ROAS (návratnost výdajů na reklamu) - důležité metriky elektronického obchodu

ROAS je zkratka pro „Return on Ad Spend“, což je velmi populární finanční metrika zejména ve světě digitálního marketingu a podobná alternativní metrika jako ROI, nebo „Return on Investment“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.

Je třeba poznamenat, že vysoká návratnost investic do reklamy nemusí nutně znamenat, že společnost je zisková, protože před stanovením čistého ziskového rozpětí společnosti je třeba odečíst mnoho dalších nákladů. Tato metrika však ukazuje existující korelaci mezi reklamním úsilím a výnosy.

Kromě měření, jak obecně efektivní je reklama společnosti, pokud jde o generování prodeje, lze ROAS také použít k porovnání nákladové efektivity jedné marketingové kampaně s jinou. Například reklamní kampaň „A“ může generovat dvakrát větší nárůst objemu prodeje než reklamní kampaň „B“, ale pokud kampaň „B“ stojí pouze pětinu ceny kampaně „A“, pak „B“ je nákladově efektivnější výdaje na reklamu.

Některé snahy o reklamu mohou zvýšit celkový prodej, aniž by měřitelně zlepšily ziskovost, zatímco jiné mohou ukázat výrazný nárůst čisté ziskové marže, i když tržby rostou jen mírně. Může to být způsobeno skutečností, že kampaň „B“ primárně pomohla zvýšit prodej produktů s velmi vysokými ziskovými maržemi.

Příklad návratnosti investic do reklamy (ROAS)

Co je vzorec ROAS?

Níže je uveden vzorec Výdaje na návratnost reklam:

Příjmy dolary / reklama utratit dolary

Podívejte se na příklad v Excelu zde.

Příklad výpočtu

Společnost elektronického obchodování utratí 100 000 USD za kampaň Google AdWords a generuje 250 000 USD za prodej produktů na svých webových stránkách přímo z těchto reklam.

Výnos = 250 000 $

Reklama = 100 000 $

= $250,000 / $100,000

ROAS = 2.5

Pokud ROAS> 1, pokrýváte alespoň své marketingové výnosy výnosem, ale po odečtení výdajů pravděpodobně přijdete o peníze. Obecně řečeno, ROAS 3 nebo více - což znamená, že každý jeden dolar vynaložený na reklamu generuje výnosy tři dolary - je považován za „dobrý“. To, co představuje žádoucí ROAS, se významně liší podle odvětví, druhu podnikání, velikosti podniku atd. Stejně jako u většiny finančních metrik je zkoumání ROAS společnosti nejvýznamnější ve srovnání s jinými velmi podobnými společnostmi a s vlastní finanční historií společnosti. . Společnost, která během prvních pěti let svého podnikání postupně zvyšuje počet ze 4 na 7, je zjevně čím dál tím lépe ve vytváření nákladově efektivních marketingových kampaní.

Výzvy s ROAS

Výnosy z reklam nemusí být nutně dobrým ukazatelem ekonomického přínosu, protože návratnost investic do reklamy může být považována za metriku marnosti. Metrika marnosti je údaj, který manažeři / vlastníci upřednostňují hlavně kvůli egu, a který nemusí nutně přispívat k dlouhodobé životaschopnosti podniku.

Lepší metrikou, kterou lze použít, může být něco jako příspěvek příspěvku, který se rovná příjmu minus variabilní náklady, např. Náklady na prodané zboží (COGS). Účetnictví tempo. Procházejte stovky průvodců a zdrojů. a poštovné. Pro mnoho podniků v oblasti elektronického obchodování jsou náklady na prodané zboží a poštovné hlavní výdaje a nemusí zanechat velkou část čistého výnosu.

Chcete-li se dozvědět více o ROAS a příspěvkové marži, podívejte se na náš online kurz o finančním modelování eCommerce. Tento kurz vám krok za krokem ukáže, jak modelovat ekonomiku marketingové kampaně pro eCommerce podnikání.

Více učení

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku Návratnost výdajů na reklamu. Chcete-li se dozvědět více o dalších způsobech měření návratnosti investic pro společnosti, podívejte se na následující finanční zdroje:

  • Poměr LTV / CAC Poměr LTV / CAC Poměr LTV / CAC porovnává průměrné náklady na získání zákazníka s průměrnou celoživotní hodnotou zákazníka. Poměr se používá v eCommerce a SaaS
  • Překážkové sazby Překážková sazba Definice Překážková sazba, známá také jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová míra, kterou investoři očekávají od investice. Míra je určena hodnocením nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v expanzi podnikání, míry návratnosti podobných investic a dalších faktorů
  • Návratnost aktiv Návratnost aktiv & ROA vzorec ROA vzorec. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.
  • Rentabilita vlastního kapitálu Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je měřítkem ziskovosti společnosti, která bere roční výnos společnosti (čistý příjem) dělený hodnotou jejího celkového vlastního kapitálu (tj. 12%). ROE kombinuje výkaz zisku a ztráty a rozvahu, protože čistý zisk nebo zisk se porovnává s vlastním kapitálem akcionářů.
  • Co je finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Finanční modelování pro figuríny Finanční modelování pro začátečníky Finanční modelování pro začátečníky je náš úvodní průvodce finančním modelováním - pojednáváme o tom, jak vytvořit model, vzorce aplikace Excel, osvědčené postupy a další.

Chcete-li se dozvědět více o finanční kariéře, podívejte se na naši interaktivní Mapa kariéry.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found