Sektor základních materiálů - přehled, trh, pododvětví

Sektor základních materiálů je tvořen společnostmi zabývajícími se objevem, těžbou a zpracováním surovin. Zahrnuje těžbu, lesnictví a chemickou výrobu.

Sektor základních materiálů

souhrn

  • Sektor základních materiálů zahrnuje společnosti zabývající se objevem, těžbou a zpracováním surovin.
  • Trh základních materiálů je založen na produktech, které tyto materiály používají.
  • Mezi subsektory základních materiálů patří chemikálie, kovy a těžba a lesnictví.

Porozumění společnostem se základními materiály

Veškeré fyzické zboží je vyrobeno z kombinace základních materiálů zpracovaných k vytvoření hotového zboží. Společnosti zabývající se základními materiály jsou první fází dodavatelského řetězce. Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po finální dokončení různých druhů zboží, objevování a těžbu přírodních zdrojů. . Proto ne všechny společnosti, které pracují se surovinami, jsou považovány za společnosti se základními materiály. Například když výrobce obalů může při výrobě lepenkových krabic pracovat se surovým řezivem, nejsou považováni za společnost vyrábějící základní materiály.

Sektor základních materiálů

Výše uvedený diagram ukazuje dodavatelský řetězec pro dětské hračky. Oranžová označuje společnosti, které by působily v odvětví základních materiálů. Zatímco zpracovatelé dřeva, minerálů a plastů pracují se surovinami, nejsou považováni za společnosti se základními materiály.

Komodity

Mnoho materiálů, které společnosti vyrábějící základní materiály, se považuje za komodity. Komodita je zboží, které se obchoduje za standardizovanou cenu. Trh proto nedává přednost společnosti, která je vyrobila.

Obchod s komoditami na hlavních trzích po celém světě a jejich hodnota kolísá na základě nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží stejné. navzájem. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. a náklady na získání komodity. Mezi komodity patří zlato a uhlí.

Trh základních materiálů

Trh se základními materiály závisí na poptávce po výrobcích, které tyto materiály používají při výrobě. Jelikož veškeré fyzické zboží je vyráběno z nějakého druhu suroviny, poptávka se mezi trhy velmi liší. Například poptávka po řezivu je silně diktována trhy s bydlením Finanční analýza nemovitostí Výpočet NOI Finanční analýzu nemovitostí začneme výpočtem čistého provozního příjmu (NOI). Níže uvádíme několik předpokladů. Pokud je vysoká míra spotřebitelských výdajů a poptávky po nových domech, je stejně velká poptávka po řezivu, které se používá k stavbě těchto domů.

Dalším hlediskem při pohledu na odvětví základních materiálů je omezená nabídka přírodních zdrojů. Pokud se náklady na objevování a výrobu základních materiálů zvýší, zvýší se také spotřební zboží vyrobené ze surovin. Vlády ukládají daně ze základních materiálů, aby pomohly kontrolovat a omezit těžbu přírodních zdrojů.

Trh základních materiálů

  • A - Vláda zvyšuje daně z těžby dřeva
  • B - Nízké úrokové sazby zvyšují výdaje spotřebitelů na bydlení
  • C - Krach trhu s bydlením

Výše uvedený graf lze použít k prokázání toho, jak různé faktory ovlivňují poptávku po řezivu v průběhu času.

Pododvětví základních materiálů

Existuje několik subsektorů základních materiálů, včetně chemických produktů, kovů a těžby a lesnických produktů. Subsektor chemikálií zahrnuje širokou škálu produktů, jako jsou zemědělská hnojiva, průmyslové plyny a speciální chemikálie používané k výrobě lepidel a barev.

Kovy a těžba také zahrnuje širokou škálu společností, včetně nerostů, ropy, zlata, hliníku, stříbra a oceli. Lesnictví se skládá ze společností, které sklízejí stromy za účelem výroby řeziva, papíru, lepenky a dalších podobných produktů.

Energetický sektor

Mnoho velkých společností v sektoru základních materiálů je součástí energetického sektoru. Poptávka po energii je jiná než v jiných průmyslových odvětvích, protože jsou představována nediskrečními spotřebitelskými výdaji. Jednotlivci se při plnění základních potřeb spoléhají na několik zdrojů energie. Lidé například potřebují benzín k naplnění svých automobilů a zemní plyn k vytápění svých domů. Všechny podniky se do určité míry také spoléhají na energii, aby zůstaly funkční.

Společnosti a indexy

Exxon Mobile je největší veřejně obchodovatelná společnost se základními materiály na světě působící v ropném a plynárenském sektoru. Odhaduje se, že Exxon produkuje asi 2% světové energie a 3% světové ropy. Provozují řadu obchodních linií, včetně zemního plynu a energie, chemikálií a ropy.

Během dvacátých let mnoho rozvíjejících se trhů pohlíželo na základní materiály jako na zdroj ekonomického růstu. Země v Africe, jako je Botswana, dokázaly významně růst svou ekonomiku otevřením dolů a využíváním přírodních zdrojů, jako jsou diamanty.

Vyspělejší země, jako je Kanada, se však také velmi spoléhají na bohaté přírodní zdroje. V roce 2019 byla největším vývozem Kanady ropa a zemní plyn, které tvořily odhadem 10% celkového HDP země.

Index základních materiálů Dow Jones je index, který sleduje výkonnost amerických společností zabývajících se základními materiály. V Kanadě sleduje TSX Capped Basic Materials Index zásoby základního materiálu na TSX.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Základní těžařský průmysl Základní těžařský průmysl Těžební průmysl se zabývá těžbou drahých minerálů a dalších geologických materiálů. Vytěžené materiály se přeměňují na mineralizovanou formu, která prospívá prospektorovi nebo horníkovi. Mezi typické činnosti v těžebním průmyslu patří výroba kovů
  • Sektory S&P Sektory S&P Sektory S&P představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS).
  • Primér uranu a jaderné energie Přehled uranu a jaderné energie Díky svým chemickým vlastnostem může uran generovat velké množství energie s velmi malým množstvím materiálu, pokud je správně rafinován. Tento proces zušlechťování je známý jako „jaderný palivový cyklus“ a používá se k přeměně uranu na jadernou energii.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found