Reverzní polská notace (RPN) - definice, vzorec a aplikace

Reverzní polská notace neboli RPN je jedním ze tří běžně používaných výpočtových notací. Další dvě jsou polská notace a infixová notace. Druhá, infixová notace, je nejběžněji používaná po celém světě a je pravděpodobně formou notace, která je čtenářům nejznámější. Zápis Infix je standard vyučovaný ve školách, přičemž operátor je umístěn ve vzorci „in“. Například pro zobrazení výpočtu 10 plus 5 se infixová notace zapíše jako 10 + 5.

Naproti tomu polské a reverzní polské notace umisťují operátor na obě strany čísel. Polská notace by zaznamenala výše uvedený výpočet jako + 10 5. Reverzní polská notace je prostě opakem toho, že za čísly se objeví operátor. Infixový notační vzorec 10 + 5 je v RPN označen jako 105 +.

Průvodce finančními analytiky Jak se stát finančním analytikem Jak se stát finančním analytikem. Postupujte podle finančního průvodce sítí, životopisů, rozhovorů, dovedností finančního modelování a dalších. Pomohli jsme tisícům lidí stát se finančními analytiky v průběhu let a přesně vědět, co to znamená. může používat kalkulačky RPN, jako je kalkulačka HP 12C HP 12C Kalkulačka HP 12C je finanční kalkulačka v oblasti bankovnictví a investování a používá obrácenou polskou notaci. Kalkulačka HP 12C je a.

RPN kalkulačkaKalkulačka RPN (Zdroj: Wikipedia.com)

Proč používat RPN?

Na první pohled se může reverzní polská notace zdát poněkud komplikovaná nebo matoucí, ale ve skutečnosti je to spíše intuitivní notace. Při provádění výpočtů RPN se uživatel řídí logickým tokem výpočtu. Naproti tomu notace infix vyžaduje, aby uživatel zadal vzorec nebo výpočet zleva doprava, bez ohledu na to, zda se výpočet provádí v tomto pořadí.

Jednou ze zlatých standardních kalkulaček používaných v oblasti bankovnictví je kalkulačka HP 12C. Tato kalkulačka používá obrácenou polskou notaci a je chválena pro svou efektivitu a intuitivitu.

Příklad výpočtu RPN

Předpokládejme, že uživatel vypočítává budoucí hodnotu 1 000 USD uloženou dnes v průběhu příštích pěti let. V prvním roce bude vydělávat pouze 2%, ale ve dvou a třech letech bude každý rok vydělávat 5%, než se v posledních dvou letech vrátí zpět na 2%.

Vzorec pro nalezení budoucí hodnoty je:

FV = 1 000 x (1 + 0,02) x (1 + 0,05) ^ 2 x (1 + 0,02) ^ 2

V tradiční infix kalkulačce je nejjednodušší způsob, jak vstoupit do této funkce:

1 000 [X] 1,02 [X] [OTEVŘENÁ PARENTÉZE] 1,05 [^] 2 [ZAVŘENÁ PARENTÉZE] [X] [OTEVŘENÁ PARENTÉZE] 1,02 [^] 2 [ZAVŘENÁ PARENTÉZE] [ROVNAKY]

S kalkulačkou notace s opačným polským efektem bude nejjednodušší způsob, jak vstoupit do této funkce:

1000 [ENTER] 1,02 [X] 1,05 [ENTER] 2 [yx] [X] 1,02 [ENTER] 2 [yx] [X]

Kalkulačka RPN používá o 3 tahy méně než kalkulačka infix, což šetří čas a je z dlouhodobého hlediska efektivnější. Uživatel si navíc musí pamatovat hromadu závorek použitých v kalkulačce infix, což může být pro delší výpočty obtížné. Kalkulačka RPN může provádět závorkové funkce zpětně.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku k RPN a jak zefektivnit vaše složité výpočty. Další nástroje a školení finančních analytiků najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Průvodce HP 12C Kalkulačka HP 12C Kalkulačka HP 12C je finanční kalkulačka v oblasti bankovnictví a investování a používá obrácenou polskou notaci. Kalkulačka HP 12C je a
  • Kurz finanční matematiky
  • Desetinná funkce v aplikaci Excel Funkce DECIMAL Funkce DECIMAL v aplikaci Excel je matematická a trigonometrická funkce. Používá se pro převod textové reprezentace čísla v uvedené bázi na desítkovou hodnotu. Tato funkce byla představena v MS Excel 2013.
  • Vzorec NPV NPV vzorec Průvodce vzorcem NPV v aplikaci Excel při provádění finanční analýzy. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde, PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found