nástrojů.

To je proč:

  • Poptávka po penězích má tendenci se zvyšovat, když klesají potenciální výnosy v jiných třídách aktiv nebo když se zvyšuje vnímané riziko takových investic.
  • Poptávka po penězích má tendenci klesat, pokud se zvýší potenciální výnosy v jiných třídách aktiv nebo když se sníží vnímané riziko takových investic.

Obecně lze říci, že existuje:

  • Přímý vztah mezi spekulativní poptávkou po penězích a výnosy z jiných finančních aktiv.
  • Inverzní vztah mezi spekulativní poptávkou po penězích a riziky v jiných finančních aktivech.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Třída aktiv Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy.
  • Hotovostní rezervy Hotovostní rezervy Hotovostní rezervy jsou prostředky, které společnosti vyčlenily pro použití v krizových situacích. Ušetřená hotovost se používá k pokrytí nákladů nebo výdajů, které jsou neplánované nebo neočekávané. Ve většině případů jsou rezervy speciálně pro krátkodobé potřeby. Jednou z výhod hotovostních rezerv je, že se společnost může vyhnout dluhu na kreditní kartě nebo nutnosti převzít další dluh z půjčky.
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found