Přijatelná úroveň kvality (AQL) - přehled, proces vzorkování, v praxi

Přijatelná úroveň kvality (AQL) je koncept kontroly kvality. Je to minimální úroveň závad přijatelná ve vzorku vyrobeného produktu pro celou šarži produktu, která má být přijata. Pokud je počet chyb vyšší než AQL, pak je celá dávka odmítnuta.

Přijatelná úroveň kvality (AQL)

Proces vzorkování

Proces vzorkování vyžaduje, aby některé předběžné parametry Parametr A byl užitečnou součástí statistické analýzy. Odkazuje na vlastnosti, které se používají k definování dané populace. Používá se k opravě, včetně AQL, která by se promítla do konečného rozhodnutí o přijetí nebo odmítnutí dávky produktu. Parametry jsou:

1. Úroveň kontroly

Tři úrovně úrovní kontroly jsou normální, zpřísněné a snížené. Normální úroveň se obvykle používá k hodnocení chyb vzorků. Úroveň závisí na výkonu dodavatele. Trvale špatný výkon vede k zpřísnění kontroly, což je přísnější proces. Dobrý záznam naopak vede ke snížené úrovni inspekce.

2. Přijatelná úroveň kvality

Přijatelnou úrovní kvality je počet povolených vad v dávce. AQL je dohodnuto mezi kupujícím a dodavatelem na základě důležitosti produktu. Například AQL pro dávku triček může být 1 na 1 000, zatímco pro dávku baterií mobilních telefonů je mnohem nižší, například 0,001 na 1 000 nebo 1 na 1 000 000 poruch.

3. Metoda vzorkování

K zajištění kvality na základě požadované úrovně propracovanosti a přísnosti lze použít několik metod odběru vzorků. Klíčové metody jsou následující:

Jeden odběr vzorků je nejběžnější metoda. Vyžaduje pouze jeden vzorek velikosti n a počet výchozích hodnot c. Proto se také nazývá (n, c) -vzorkování. Pokud je ve vzorku n výchozích hodnot větší než c, je celá dávka odmítnuta.

Dvojitý odběr vzorků je rozšířením metody jednotného odběru vzorků. V takovém případě, pokud je první vzorek nerozhodný, je k rozhodnutí odebrán druhý vzorek.

Sekvenční vzorkování je propracovaná metoda, při které se testuje každá položka ze vzorku a po přijetí každé položky se rozhodne o přijetí, odmítnutí nebo pokračování v testování.

Ostatní metody jsou vícenásobný odběr vzorků a přeskočit vzorkování šarže.

Připojení přijatelné úrovně kvality k odběru vzorků

Před připojením všech teček je třeba porozumět několika dalším konceptům. Koncepty jsou:

Riziko výrobce

Je pravděpodobnost, že v příkladu (n, c) je počet výchozích hodnot větší nebo roven AQL. Je tedy pravděpodobné, že šarže bude zamítnuta. Obvykle se označuje řeckým písmenem α (alfa).

OC křivka

Křivka provozní charakteristiky (OC Curve) vykresluje procento výchozích hodnot nebo AQL (osa x) pro jeden vzorek nebo (n, c) proti pravděpodobnosti přijetí dávky (osa y). Křivka je znázorněna níže. Jak ukazuje křivka, s rostoucím počtem poruch pravděpodobnost přijetí rychle klesá.

Pro ty, kteří mají znalosti statistiky, ukazuje OC křivka známý tvar - je to funkce přežití. Body na křivce lze tedy považovat za pravděpodobnost přežití (přijímání) dávky vzhledem k procentu výchozích hodnot pro danou metodu vzorkování.

Přijatelná úroveň kvality - křivka OC

Spojení

Při navrhování procesu odběru vzorků chce výrobce nebo výrobce minimalizovat pravděpodobnost odmítnutí - to znamená, že chtějí minimalizovat α, jak je definováno výše. Je to stejné jako maximalizace (1-α) nebo pravděpodobnost přijetí pro danou metodu vzorkování.

Výrobce volí AQL pomocí OC křivky ve spojení se svými znalostmi o dalších faktorech, jako je kvalita strojů a pracovníků zapojených do procesu, kvalita surovin, kvalita požadovaná zákazníky a jakékoli další faktory, které ovlivňují kvalitu.

Předpokládejme například, že uvedená metoda vzorkování je jediný vzorek (60, 4) s velikostí 60 a úrovní odmítnutí c rovnou 4. Pokud výrobce nastaví AQL na 5% (3 na 60), pravděpodobnost přijatý vzorek je kolem 80%. V této fázi, pokud si producent myslí, že je to příliš riskantní, může provést nezbytné změny, aby AQL byla 2% (1,2 na 60). To dává pravděpodobnost přijetí asi 99% na základě OC křivky výše.

Křivku OC lze také použít k výběru metody vzorkování. Výrobce si může vybrat metodu vzorkování, která maximalizuje pravděpodobnost přijetí pro danou AQL.

Řekněme, že si producent uvědomuje, že neexistuje způsob, jak snížit počet závad pod 5%. Pokud by nyní používali výše uvedenou (60, 4) metodu vzorkování, jejich pravděpodobnost odmítnutí by byla 20%, jak je dáno OC křivkou, která je velmi vysoká. K překonání problému mohou použít jinou metodu vzorkování tak, že vykreslí různé křivky a vyberou tu, která je přijatelná pro ně i pro jejich zákazníky. Například na následujícím obrázku mohou producenti vyjednávat pomocí (80, 6) namísto (60, 4), aby zvýšili pravděpodobnost přijetí na 90%.

OC křivka - (80, 6)

AQL v praxi

Výše uvedené příklady pojednávají pouze o jedné metodě vzorkování - jediné metodě vzorkování. V praxi by byly výpočty složitější než ty, které jsou znázorněny výše. Abychom zjednodušili implementaci standardů kvality, používají se grafy AQL.

Počet přijatelných chyb ve vzorku - v závislosti na velikosti dávky, úrovni kontroly a AQL - lze snadno odečíst z grafů. Tabulka poskytuje prahové hodnoty pro přijetí a odmítnutí dávky, které lze použít k přijetí konečného rozhodnutí.

Používání grafů AQL

Graf AQL se skládá ze dvou částí - první je graf inspekční úrovně. Používá se k výběru úrovně kontroly na základě velikosti dávky a požadované úrovně kontroly. Předpokládejme například, že je třeba sešít dávku 5 000 košil a úroveň kontroly je nastavena na Normální II. Úroveň kontroly je podle předepsané tabulky na průsečíku řádku velikosti dávky a sloupce úrovně kontroly. Jak je uvedeno v následující tabulce, jedná se o úroveň kontroly „L.“

Grafy AQL - písmena kódu velikosti vzorku

Dalším krokem v procesu je určení vhodné velikosti vzorku, výběr AQL a rozhodnutí na základě prahových hodnot daných grafem. Prahové hodnoty jsou stanoveny podobně na křižovatce řádku úrovně kontroly a sloupce AQL.

Protože výrobce provádí běžnou kontrolu, vybíráme normální tabulku. Všimněte si, že existují různé tabulky pro zpřísněné a omezené vzorkování. Za předpokladu, že AQL bude 4 na 1000 kusů, dostaneme, že velikost vzorku by měla být 200 košil. Pokud je vadných 15 nebo více košil, měl by výrobce odmítnout celou dávku.

AQL Charts - Single Sampling Plans

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Úroveň měření Úroveň měření Ve statistice je úroveň měření klasifikace, která se vztahuje k hodnotám, které jsou k proměnným přiřazeny navzájem. Jinými slovy, úroveň
  • Chyba bez vzorkování Chyba bez vzorkování Chyba bez vzorkování odkazuje na chybu, která vzniká z výsledku sběru dat, což způsobí, že se data liší od skutečných hodnot. Je to jiné
  • Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku je vychýlení, které je výsledkem selhání zajištění správné randomizace vzorku populace. Chyby výběru vzorku
  • Pravidlo celkové pravděpodobnosti Pravidlo celkové pravděpodobnosti Pravidlo celkové pravděpodobnosti (známé také jako zákon o celkové pravděpodobnosti) je základním pravidlem ve statistice týkající se podmíněných a mezních

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found