Shareholder Primacy - Definice a teorie prvenství akcionářů

Akciové prvenství je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů Akcionáři Akciové Akciové akcionáři (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - Závazky, než zvážíme zájmy dalších podnikových zúčastněných stran, jako je společnost, komunita, spotřebitelé a zaměstnanci.

Akciové prvenství

Debata mezi akcionářským přístupem a přístupem zúčastněných stran probíhá již dlouhou dobu. Zastánci akcionářského přístupu zdůrazňují, že korporace Další články pokrývající další finanční témata od Warrena Buffetta po strategie zajišťovacích fondů. Tato další finanční témata jsou zajímavá a měla by se zaměřit na maximalizaci bohatství akcionářů, zatímco zastánci přístupu zúčastněných stran zdůrazňují význam korporací jako zdrojů zaměstnanosti, zdrojů kvalitnějších produktů pro spotřebitele a pro zlepšení sociální odpovědnosti v obecné komunitě.

Kdo vlastní korporace

Jeden z hlavních problémů debaty o akcionářských primátech se točí kolem myšlenky, kdo vlastně tyto korporace vlastní a zda jsou korporace schopné skutečně „vlastnit“. Obecně přijímaný názor je, že korporace jsou vlastněny jejich akcionáři, kteří mají v konečném důsledku schopnost ovládat společnost. Zaměstnanci, ředitelé a vedoucí pracovníci jsou proto součástí korporace, která musí produkovat práci, aby maximalizovala bohatství akcionářů.

Jiní se naopak domnívají, že akcionáři společnost ve skutečnosti nevlastní a že společnosti jsou samy o sobě považovány za právnické osoby. Od globální finanční krize v roce 2008 byla doktrína nadřazenosti akcionářů pod důkladným dohledem. O přednostech akcionářů se však stále silně hovoří ve prospěch, protože korporace zaměřené na akcionáře mají jasný lakmusový papírek pro měření celkového výkonu. Protože bohatství akcionářů je jedním přesvědčivým způsobem, jak posoudit výkon, myšlenka nadřazenosti akcionářů poskytuje společnostem koherentní a přesvědčivé pravidlo, podle kterého se mají řídit.

Kritiky nadřazenosti akcionářů

Ačkoli většina může upřednostňovat akcionáře, existuje mnoho omezení a nevýhod přístupu korporací zaměřeného na akcionáře. Mezi klíčové problémy patří:

  • Podniková rozhodnutí a strategie se mohou proměnit v dosahování krátkodobých cílů, což může mít za následek ukvapené rozhodování a rozhodnutí charakterizovaná krátkodobými pobídkami a bonusy ke splnění určitých cílů.
  • Nedostatečná ochota riskovat a investovat do nových technologií může omezit růst společností a potenciál zlepšit celkovou pohodu pomocí lepších produktů.
  • Více dividend vyplácených korporacemi za účelem poskytnutí příjmu akcionářům namísto použití vytvořené hotovosti k přijímání více a lepších strategických investičních rozhodnutí, např. Výzkumu a vývoje.

Vpřed

Ačkoli bylo předloženo mnoho návrhů na implementaci většího přístupu zúčastněných stran od společností, nakonec jde o změnu, která může začít pouze zevnitř.

Několik doporučení zahrnuje reformu kodexů správy a řízení společností v jednotlivých zemích, aby se více zaměřila na dlouhodobý úspěch společností, přepracování legislativy za účelem prosazování sociálních a environmentálních povinností společností nebo zlepšení rozmanitosti členů představenstva.

Bez ohledu na to, kolik předpisů a zákonů je zavedeno, skutečná změna od přístupu akcionářů k nadřazenosti může začít pouze v rámci společnosti prostřednictvím její vnitřní kultury, prostředí a celkové obchodní strategie.

Další čtení

Doufáme, že jste si užili finančního průvodce po prvenství akcionářů. Pro další finanční vzdělávání doporučujeme následující bezplatné finanční zdroje:

  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva
  • Metoda vlastního kapitálu Metoda vlastního kapitálu Metoda vlastního kapitálu je druh účetnictví používaného v investicích. Tato metoda se používá, když má investor podstatný vliv na jednotku, do níž investoval, ale ne plnou kontrolu nad ní, jako ve vztahu mezi mateřskou a dceřinou společností. To se liší od metody konsolidace, kdy investor vykonává plnou kontrolu
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu
  • Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl (NCI) je vlastnický podíl menší než 50% ve společnosti, kde držená pozice dává investorovi malý vliv nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found