Hard vs Soft Commodities - přehled, charakteristika, obchodování

Než budeme diskutovat o tvrdých vs měkkých komoditách, pojďme diskutovat o tom, co je to komodita. Termín komodita je zastřešujícím termínem pro ekonomické zboží, které je zastupitelné, tj. Lze jej volně přivést a prodat. Komodity produkované zemí zahrnují suroviny a / nebo primární zemědělské produkty, které se těží, pěstují nebo jakýmkoli způsobem vytvářejí v dané zemi. Závisí do značné míry na dotaci země (dostupné přírodní zdroje a schopnost těžit je stejné).

Tvrdé vs měkké komodity

Komodity lze volně dovážet, prodávat a obchodovat na fyzických nebo virtuálních tržištích známých jako komoditní trhy. Mechanismus určování cen na komoditních trzích je řízen nabídkou a poptávkou Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. . Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. faktory, díky nimž jsou komodity obzvláště citlivé na volatilitu v důsledku makroekonomických faktorů.

Stručné shrnutí:

  • Termín komodita je zastřešujícím termínem pro ekonomické zboží, které je zastupitelné, tj. Lze jej volně přivést a prodat.
  • Komodity lze volně dovážet, prodávat a obchodovat na fyzických nebo virtuálních tržištích známých jako komoditní trhy.
  • Příklady tvrdých komodit zahrnují přírodní zdroje, jako jsou kovové rudy, zásoby ropy atd. Příklady měkkých komodit zahrnují produkty, které je třeba pěstovat a pečovat o ně, jako jsou zemědělské produkty a hospodářská zvířata.

Tvrdé komodity

Tvrdé komodity se skládají z přírodních zdrojů, jako jsou kovové rudy, zásoby ropy Ropa a plyn Primer Ropný a plynárenský průmysl, známý také jako energetický sektor, souvisí s procesem průzkumu, vývoje a rafinace ropy a zemního plynu. To atd. Tvoří základ ekonomického zdraví země a lze sledovat globální poptávku po těchto zdrojích, aby bylo možné měřit budoucí stabilitu ekonomiky. Je to proto, že nabídka a poptávka po produktech jsou do značné míry předvídatelné díky své stálé povaze.

Například Venezuela, země závislá na vývozu těžké ropy, byla výrazně zasažena poklesem cen ropy v září 2015. Na globálním trhu do značné míry dominuje ropa, zemní plyn a zlato. Jihoamerická země následně prošla ekonomickou a politickou krizí, která byla poznamenána hyperinflací. Hyperinflace V ekonomii se hyperinflace používá k popisu situací, kdy ceny zboží a služeb po stanovenou dobu nekontrolovatelně rostou. Jinými slovy, hyperinflace je extrémně rychlá inflace. a neúspěšný puč.

Zlato je nesmírně cenné, zejména v době zpomalení, protože ho investoři používají k zajištění inflace nebo aktivu k uchování bohatství. Mezi další produkty patří stříbro, ocel, měď, železo, hliník, které také tvoří velkou část vládních příjmů.

Měkké komodity

Měkké komodity sestávají z produktů, které je třeba pěstovat a pečovat o ně, jako jsou zemědělské produkty, hospodářská zvířata a související primární produkty. Jsou volatilnější, protože jejich mechanismus stanovování cen závisí na několika vnějších faktorech. Výroba tohoto zboží do značné míry závisí na podmínkách prostředí dané země. Je to jeden z důvodů, proč agrární ekonomiky více trpí událostmi, jako je změna klimatu.

Navíc nárazníkové plodiny mohou stlačovat ceny a vytvářet přebytek na trhu. Kvůli této zranitelnosti země jako Indie dávají přednost tomu, aby nebyly závislé na vývozu s primárním zemědělským zbožím. To však neplatí pro země, které obchodují výhradně s exotickými produkty, jako je Kolumbie produkující avokádo nebo významný vývozce kakaových bobů Ghana. Zboží lze pěstovat pouze za určitých podmínek prostředí (půda, vlhkost, teplota), což dává producentům monopol na ceny těchto produktů.

Obchodování s komoditami

Existuje několik nepřímých způsobů, jak investovat do tvrdých vs měkkých komodit. Lze investovat do podílových fondů Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se více o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich nebo burzovní fondy obchodované na burze (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia více flexibilní a diverzifikovaný napříč širokou škálou všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. které se primárně zaměřují na společnosti zabývající se výrobou, zpracováním nebo distribucí komodit. Tyto fondy se sdružují v penězích investorů, aby mohly investovat obrovské částky.

Nejoblíbenějším způsobem investování na komoditním trhu je nákup futures kontraktů. Smlouvy zavazují držitele ke koupi nebo prodeji konkrétního produktu za stanovenou cenu a budoucí datum. Trhy jsou regulovány komoditními burzami, které jsou fyzickými ohnisky obchodování s takovými investičními nástroji.

Obecněji řečeno, komoditní burzy jsou právnické osoby, které prosazují pravidla pro obchodování s výše uvedenými cennými papíry. Největší komoditní burzou v USA je skupina Chicago Mercantile Exchange (CME), která ročně vyřizovala kontrakty v hodnotě bilionů dolarů. Mezi další významné burzy patří Intercontinental Exchange (ICE) v Evropě a Shanghai Futures Exchange v Asii.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hotovostní vypořádání vs fyzické dodávky Komodity: Hotovostní vyrovnání vs fyzické dodání Režimy vypořádání pro většinu opcí a termínových kontraktů mohou být jednou z následujících dvou metod: Hotovostní vypořádání vs fyzické dodání
  • Futures kontrakt Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu.
  • Dovoz a vývoz Dovoz a vývoz Dovoz je zboží a služby, které nakupují obyvatelé země ze zbytku světa, místo aby kupovali zboží vyrobené na domácím trhu. Export je zboží a služby, které se vyrábějí na domácím trhu, ale poté se prodávají zákazníkům s bydlištěm v jiných zemích.
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Vlastníkem je společnost CME Group, jedna z největších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found