Tabulka úmrtnosti - přehled, funkce, typy a použití

Tabulka úmrtnosti je diagram, který zobrazuje míru úmrtí pro definovanou populaci v určitém časovém období. Tabulky úmrtnosti, které se také nazývají tabulka životů nebo pojistněmatematická tabulka, se používají v podnikání pojišťovnami Life and Health Insurance Insurance Pojistiteli života a zdraví (L&H) jsou společnosti, které poskytují krytí rizika ztráty života a léčebných nákladů vzniklých v důsledku nemoci zranění. Zákazník - kupující pojistné smlouvy - platí pojistné za krytí. k cenovým pojistným produktům a systémům pro jednotlivce.

Tabulka úmrtnosti

Tabulky úmrtnosti lze také použít k vývoji složitých matematických modelů, které představují míru přežití různých populací. Jsou také užitečné při studiu biologie a medicíny. Tabulky mohou pomoci při vývoji diagnostických kritérií pro určité léky a také typu léčby, které by jednotlivec měl dostávat.

souhrn

  • Tabulka úmrtnosti je diagram, který zobrazuje úmrtnost definované populace v určitém časovém období. Předpovídá pravděpodobnost, že jednotlivec v aktuálním roce zemře.
  • Jedním typem tabulky úmrtnosti je tabulka období života, která určuje míru úmrtnosti pro konkrétní populaci během definovaného časového období.
  • Druhým typem tabulky úmrtnosti je tabulka životnosti kohort, která určuje celkovou míru úmrtnosti skupiny lidí se stejným rokem narození (kohorta).

Vlastnosti tabulek úmrtnosti

Tabulky úmrtnosti jsou velmi složité tabulky čísel, které na základě výběru proměnných předpovídají pravděpodobnost, že jedinec zemře před svými příštími narozeninami pro každý věk.

Pomocí určitých charakteristik, jako je pohlaví a věk, úmrtnostní tabulky poskytují pravděpodobnost úmrtí na základě tisíců nebo počtu lidí ve skupině 1000, u nichž se očekává, že zemřou během určitého roku. Obvykle pokrývají věk v přírůstcích jednoho roku od narození do 100 let, přičemž s věkem se zvyšuje pravděpodobnost úmrtí.

Tabulky úmrtnosti se obvykle skládají ze samostatných údajů o mužích a ženách kvůli podstatnému rozdílu v úmrtnosti a průměrné délce života každého pohlaví.

Ve výsledku lze vyvodit několik statistik, včetně:

  • Pravděpodobnost přežití po určitém roce věku
  • Zbývající délka života pro lidi různého věku
  • Podíl původní žijící kohorty, která stále žije

Druhy tabulek úmrtnosti

Existují dva hlavní typy tabulek úmrtnosti - tabulka doby života a tabulka doby života.

1. Tabulka životnosti

Tabulka životnosti období určuje míru úmrtnosti pro konkrétní populaci během definovaného časového období, jako je jeden rok nebo skupina let. Předpokládá také, že míra úmrtnosti platí po zbytek života člověka, a jako taková nebere v úvahu žádný budoucí vývoj nebo změny úmrtnosti.

Tabulky doby života jsou užitečné při měření míry úmrtnosti za určité období a umožňují statistiku Statistika Statistika je termín, který je odvozen z latinského slova „stav“, což znamená skupinu čísel, které slouží k vyjádření informací o člověku, které mají být kresleny objektivně porovnáním míry úmrtnosti a trendů v čase, a to jak mezi různými regiony země, tak mezi různými zeměmi.

2. Kohortní tabulka života

Tabulka životů kohorty, známá také jako generační tabulka života, určuje celkovou míru úmrtnosti skupiny lidí se stejným rokem narození (kohortní kohortní analýza kohortní analýza je forma behaviorální analýzy, která bere data z dané podmnožiny a skupin to do souvisejících skupin spíše než do jedné jednotky.). Ukazuje pravděpodobnost úmrtí jednotlivce z dané kohorty v každém věku v průběhu jeho života.

Tabulka životnosti kohorty je založena na věkově specifických pravděpodobnostech úmrtí jednoho člověka, které jsou stanoveny pomocí kombinace údajů o úmrtnosti pro konkrétní kohortu z minulých let s odhady míry úmrtnosti pro kohortu v budoucnosti.

Tabulka životnosti kohorty bere v úvahu vývoj v pozorovaných a odhadovaných úmrtnostech kohorty po celou dobu jejího života, a ve výsledku je považována za přesnější a vhodnější měřítko toho, jak dlouho by se v určitém věku očekávalo, že bude žít v průměru.

Vzhledem k tomu, že úmrtnost se v průběhu času neustále mění v důsledku vývoje globálního zdraví populace a může být negativně ovlivněna smrtící globální pandemií, jsou obvykle upřednostňovány tabulky životů kohorty před tabulkami období života.

Je však třeba poznamenat, že kohortní tabulky životnosti obvykle zahrnují prvek subjektivity, protože ve svých výpočtech vyžaduje odhady budoucí míry úmrtnosti, a je proto zranitelný vůči jakýmkoli chybám, které by mohly ovlivnit projekce.

Výsledkem jsou tabulky období života, které se použijí ve prospěch tabulek života kohorty k porovnání průměrné délky života různých podskupin populace nebo k předpovědi, jak dlouho budou lidé s obecně dobrým zdravím žít.

Využití tabulek úmrtnosti v podnikání

V podnikání tabulky úmrtnosti obecně používají pojišťovací agentury k určování cen pojistných produktů. Vyžaduje důkladný proces zahrnující nejen pojišťovací agenty, ale také pojistné matematiky, kteří potřebují vypracovat projekce budoucích pojistných událostí, jako je smrt, nemoc a zdravotní postižení.

Pojistní matematici jsou zodpovědní za vývoj matematických modelů rychlosti a načasování událostí, jako je smrt nebo nemoc, studiem historických údajů o výskytu takových událostí v minulosti.

Pojistní matematici také berou v úvahu, jak se budou vyvíjet očekávání, stejně jako věk a další charakteristiky populace k odvození očekávané míry úmrtí, nemoci a zdravotního postižení pro budoucnost. Umožňuje jim vytvořit srovnání mezi lidmi ohroženými smrtí a těmi, kteří skutečně zemřou, aby bylo možné určit pravděpodobnost úmrtí v každém věku.

Jak již bylo zmíněno dříve, úmrtnostní tabulky hrají významnou roli v tom, že pomáhají pojišťovacím agenturám určovat ceny různých pojistných produktů. Shromažďování a přesné používání údajů je klíčové při vývoji takových tabulek, které se mají nasadit v pojišťovnictví, protože čím přesnější údaje lze najít, tím silnější bude pojistněmatematická struktura pojišťovny.

Tabulky úmrtnosti jako projekce - využití ve veřejném zdraví

Tabulky úmrtnosti slouží jako pojistněmatematické zdroje pro vytváření projekcí o otázkách veřejného zdraví, které se používají k vytváření politiky a epidemiologické strategie. Matematické nástroje pomáhají určovat výsledky nemocí a přežití, které pomáhají lépe vzdělávat lékaře a pacienty týkající se zdravotních problémů a nemocí, které mohou mít.

Tabulky vedou k lépe vzdělaným pacientům, kteří mohou pomoci činit informovanější rozhodnutí, která určují možnosti profesionální péče a léčby. Je důležité, aby se jednotlivci často ocitli na pozicích, kde musí činit obtížná rozhodnutí ohledně toho, jaké typy léčby mají podstoupit, když jim je neočekávaně diagnostikována potenciálně život ohrožující nemoc.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Tabulka pojistněmatematické životnosti Tabulka pojistněmatematické životnosti Tabulka pojistněmatematického života je tabulka, která zobrazuje pravděpodobnost, že osoba konkrétního věku zemře před svými příštími narozeninami. Tabulky jsou uvnitř
  • Variabilní životní pojištění Variabilní životní pojištění Variabilní životní pojištění je forma životního pojištění, která kombinuje vlastnosti životního pojištění a investování. Charakteristika: pojistné půjčky
  • Pojištění pro případ smrti a rozpadu (AD&D) Pojištění pro případ smrti a rozpadu (AD&D) Pojištění pro případ smrti a rozpadu (AD&D) je pojistná smlouva, která se vyplácí příjemcům v případě úrazu nebo
  • Pojistitelé majetku a odpovědnosti Pojistitelé majetku a odpovědnosti Pojistitelé majetku a odpovědnosti (P&C) jsou společnosti, které poskytují krytí aktiv (např. Dům, auto atd.) A také pojištění odpovědnosti za úrazy, zranění a škody na jiných osobách nebo jejich majetku.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found