HDP plné zaměstnanosti - přehled, využití kapitálové kapacity, PPF

Plná zaměstnanost HDP je hypotetická úroveň HDP, kterou by ekonomika dosáhla, kdyby vykázala plnou zaměstnanost. To znamená, že je to úroveň HDP odpovídající nulové nezaměstnanosti. Nezaměstnanost Nezaměstnanost je pojem označující jednotlivce, kteří jsou zaměstnatelní a hledají práci, ale nemohou si najít práci. Kromě toho nemají lidé v pracovní síle nebo skupině lidí, kteří jsou k dispozici pro práci, vhodné zaměstnání. v ekonomice. Podle definice je plný zaměstnanost HDP Pareto efektivní, tj. Ekonomika nemůže zvýšit agregovanou produkci bez zvýšení úrovně vstupů. Vzhledem k tomu, že ekonomika je plně zaměstnána a všichni pracovníci pracují, nelze úroveň vstupů dále zvyšovat.

HDP plné zaměstnanosti

Plná zaměstnanost HDP je také maximální dlouhodobá úroveň HDP, kterou lze při současné úrovni technologie udržet. Obecně se HDP úplné zaměstnanosti vztahuje na reálný HDP, tj. HDP ve smyslu skutečných statků, nikoli v nominálních hodnotách.

Souhrn:

  • HDP úplné zaměstnanosti je hypotetická úroveň HDP, kterou by ekonomika dosáhla, kdyby vykázala plnou zaměstnanost, tj. Je to úroveň HDP odpovídající nulové nezaměstnanosti v ekonomice.
  • Plná úroveň výkonu zaměstnanosti je vždy Pareto efektivní, protože ekonomie hlavního proudu modeluje výrobní proces jako syntézu mezi vlastníky kapitálu a dělníky.
  • Body uvnitř hranice výrobní možnosti odpovídají nezaměstnanosti v ekonomice, zatímco hranice výrobní možnosti odpovídá plné zaměstnanosti v ekonomice.

Plný HDP na zaměstnanost a úplné využití kapitálu

Ústředním principem mainstreamové ekonomické teorie je, že kapitál je vždy zcela využit, tj. V ekonomice nikdy není nevyužitý kapitál. Teorie vyplývá přímo z neoklasického předpokladu úplných trhů faktorů. Pokud ekonomický agent vlastní kapitál, ale nepoužívá jej k produkci produkce (tj. Ke zvýšení HDP), pak se ekonomický agent vzdává kapitálového renty. Jelikož jsou všichni ekonomičtí agenti racionální, žádný agent by se dobrovolně nevzdal nájemného.

Proto v ekonomice nikdy neexistuje žádný rezervní kapitál. To však neznamená, že kapitál v ekonomice je využíván efektivně (kapitál by mohl uváznout v neefektivních průmyslových odvětvích). Kompletní využití kapitálu pouze znamená, že každá jednotka kapitálu v ekonomice je využívána k výrobě. Plná úroveň výkonu zaměstnanosti je vždy Pareto efektivní Pareto Efficiency Pareto Efficiency, pojem běžně používaný v ekonomii, je ekonomická situace, ve které je nemožné udělat jednu stranu lepší, aniž by se druhá strana zhoršila. , protože ekonomie hlavního proudu modeluje výrobní proces jako syntézu mezi vlastníky kapitálu a dělníky.

Hranice výrobní možnosti

Hranice produkčních možností Hranice produkčních možností Hranice produkčních možností odkazuje na myšlenku, že v dané ekonomice jsou výrobní faktory jako práce a kapitál vzácné. Proto existuje jen konečné množství jakéhokoli zboží, které lze vyrobit, a omezené zdroje je třeba pečlivě alokovat, a to prostřednictvím grafického nástroje používaného k analýze výrobních činností v ekonomice. Zvažte následující příklad: Ekonomika vyrábí a spotřebovává pouze dvě zboží: sýr a obuv. Ekonomika by mohla věnovat všechny své zdroje na výrobu sýrů nebo věnovat všechny své zdroje na výrobu obuvi, nebo usilovat o jejich kombinaci.

Celková produkce v ekonomice (HDP) závisí na výrobní technologii (jak efektivní je výroba sýrů ve srovnání s výrobou obuvi), celkové úrovni základního kapitálu v ekonomice a na celkovém počtu pracovníků Trh práce Trh práce je místem, kde nabídka a poptávka po pracovních místech se setkávají s tím, že pracovníci nebo pracovníci poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace.

Plná zaměstnanost - výstup vs. přirozená úroveň výkonu

Přirozená úroveň HDP je úroveň HDP odpovídající přirozené míře nezaměstnanosti. Přirozenou mírou nezaměstnanosti je průměrná pozorovaná úroveň nezaměstnanosti v ekonomice. Ekonomika nikdy nedosáhne plné zaměstnanosti) kvůli třením na trhu práce.

Dva největší zdroje tření na trhu práce jsou tření v míře oddělení a tření v míře hledání zaměstnání. Podle Úřadu pro statistiku práce je přirozená míra nezaměstnanosti americké ekonomiky k květnu 2019 přibližně 3,6%.

1. Míra separace

Míra oddělení je míra, kterou průměrný zaměstnaný pracovník v ekonomice ztratí práci. Dokonalý trh práce s úplnými informacemi by viděl velmi malou míru oddělení (čistě kvůli tomu, že pracovníci dobrovolně opustili pracovní sílu na konci své kariéry). V reálném světě však může být míra oddělení kvůli problémům způsobeným asymetrickými informacemi a nedokonalými pracovními smlouvami poměrně vysoká.

2. Míra hledání zaměstnání

Míra hledání zaměstnání je míra, kterou průměrný nezaměstnaný pracovník v ekonomice najde práci. Dokonalý trh práce s úplnými informacemi by viděl, jak si pracovníci okamžitě najdou práci. V reálném světě však může být míra hledání zaměstnání kvůli problémům způsobeným asymetrickými informacemi a nedokonalými pracovními smlouvami poměrně nízká.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.
  • Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost Strukturální nezaměstnanost je druh nezaměstnanosti způsobený rozdílem mezi dovednostmi, které má nezaměstnaná populace, a dostupnými pracovními místy na trhu. Strukturální nezaměstnanost je dlouhodobá událost, která je způsobena zásadními změnami v ekonomice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found