Daň z příjmů právnických osob - přehled,

V tomto článku probereme daň z příjmu právnických osob vs. Daň z příjmů právnických osob je výdaj podniku (peněžní odliv) vybíraný vládou, který představuje hlavní zdroj příjmů v zemi, zatímco daň z příjmu fyzických osob je druh daně, kterou vláda ukládá na příjem jednotlivce, například mzdy a platy Odměna Odměna je jakákoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími typy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které.

Daň z příjmu právnických osob vs.

Rychlé shrnutí

  • Daň z příjmů právnických osob je přímá daň placená podniky vládě z jejich příjmů. Finanční prostředky vybrané z daní slouží jako zdroj příjmů dané země a směřují k financování různých projektů ve prospěch jejích občanů.
  • Maximální sazba daně z příjmu právnických osob ve výši 35%.
  • Daň z příjmů fyzických osob je přímá daň placená jednotlivci vládě z jejich osobních příjmů pocházejících z měsíčních platů a mezd.

Co je daň z příjmů právnických osob?

Daň z příjmu právnických osob, nazývaná také daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu právnických osob, je přímá daň vybíraná z příjmu nebo kapitálu společnosti vládou.

Daně z příjmů právnických osob jsou v jurisdikci dané země obtížným aspektem a její pravidla se v jednotlivých zemích velmi liší. Některé země jsou považovány za daňové ráje Daňový ráj Daňovým rájem nebo offshore finančním centrem je jakákoli země nebo jurisdikce, která nabízí minimální daňovou povinnost zahraničním fyzickým osobám a podnikům. , jako je Curacao, Fidži, Kypr atd., a společnosti si je velmi cení díky měkké daňové politice v těchto oblastech.

Daně z příjmů právnických osob jsou odečteny od částky před zdaněním ve výkazu zisku a ztráty společnosti Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. k dosažení čistého zisku (čistého zisku) vytvořeného pro konkrétní období.

Maximální sazba daně z příjmu právnických osob se rovná 35%.

Na co se vztahuje daň z příjmu právnických osob?

Daně z příjmů právnických osob se vztahují na následující instituce:

  • Všechny korporace vznikly v zemi (malé, střední a velké)
  • Korporace podnikající uvnitř země
  • Zahraniční podniky se stálou provozovnou v zemi
  • Společnosti, které jsou rezidenty pro daňové účely v zemi

Co je daň z příjmu fyzických osob?

Daň z příjmů fyzických osob je daň ukládaná vládou z příjmu fyzických osob. Jinými slovy, daň z příjmu se platí ze mzdy a platu zaměstnance.

Většina fyzických osob neplatí daň z příjmu fyzických osob v plné výši z důvodu osvobození od daně, odpočtů a zápočtů. Sadu odpočtů nabízí americká Internal Revenue Service, např. Odpočty výdajů na zdravotní péči a vzdělání, z nichž mají daňoví poplatníci prospěch ze snížení svého zdanitelného příjmu.

Představte si jednotlivce, který vydělá 200 000 $ na příjmu a má nárok na daňové odpočty 30 000 $. V takovém případě bude zdanitelný příjem snížen na 170 000 $ (200 000–30 000 $).

Pokud jde o daňové úlevy, používají se ke snížení daňové povinnosti nebo dlužné částky poplatníka. Například někdo potřebuje zaplatit daň z příjmu ve výši 30 000 USD a má nárok pouze na 5 000 USD v daňových dobropisech. Jejich daňová povinnost bude tedy snížena na 25 000 $ (30 000 - 5 000 $).

Sazby daně z příjmu fyzických osob se v jednotlivých zemích liší kvůli rozdílným zákonům a vládním systémům. Ačkoli většina zemí používá takzvaný progresivní systém daně z příjmu Progresivní daň Progresivní daň je sazba daně, která se zvyšuje s rostoucí daňovou hodnotou. Obvykle je rozdělena do daňových pásem, které postupují k postupně vyšším sazbám. Například progresivní daňová sazba se může pohybovat od 0% do 45% z nejnižší a nejvyšší úrovně, což znamená, že na ty, kdo vydělávají více, se vztahuje vyšší daňová sazba ve srovnání s nízkými příjmy.

Na co se vztahuje daň z příjmu fyzických osob?

Daň z příjmů fyzických osob se vztahuje na tyto subjekty:

  • Osoby samostatně výdělečně činné
  • Zaměstnanci na plný úvazek

Co je daňové přiznání?

Daňové přiznání je zvláštní dokument podaný u daňového úřadu, který obsahuje informace potřebné k výpočtu daní pro účetní jednotku. Dokument specifikuje vykázané příjmy, výdaje a další finanční informace. Skládá se ze tří částí:

  • Příjem (uvádí všechny zdroje příjmu účetní jednotky)
  • Odpočty
  • Daňové úlevy

Po započítání daňových výhod (odpočty a daňové dobropisy atd.) Se daňoví poplatníci dočkají svého daňového přiznání, což je částka, kterou dluží vládě daně.

Daňová přiznání se obvykle musí podávat každoročně (platí pro společnosti i jednotlivce).

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zisk před zdaněním (EBT) vs zisk před zdaněním Zisk před zdaněním (EBT) vs zisk před zdaněním Ve skutečnosti není rozdíl mezi ziskem před zdaněním (EBT) a příjmem před zdaněním. Oba termíny označují stejný koncept a lze je používat zaměnitelně
  • Příjmy vs příjmy vs příjmy Příjmy vs příjmy vs příjmy Příjmy, příjmy a výdělky jsou pravděpodobně tři nejčastěji používané pojmy v účetnictví a financích. Všechny výrazy označují opatření společnosti
  • Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem Zdanitelným příjmem se rozumí jakákoli kompenzace fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužné daně. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found