Běžný poměr velikostí - definice, příklady a způsob použití

Společný poměr velikosti označuje jakékoli číslo v účetní závěrce podniku Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě vyjádřeny jako procento základny.

Běžný poměr velikostí

Globální běžné poměry velikosti

Globální běžné poměry velikosti vyjadřují číslo ve finančním výkazu firmy jako procento denominačního příslušného čísla ve výpisu. Všechna uvedená procenta lze tedy snadno interpretovat a porovnat s ostatními řádkovými položkami ve finančním výkazu.

Zvažte společnost BCD Cookies Ltd, organizaci, která chce provádět analýzu finančních výkazů. Prvním krokem k lepšímu porozumění rozdělení nákladů podniku je převod jeho výpisů do formátu běžné velikosti. Vezměme si například výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. - které lze převést tak, aby vyjadřovaly běžný poměr velikostí dělením všech řádkových položek výnosy v horním řádku. Níže je ukázka toho, jak by to vypadalo:

Stejnou metodiku lze použít i na jiné finanční výkazy podniku, abychom získali jiný pohled. Pro rozvahu Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál, můžete se zaměřit na sekci aktiv a rozdělit všechny řádkové položky podle celkových aktiv firmy, abyste společnosti lépe porozuměli. Tímto způsobem můžete prozkoumat jednotlivé majetkové účty a lépe porozumět jejich váhy v rozvaze.

S výkazem peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. , můžete výkaz rozdělit na tři části (finanční činnosti, investiční činnosti a provozní činnosti). Poté vypočítejte příslušný poměr běžné velikosti vydělením řádkových položek čistým peněžním tokem pro konkrétní část výpisu. Naopak můžete získat širší pohled na hotovostní situaci firmy vydělením všech řádkových položek částkou čistého peněžního toku.

Společné poměry velikosti na míru

Zvažte znovu jako příklad soubory BCD Cookies, které nedávno vykázaly tržby ve výši 5 milionů USD. Jack, majitel firmy, chce vyjádřit postavu jako funkci základny. Nejprve musí najít základnu, která je relevantní pro analýzu, kterou chce provést.

Za předpokladu, že Jack chce získat další informace o způsobu, jakým jsou rozloženy jeho obchodní náklady, může použít náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často jako základna. Za předpokladu, že podnik vykázal COGS ve výši 2 milionů USD, byl by běžný výnos na COGS (5/2) x 100 = 250%. Číslo lze také vyjádřit jako násobek, například 2,5x. Jack tedy může dojít k závěru, že jeho příjem je 2,5násobek COGS firmy.

I když může být při analýze finančních výkazů užitečný přístup založený na společné velikosti, může být někdy poměrně obtížné odvodit význam z poměrů.

Používání běžných poměrů velikosti

Běžné poměry velikosti mohou být velmi užitečné, když se snažíte lépe porozumět podnikání. Je však třeba je v určitém kontextu zkoumat, aby bylo možné odvodit smysluplné závěry.

Běžné poměry velikosti jsou nejúčinnější ve srovnání s více společnostmi, které působí ve stejném odvětví. To vám umožňuje hodnotit společnosti na základě konkrétních metrik. Poměrová analýza může pomoci při identifikaci silných a slabých stránek podniku. To může zase pomoci při formulování změn v celkové strategii firmy.

Běžné poměry velikosti jsou také velmi užitečné při srovnání za určité časové období. To vám umožní snadněji sledovat trendy v konkrétních metrikách a následně upravit obchodní strategii tak, abyste dosáhli optimálnějšího výsledku.

Při porovnávání jakýchkoli dvou běžných poměrů velikosti je důležité zajistit, aby byly vypočítány pomocí stejného základního obrázku. Pokud tak neučiníte, bude srovnání zbytečné.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found