Calendarization - Understand How Calendarization Works

Proces standardizace účetních období účetních výkazů Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky se složitě nazývají kalendářizace. Aby byly srovnatelné společnosti „rovnocenné“, musí být finanční údaje každé společnosti standardizovány, aby existoval spravedlivý základ pro srovnání. Pokud například zkoumáte skupinu společností s fiskálními roky končící 31. března, 30. června a 30. září a společnost, kterou analyzujete, sleduje fiskální rok Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je 12 měsíců nebo 52týdenní časové období, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování výročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. končící 30. června musíte kalendářizovat na základě společnosti, kterou oceňujete. V tomto případě musíte upravit fiskální roky ostatních společností tak, aby pro usnadnění srovnání skončily 30. června.

Při zveřejňování finančních zpráv většina společností zakládá své finanční výkazy na fiskálním roce končícím 31. prosince. Některé společnosti však mohou sledovat fiskální rok končící v jiné datum - např. 31. března, 30. června nebo v jiném ročním období . (Všimněte si, že je běžnou praxí, že fiskální rok končí vždy poslední den kalendářního měsíce.) Pokud však společnost hodlá srovnávat svou výkonnost se srovnatelnými společnostmi, musí zohlednit jakýkoli rozdíl ve fiskálním roce mezi společnosti. Porovnání finančních údajů společností s různými fiskálními roky povede k nepřesným výsledkům. Některé společnosti zažívají špičkové měsíce v určitých obdobích roku, a pokud jsou některé měsíce vyloučeny, pak to pravděpodobně vyvolá mylný dojem o skutečné finanční situaci společnosti.

Kalendář

Vzorec

Vzorec pro kalendářizaci finančních údajů je následující:

FY vzorec

Kde:

FY je fiskální rok

Měsíc # je měsíc, kdy končí finanční rok společnosti

Fiskální rok vs. kalendářní rok

Některé země a společnosti zakládají své fiskální roky na standardním kalendářním roce, zatímco jiné se řídí jiným fiskálním rokem stanoveným vládou. Kalendářní rok začíná 1. ledna (Nový rok) a končí 31. prosince (Silvestr), přičemž každý rok je 365 dní (366 dní jednou za čtyři roky - přestupný rok). Hlavními typy kalendářních let jsou islámský a gregoriánský kalendář. Ten druhý je nejčastěji používaným kalendářním rokem po celém světě.

Na druhou stranu je fiskálním rokem období 12 měsíců, které se používá k výpočtu a přípravě ročních finančních výkazů společnostmi a vládami z celého světa. Klíčové finanční výkazy, jako je rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál, výkaz peněžních toků a výkaz zisků a ztrát Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. pokrývat konkrétní období, které bylo vybráno jako oficiální účetní období. Účetní období musí být připraveno na období 12 po sobě jdoucích měsíců. To pomáhá společnosti získat důležité finanční statistiky a pochopit, jak si vedou na konci roku.

Mezi nejčastěji používané fiskální roky společnostmi a vládami po celém světě patří:

  • 1. ledna až 31. prosince
  • 1. dubna až 31. března
  • 1. července až 30. června
  • 1. října až 30. září

Země jako Čína, Japonsko, Německo, Singapur, Francie, Rusko a Spojené arabské emiráty používají jako svůj fiskální rok gregoriánský kalendář (od 1. ledna do 31. prosince). Indie, Kanada a Spojené království sledují jiný fiskální rok, který trvá od 1. dubna do 31. března. Fiskální rok federální vlády Spojených států začíná 1. října a končí 30. září, zatímco různé vlády států stanoví svůj vlastní fiskální rok . Vlády používají časovou osu fiskálního roku k přípravě rozpočtů a vytváření zákonů tak, aby daňoví poplatníci předkládali své přiznání v uvedeném finančním období. Ve většině zemí mají podniky povoleno přijmout fiskální rok odlišný od toho, který používá vláda.

Konsolidace účetní závěrky a fiskálního roku

Ke kalendářizaci finančních výkazů dochází také v případě, že mateřská společnost předkládá konsolidovanou účetní závěrku svým akcionářům. Mateřská společnost musí konsolidovat všechny finanční výkazy, včetně těch svých dceřiných společností. Pokud dceřiné společnosti používají jiné fiskální roky než mateřské společnosti, musí být upraveny podle fiskálního roku mateřské společnosti. Konsolidace finančních výkazů do různých fiskálních let by nedávala smysl a vedla by k nepřesným finančním statistikám.

Předpokládejme například, že mateřská společnost ABC vlastní dvě dceřiné společnosti, X a Y, a že její fiskální rok trvá od 1. dubna do 31. března, zatímco jedna z dceřiných společností používá fiskální rok začínající 1. července a fiskální rok druhé dceřiné společnosti od 1. ledna do 31. prosince Při konsolidaci účetní závěrky těchto tří společností je prvním krokem přizpůsobení zpráv dceřiných společností X a Y fiskálnímu roku od 1. dubna do 31. března. Mateřská společnost bude rovněž povinna poznamenejte, že účetní závěrka dceřiných společností byla připravena za fiskální rok, aby bylo možné provést konsolidaci.

Calendarization vs. Last Twelve Months (LTM)

Jak kalendářizace, tak posledních dvanáct měsíců (LTM) LTM (posledních dvanáct měsíců) LTM (posledních dvanáct měsíců), také známý jako koncové nebo postupné dvanáct měsíců, je časový rámec často používaný v souvislosti s finančními poměry, jako jsou výnosy nebo návratnost vlastního kapitálu ( ROE), k vyhodnocení výkonnosti společnosti během bezprostředně předcházejícího 12měsíčního období. se používají ve srovnatelné analýze. Analýza srovnatelných společností zahrnuje srovnání provozních metrik veřejných společností v partnerské skupině v rámci odvětví. Společnosti ve skupině peer jsou kategorizovány na základě faktorů, jako je průmysl, velikost, pákový efekt a růstové charakteristiky. Při provádění oceňování společností je nezbytná srovnatelná analýza.

Zatímco kalendářizace upravuje data finančních výkazů za fiskální rok, LTM bere data z předchozích 12 měsíců k použití pro výpočet finančních metrik, jako jsou výdělky, EBITDA nebo výnosy. Ačkoli posledních 12 měsíců může být relativně krátké období k vyhodnocení výkonnosti společnosti, je to cenný nástroj k určení nejnovějších výkonů společnosti a současných trendů. Údaje o LTM jsou obvykle novější než výroční finanční zprávy, a proto se považují za spolehlivější nástroj, protože vylučují krátkodobé, potenciálně zavádějící metriky, jako jsou čtvrtletní zprávy.

Při použití údajů LTM by investoři měli odlišit údaje tak, aby se shodovaly s nejnovějšími zprávami společnosti za fiskální rok. LTM odkazuje na předchozích 12 měsíců od data, ke kterému je účetní závěrka datována. Například pokud je účetní závěrka datována červnem 2017, posledních 12 měsíců pokrývá období od 1. července 2016 do 30. června 2017. Kalendář však upravuje fiskální rok podle fiskálního roku mateřské nebo hodnotící společnosti, takže že existuje „čistý“ základ pro srovnání.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce kalendářem. Další informace o finančních výkazech a sestavách naleznete v následujících bezplatných finančních zdrojích.

  • YOY (Year over Year) Analysis YoY (Year over Year) YoY je zkratka pro Year over Year a je typem finanční analýzy používané pro srovnání dat časových řad. Užitečné pro měření růstu, detekci trendů
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Sezóna výdělků Sezóna výdělků Sezóna výdělků je doba, během které veřejně obchodované společnosti oznamují své finanční výsledky na trhu. Čas nastává na konci každého čtvrtletí, tj. U společností v USA čtyřikrát za rok. Společnosti v jiných regionech mají různá vykazovaná období, například v Evropě, kde společnosti vykazují pololetně.
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found