Pomocná odpovědnost - přehled, typy přestupků, důvody

Pomocná odpovědnost je právní pojem používaný k vysvětlení právní odpovědnosti, kterou může jedna strana nést za činy, které způsobí újmu, i když nejsou stranou, která újmu přímo způsobila. Zástupná odpovědnost, která se někdy označuje jako přičtená odpovědnost, uvádí, že každá strana, která je v autoritativním právním vztahu s jinou stranou, je právně odpovědná, pokud její jednání způsobí újmu druhé straně.

Nepřímá odpovědnost

Nepřímá odpovědnost na pracovišti

Jedním z nejčastějších příkladů, kdy do hry vstupuje zprostředkovaná odpovědnost, je pracoviště. Společnost - zaměstnavatel - je zprostředkovaně odpovědná za jednání, slova a činy svých zaměstnanců Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, s pracovníky nebo pracovníky poskytujícími služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace, zejména pokud jsou akce, slova nebo činy prováděny jménem nebo na účet společnosti. To platí, pokud společnost nebo některý z jejích zaměstnanců úmyslně nebo neúmyslně způsobí škodu. Uškodit by mohlo kolegovi / zaměstnanci, klientovi nebo dokonce spolupracující společnosti a jejím zaměstnancům.

Zaměstnavatelé si často neuvědomují, že mohou nést odpovědnost za jednání jednoho nebo více svých zaměstnanců. I když je zaměstnanec přímo odpovědný za jednání, která způsobují újmu, může být zaměstnavatel rovněž shledán odpovědným.

Pokud neexistuje nepopiratelný důkaz, že zaměstnanec jednal bez vědomí nebo souhlasu zaměstnavatele nebo že nedbalostní chování bylo provedeno mimo pracovní dobu zaměstnance u zaměstnavatele, lze zaměstnavatele najít a často se jedná o zprostředkování odpovědný.

Příklady trestných činů odpovědnosti za nepřímou odpovědnost

Existuje řada akcí / chování, které mohou způsobit újmu a za které může být zaměstnavatel odpovědný. Zahrnují mimo jiné následující:

  • Porušení autorského práva
  • Urážka na cti
  • Obtěžování (sexuální nebo jiné)
  • Pomlouvat
  • Porušení důvěrnosti
  • Šikanování
  • Fyzické týrání / způsobování újmy na zdraví
  • Duševní zneužívání Nátlak Nátlak označuje akt používání vyhrožování nebo psychického tlaku k tomu, aby někoho donutil chovat se způsobem, který je v rozporu s jeho přáním. Ve smluvním právu

Trestné činy třetích stran a šedé oblasti nepřímé odpovědnosti

Okolo toho, co představuje „škodu“, existuje značné množství šedé oblasti. V určitých případech mohou být přijata opatření, která způsobí újmu klientům nebo zákazníkům společnosti. K odpovědnosti třetích osob může dojít, pokud lze prokázat, že klientovi nebo zákazníkovi byla způsobena újma jménem, ​​jménem nebo na základě pokynů dotyčné společnosti.

Je důležité si uvědomit, že zaměstnavatel může být i nadále považován za zástupce odpovědného za jednání zaměstnance, a to i po odchodu dotyčného zaměstnance. Existuje také značné množství šedé oblasti, když by zástupná odpovědnost měla a končí.

Proč existuje přímá odpovědnost

Nepřímá odpovědnost existuje mimo vztah zaměstnance / zaměstnavatele, a to i v oblastech, jako je lékařská oblast a obchodní partnerství. Společný podnik (JV) Společný podnik (JV) je obchodní podnik, ve kterém dvě nebo více organizací spojují své zdroje, aby získaly taktickou a strategickou výhodu na trhu. Společnosti často vstupují do společného podniku, aby prováděly konkrétní projekty. Společným podnikem může být nový projekt nebo nové hlavní podnikání. V mnohem menším měřítku je někdo, kdo vlastní vozidlo, zprostředkovaně odpovědný za jednání každé osoby, které povolí provozovat své vozidlo.

Faktem je, že zprostředkovaná odpovědnost je navržena tak, aby zajišťovala odpovědnost jednotlivců i větších stran a zajistila, že někdo nebo nějaký subjekt nese odpovědnost za škodu způsobenou nevinným. Realita je taková, že zprostředkovaná odpovědnost - a všechny její šedé oblasti - může vést k někdy frivolním, směšným a nespravedlivým právním krokům proti zaměstnavatelům, společnostem nebo relativně nevinným či nevědomým stranám.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Podmíněná odpovědnost Podmíněná odpovědnost Podmíněný závazek je potenciální závazek, který může nebo nemusí nastat. Relevance podmíněného závazku závisí na pravděpodobnosti, že se z podmíněného závazku stane skutečný závazek, jeho načasování a přesnost, s jakou lze odhadnout částku s ním spojenou.
  • Odškodnění Odškodnění Odškodnění je právní dohoda jedné strany, která stanoví, že druhá strana je bez viny - bez odpovědnosti - za potenciální ztráty nebo škody.
  • Odmítnutí Odmítnutí Odmítnutí označuje situaci, kdy se jedna strana vrátí ke svému příslibu nebo poruší dohodu nebo smlouvu, kterou dříve přijala. Každý den,
  • Safe Harbor Safe Harbor Safe Harbor je ustanovení v zákoně nebo nařízení, které poskytuje ochranu před odpovědností nebo pokutou nebo snižuje odpovědnost, pokud jsou splněny určité podmínky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found