Efekt rozjetého vlaku - přehled, ekonomika a finance, příklady

Efekt rozjetého vlaku je tendence lidí činit určitá opatření nebo dospět k závěru především proto, že tak činí ostatní lidé. Tento jev je pozorován v různých oblastech, například v ekonomii Ekonomika Ekonomika Články o ekonomii jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitele, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další, politika a psychologie. Finanční trhy se nijak neliší.

Efekt rozjetého vlaku

Efekt rozjetého vlaku funguje prostřednictvím samonosného mechanismu. Rozšiřuje se pomocí smyček pozitivní zpětné vazby, což znamená, že účinek se stává silnějším, jak se připojuje více lidí.

Efekt rozjetého vlaku v ekonomice

Je důležité pochopit, jak je efekt rozjetého vlaku popsán v ekonomii, protože ilustruje velikost tohoto efektu.

Gary Becker, známý ekonom z University of Chicago, tvrdil, že efekt rozjetého vlaku je dostatečně silný, aby převrátil křivku poptávky Demand Curve The Demand Curve je řada, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno u různých ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. být nakloněný nahoru.

Typická křivka poptávky je klesající, což znamená, že jak ceny rostou, poptávka klesá. Jak však tvrdí Becker, vzestupný sklon by znamenal, že i když ceny rostou, poptávka stoupá. Níže uvedený obrázek ilustruje dvě křivky poptávky.

Obrázek 2: Efekt rozjetého vlaku v ekonomice

Účinek rozjetého vlaku na finančních trzích

Účinek rozjetého vlaku funguje na finančních trzích dvěma způsoby:

1. Cenové bubliny

Cenové bubliny se často vyskytují na finančních trzích, kde cena zvláště populárního cenného papíru stále roste. Cena může růst nad bod, který by byl zaručen fundamenty, což způsobí, že bezpečnost bude vysoce nadhodnocena. Stává se to proto, že mnoho investorů se seřadí, aby koupilo cenové nabídky, které zvyšují cenu, což na oplátku přitahuje více investorů.

2. Likvidní otvory

V případě neočekávaných zpráv nebo událostí mají účastníci trhu tendenci zastavovat obchodní aktivity, dokud se situace nevyjasní. Snižuje počet kupujících a prodávajících na trhu a způsobuje výrazné snížení likvidity.

Nedostatek likvidity narušuje zjišťování cen a způsobuje masivní posuny cen aktiv. Takové cenové posuny mohou vést ke zvýšené panice, což dále zvyšuje nejistotu, a cyklus pokračuje.

V další části se podíváme na dva příklady efektu rozjetého vlaku v reálném světě.

Praktické příklady

Počáteční veřejná nabídka společnosti SNAP Inc.

SNAP Inc., technologická společnost, uspořádala svou Počáteční veřejnou nabídku (IPO) počátkem roku 2017. IPO přišlo v důsledku velkého technologického shromáždění, které zaznamenalo obrovské zhodnocení cen akcií technologických společností, jako jsou Amazon, NVIDIA , Netflix atd.

Akcie společnosti SNAP Inc. byly nabízeny za cenu 17 USD za akcii. Cena ocenila až 44% na 24 $ za jediný den. Dva dny po IPO dále stoupla na 27 USD, což bylo přibližně 58% zhodnocení původní nabídkové ceny 17 USD.

Po cenovém nárůstu následovala v příštích několika obchodních dnech korekce na přibližně 20 $ za akcii. Výše uvedená posloupnost událostí je příkladem efektu rozjetého vlaku. Investoři stále dražili cenu po dobu dvou dnů, protože slepě sledovali ostatní investory do toho, co všichni považovali za další technologickou společnost s významným potenciálem vzestupu. Níže jsou ukázky efektu a následných efektů SNAP IPO

Efekt rozjetého vlaku - SNAP IPO

Následná opatření - SNAP IPO

Černé pondělí

19. října 1987, často nazývané Černé pondělí Černé pondělí „Černé pondělí“ - jak se o něm dnes hovoří - se konalo 19. října (v pondělí) v roce 1987. V tento den došlo k pádu akciových trhů po celém světě. největší propad trhu v historii, když index Dow Jones Industrial klesl o 22% za jediný den. Krach byl způsoben mnoha příčinami, od ekonomických zpráv po strategie pojištění portfolia.

Studie provedená ekonomem Robertem Shillerem po havárii však ukazuje na efekt rozjetého vlaku. V průzkumu, který provedl Shiller, většina účastníků spíše než na konkrétní důvod poukázala na očekávání blížící se havárie. Dalším důkazem efektu rozjetého vlaku je rozšířené používání strategií pojištění portfolia, které byly obviňovány z rozsahu havárie.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Spread Trading Spread Trading Spread Trading - také známý jako obchodování s relativní hodnotou - je metoda obchodování, která zahrnuje investora, který současně kupuje jeden cenný papír a prodává
  • Investice do akcií: Průvodce růstovým investováním Investice do akcií: Průvodce růstovým investováním Investoři mohou využít výhod nových strategií investování do růstu, aby mohli přesněji vylepšit akcie nebo jiné investice nabízející nadprůměrný růstový potenciál.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found