Smlouva o adhezi - přehled, výhody a nevýhody

Smlouva o adhezi, známá také jako smlouva typu „plateplate“ nebo „standard form“, je dohoda mezi stranami, přičemž jedna strana (ta s vyšší vyjednávací mocí) stanoví všechny nebo většinu podmínek smlouvy. Druhá strana (ta, která má slabší vyjednávací sílu) má malou nebo žádnou pravomoc vyjednávat za rozumných podmínek.

Smlouva o adhezi

Smlouva o přilnutí - výhody

Smlouvy o adhezi se běžně používají v situacích zahrnujících spotřebitelský úvěr Typy úvěrů 3 hlavními typy úvěrů jsou revolvingový úvěr, splátky a otevřený úvěr. Kredit umožňuje lidem nakupovat zboží nebo služby za půjčené peníze. pojištění, hypotéky, leasingy a velké nákupy. Přestože smlouvy o adhezi mají tendenci zvyšovat efektivitu a urychlovat proces nákupu, jejich použití je kontroverzní kvůli některým potenciálním výhodám a nevýhodám, které představují, například:

1. Zvyšování ekonomické efektivity

Poskytnutím standardizované smlouvy, která stanoví nevyjednatelné podmínky, smlouvy o přilnutí snižují potřebu přizpůsobených smluv, které jsou specifické pro každého spotřebitele, což zvyšuje efektivitu a šetří čas kupujícímu i prodávajícímu.

2. Snížení transakčních nákladů

Transakční náklady jsou utopené náklady Potopené náklady utopené náklady jsou náklady, které již nastaly a nelze je žádným způsobem získat zpět. Potopené náklady jsou nezávislé na jakékoli události a neměly by být brány v úvahu při investování nebo rozhodování o projektu. které vznikají v důsledku účasti na transakci nebo výměny zboží. Zahrnují náklady na komunikaci, vyjednávání a náklady na vymáhání. Smlouvy o adhezi podstatně snižují tyto náklady tím, že poskytují všechny informace v neobchodovatelné smlouvě, která je vynucována zákonem.

Smlouva o přilnutí - nevýhody

1. Riziko pro kupujícího

Smlouvy o přistoupení jsou v zásadě smlouvy typu „ber to nebo nech to“ a zahrnují nevyjednatelné podmínky. Strany, které připravují smlouvu, to často dělají takovým způsobem, že kupujícímu vzniknou veškeré výdaje spojené se ztrátou nebo poškozením kupovaného zboží. Představuje nepřiměřeně vysoké riziko pro kupujícího - který nemusí mít jinou možnost, než podepsat smlouvu.

2. Nerovné mocenské vztahy a nespravedlivé podmínky

V situacích, kdy navrhující strana má vysokou vyjednávací sílu a kupující má malou / žádnou vyjednávací sílu a zboží, které se prodává, je pro kupujícího důležité (např. Léčivé zboží nebo dům), pak kupující nemusí mít jinou možnost než přijmout smlouvu - a v takových případech mohou být podmínky nespravedlivé a zcela ve prospěch prodávající strany.

Využití a zákonnost adhezních smluv

Smlouvy o adhezi se stále více využívají, protože roste využívání digitálně podepsaných smluv a standardizovaných smluv v celém odvětví, zejména kvůli nárůstu online nákupu zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je kladena na trh pro akvizici, pozornost nebo spotřebu, zatímco služba je nehmotnou položkou, z níž vyplývá a účinnost, kterou poskytují.

Přestože jsou smlouvy o přistoupení ve většině zemí legální, jsou často před soudním vymáháním důkladně prozkoumány soudy, zejména kvůli potenciálu nepřiměřeně jednostranných podmínek ve prospěch navrhovatele.

Soudy mají za cíl zajistit, aby se na vyjednávací stranu nevztahovaly nepřiměřené nebo nepřiměřené podmínky. Pokud soudy shledají, že existují podmínky, které jsou v souladu s nespravedlivostí nebo neslučitelností, mohou prohlásit konkrétní podmínky nebo celou smlouvu za neplatnou.

Praktický příklad

Předpokládejme, že vysokoškolský student má potíže s nalezením dostupného místa pro život. Student konečně najde místo poblíž univerzity, ale musí podepsat smlouvu, kterou nelze vyjednat, která zahrnuje klauzuli, která neumožňuje shromáždění více než pěti lidí a neumožňuje zvířata / domácí zvířata v domě.

Studentce nezbylo nic jiného, ​​než podepsat dohodu kvůli tlaku, kterému čelila, a možnosti nenajít si bydlení. Zde měl pronajímatel vyšší vyjednávací sílu a student se dostal do situace „ber to nebo nech to“ - což z něj činí smlouvu o přilnutí.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Náklady příležitosti Cena nákladů příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé.
  • Vyjednávací síla kupujících Vyjednávací síla kupujících Vyjednávací síla kupujících, jedna ze sil v rámci Porterovy analýzy pěti průmyslových odvětví, odkazuje na tlak, který mohou zákazníci / spotřebitelé
  • Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů Vyjednávací síla dodavatelů, jedna ze sil v rámci analýzy odvětví Porter's Five Forces, je zrcadlovým obrazem vyjednávací síly

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found