Nominální výnos - přehled, jak vypočítat, příklad

Nominální výnos je pevná procentní částka vypočítaná pro cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek představujících stanovený výnos dluhopisu. Vypočítává se vydělením ročních splátek úroků nominální hodnotou dluhopisu. Také se označuje jako kupónová sazba cenného papíru s pevným výnosem.

Nominální výnos

Jak vypočítat nominální výnos

Výpočet nominálního výnosu v ročním vyjádření se provádí sečtením všech splátek dluhopisů provedených v průběhu roku. Pokud existuje jedna roční platba, pak je to ono. Pokud se jedná o pololetní nebo čtvrtletní splátkový dluhopis, musíte přidat všechny platby za daný rok. Poté vydělte celkovou částku ročních splátek úroků nominální nebo nominální hodnotou. Par Value Hodnota Par je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. vazby.

Nominální výnos

Ukázkový výpočet

Zvažte dluhopis v nominální hodnotě 1 000 USD, který umožňuje pololetní platby 25 USD. Jaký je nominální výnos?

1. Nejprve je třeba přidat pololetní platby k výpočtu celkové částky plateb dluhopisů provedených v průběhu roku:

25 $ x 2 = 50 $

2. Dále vydělte tento součet nominální hodnotou dluhopisu:

$50 / $1,000 = 0.05

Vyjádřeno v procentech, dluhopis vykazuje nominální roční výnos ve výši 5%.

Nominální výtěžek vysvětlen

Nominální výnos je jednoduše kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. vazby. Je to úroková sazba, kterou slibuje emitent dluhopisů držitelům dluhopisů. Sazba je obvykle fixní po dobu životnosti dluhopisu.

I když je nominální výnos roční procento, nemusí nutně představovat realizovaný roční výnos dluhopisu. Je to z důvodu tržních výkyvů úrokových sazeb a jejich dopadu na ceny dluhopisů.

Vztah mezi úrokovými sazbami a cenami dluhopisů je inverzní. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají. Je to proto, že uvedené kupónové sazby jsou pevný, jak již bylo zmíněno dříve.

Když tržní úrokové sazby rostou, sazba s pevným kupónem je relativně nižší než u jiných dluhopisů, což činí dluhopisy neatraktivní a levnější. To je známé jako obchodování s dluhopisy na a sleva.

Naopak, při poklesu tržních úrokových sazeb je sazba s pevným kupónem relativně vyšší než u jiných dluhopisů, což činí dluhopis atraktivnějším a dražším. To je známé jako obchodování s dluhopisy na a pojistné.

V případě, že se úroková sazba rovná pevné kupónové sazbě, bude se dluhopis obchodovat přesně v jeho nominální hodnotě. Je to známé jako obchodování na par.

Příklad

Na základě našeho dřívějšího příkladu, kdy uzavíráme dluhopis s nominálním ročním výnosem 5%.

Představuje výnos, který by měl investor očekávat při nákupu dluhopisu?

  • Záleží na tom, za jakou cenu byl dluhopis zakoupen.
  • Pokud je tržní úroková sazba nižší než 5%, bude dluhopis dražší (prémiový).
  • Pokud je tržní úroková sazba vyšší než 5%, bude dluhopis levnější (diskont).

Zvažte, že tržní úroková sazba je nižší než 5% a dluhopis byl zakoupen za 1100 USD. I když je nominální výnos stále 5%, skutečná míra návratnosti by byla 4.545% ($50 / $1,100).

Nyní zvažte, že tržní úroková sazba je vyšší než 5% a dluhopis byl zakoupen za 900 USD. I když je nominální výnos stále 5%, skutečná míra návratnosti by byla 5.556% ($50 / $900).

Nominální výnos vs. aktuální výnos

Vidíme, že nominální výnos neposkytuje přesnou reprezentaci očekávaného výnosu z dluhopisu v důsledku tržních výkyvů úrokových sazeb a cen dluhopisů. Současný výnos je však schopen zachytit výkyvy trhu porovnáním ročních splátek úroků se současnou tržní cenou dluhopisu namísto nominální hodnoty.

Ovladače nominálního výnosu

Nominální výnos ovlivňují dva faktory:

1. Inflace

Nominální sazba je tažena inflací. Je to proto, že nominální sazba se bude rovnat míře inflace plus skutečné úrokové sazbě. Při vydání dluhopisu se při stanovení kuponové sazby zohlední míra inflace.

Je-li inflace vysoká, musí být kupónová sazba také vyšší, aby se investorům vyrovnala ztráta kupní síly způsobená inflací.

2. Úvěrové riziko emitenta

Nominální sazba je rovněž tažena úvěrovým rizikem emitenta. Pokud je kreditní riziko emitenta vysoké, existuje větší pravděpodobnost, že investor do dluhopisů neobdrží smluvní peněžní toky. Aby bylo možné kompenzovat další riziko, musí být kupónová sazba vyšší, aby motivovala investory k převzetí tohoto rizika.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Úvěrové riziko Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Nominální úroková sazba Nominální úroková sazba Nominální úroková sazba označuje úrokovou míru před úpravou o inflaci. Odkazuje také na sazbu uvedenou ve smlouvě o půjčce bez

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found