Funkce NORM.INV - vzorec, příklady, inverzní distribuce

Funkce NORM.INV je zařazena do kategorie Statistické funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá inverzní funkci normálního kumulativního rozdělení pro dodanou hodnotu x s ​​daným průměrem rozdělení a směrodatnou odchylkou. Funkce vypočítá pravděpodobnost nalevo od konkrétního bodu v normálním rozdělení.

Předpokládejme například, že dostaneme normálně distribuovanou náhodnou proměnnou, která je označena x. Pro hodnotu x, pokud chceme získat spodních 5% distribuce, můžeme použít funkci NORM.INV.

Jako finanční analytik Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporaci. Provádějte finanční prognózy, reportování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, funkce je užitečná při analýze akciového trhu. Můžeme použít NORM.INV k pochopení toho, jak je portfolio ovlivněno jakýmkoli provedeným přidáním nebo výběrem.

Vzorec

= NORM.INV (pravděpodobnost, průměr, standard_dev)

Vzorec NORM.INV používá následující argumenty:

  1. Pravděpodobnost (povinný argument) - Toto je pravděpodobnost odpovídající normálnímu rozdělení. Je to hodnota, při které chceme vyhodnotit inverzní funkci.
  2. Znamenat (povinný argument) - Toto je aritmetický průměr distribuce.
  3. Standard_dev (povinný argument) - Toto je standardní odchylka distribuce.

Normální rozdělení je spojitá pravděpodobnostní funkce a je dána vzorcem:

Vzorec NORM.INV

Kde:

  • μ je průměr distribuce
  • σ2 je rozptyl
  • X je nezávislá proměnná, pro kterou chcete funkci vyhodnotit

Jak používat funkci NORM.INV v aplikaci Excel?

Funkce NORM.INV byla představena v aplikaci Excel 2010. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte příklad:

Příklad

Předpokládejme, že máme následující údaje:

  • Pravděpodobnost: 0.56
  • Aritmetický průměr rozdělení: 5
  • Směrodatná odchylka rozdělení: 2

Pokud si přejeme vypočítat hodnotu funkce, použije se vzorec:

Funkce NORM.INV

Výsledek získáme níže:

Funkce NORM.INV - Příklad 1

Poznámky k funkci NORM.INV

  1. Pokud se průměr rovná nule a standardní odchylka se rovná 1, použije NORM.INV standardní normální rozdělení.
  2. #HODNOTA! error - Nastane, pokud je některý z daných argumentů nečíselný.
  3. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    • Daný argument pravděpodobnosti je menší než nula nebo větší než jeden.
    • Zadaný argument standard_dev je menší nebo roven nule.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Když si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně zrychlíte své finanční modelování a analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel Finance Excel pro finance Tento průvodce Excelem pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Pokročilé školení Excel
  • Seznam pokročilých vzorců aplikace Excel Seznam pokročilých vzorců aplikace Excel, které je třeba znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou zásadní pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky Excel Zkratky Excel PC Mac Zkratky Excel - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found