Abenomika - přehled, fiskální a měnová politika, reformy

Abenomika je název, který ekonomové a tvůrci politik pojmenovali pro hospodářskou a sociální politiku následovanou japonskou vládou za vlády premiéra Šinzó Abeho. Když se v roce 2012 ujal vlády premiér Abe, země se stále zotavovala z recese 2008/09.

Abenomika

Kromě toho Japonsko prošlo v roce 2000 dlouhým obdobím nízkého až negativního růstu. Hlavním cílem abenomiky bylo zvýšit poptávku a dosáhnout inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). cíl 2%. Jeho politika byla zaměřena na zvýšení konkurence, rozšíření obchodu a zvýšení míry zaměstnanosti v ekonomice.

Fiskální politika

V rámci fiskálního stimulu vydala japonská vláda 10,3 bilionu jenů na výdaje na infrastrukturu, jako jsou silnice, budovy a mosty. Politika zaměřená na podporu investic a výdajů v ekonomice za účelem zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardním měřítkem ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. . HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. . V roce 2014 získal fiskální balíček dalších 5,5 bilionu jenů. Vláda zdvojnásobila spotřební daň na 10%, aby pomohla financovat zvýšení veřejných výdajů.

Měnová politika

Japonská vláda také použila kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Centrální banka vytváří, aby pomohla zvýšit likviditu v ekonomice. Japonská centrální banka (BOJ) zahájila rozsáhlý program nákupu aktiv, který každoročně nakupoval aktiva v hodnotě 660 miliard dolarů. Cílem bylo pokračovat v nákupu aktiv, dokud míra inflace v zemi nedosáhne cílové míry 2%. V roce 2016 BOJ snížila úrokové sazby kolem nuly, aby zvýšila půjčky a investice. Od roku 2018 činil krátkodobý úrokový cíl -0,1%.

Strukturální reforma

Abenomika měla za cíl přepracovat různá odvětví hospodářství a posílit konkurenceschopnost země na místních a mezinárodních trzích. Jedním z hlavních problémů, s nimiž se japonská ekonomika potýká, byl nedostatek trhu práce. Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, přičemž pracovníci nebo pracovníci poskytující služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jediný subjekt nebo organizace. Míra porodnosti v Japonsku poklesla o 6% a odhadovalo se, že země v období 2010–2060 ztratila více než třetinu populace.

Aby pomohl překonat nedostatek pracovních sil, představil PM Abe „Abenomics 2.0“, jehož cílem bylo zvýšit porodnost Japonska a zlepšit důchody a sociální zabezpečení Social Security Social Security je americký federální vládní program, který poskytuje sociální pojištění a dávky lidem s nedostatečným nebo žádným příjem. První Social pro seniory. V rámci reformy byly na péči o děti a vzdělávání vynaloženy více než dva biliony jenů a na předškolní vzdělávání pro děti z domácností s nízkými příjmy zdarma.

Kromě toho japonská vláda také pracovala na „posílení počtu žen na trhu práce“ pomocí „plánu pro feminomii“. Cílem bylo zvýšit celkovou zaměstnanost žen s větším počtem žen na vedoucích pozicích. Politiky diplomových prací pomohly poprvé za téměř dvě desetiletí snížit míru nezaměstnanosti pod 3%.

Abenomika - grafZdroj: JapanGov

Budoucnost abenomiky

Od vzniku abenomiky v roce 2012 zůstávají cíle, kterých mají politické reformy dosáhnout, stále ještě daleko. Kritici tvrdí, že ekonomické reformy neudělaly příliš mnoho pro zvýšení inflace, přičemž státní dluh je stále vysoký jeden kvadrillion jenů. Aktuální míra inflace v Japonsku je 1%, což je stále nižší než cílová míra 2%. V roce 2017 však země poprvé po 30 letech zaznamenala růst HDP o 0,5%.

Stručně řečeno, verdikt o abenomice od roku 2019 ještě není vydán.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Expanzní měnová politika Expanzní měnová politika Expanzní měnová politika je druh makroekonomické měnové politiky, která si klade za cíl zvýšit rychlost měnové expanze a stimulovat tak růst domácí ekonomiky. Ekonomický růst musí být podporován další nabídkou peněz.
  • Prezidentský cyklus Prezidentský cyklus Prezidentský cyklus je teorie, která naznačuje, že akciový trh Spojených států zažívá pokles v prvním roce, kdy se nový prezident ujme úřadu. Teorii poprvé vytvořil Yale Hirsch, historik akciového trhu. Naznačuje to, že americké prezidentské volby mají předvídatelný účinek na ekonomiku.
  • Reaganomika Reaganomika Reaganomika označuje hospodářskou politiku, kterou navrhl americký prezident Ronald Reagan během jeho prezidentování v 80. letech. Tyto politiky byly zavedeny v boji proti dlouhému období pomalého ekonomického růstu, vysoké nezaměstnanosti a vysoké inflace, ke kterému došlo za prezidentů Geralda Forda a Jimmyho Cartera.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found