Bezpodmínečná pravděpodobnost - definice, vzorec, příklad

Bezpodmínečná pravděpodobnost, známá také jako mezní pravděpodobnost, označuje pravděpodobnost, která není ovlivněna předchozími ani budoucími událostmi. Jinými slovy, bezpodmínečná pravděpodobnost je pravděpodobnost události bez ohledu na předchozí nebo budoucí výskyt dalších událostí. Jednoduše řečeno, bezpodmínečná pravděpodobnost je jednoduše pravděpodobnost výskytu události.

Bezpodmínečná pravděpodobnost

Souhrn:

  • Bezpodmínečná pravděpodobnost označuje pravděpodobnost, která není ovlivněna předchozími nebo budoucími událostmi.
  • Bezpodmínečná pravděpodobnost události „A“ se označuje jako P (A).
  • Podmíněná pravděpodobnost, na rozdíl od bezpodmínečné pravděpodobnosti, je pravděpodobnost události, která by byla ovlivněna jinou událostí.

Vzorec pro bezpodmínečnou pravděpodobnost

Bezpodmínečná pravděpodobnost

Bezpodmínečná pravděpodobnost, že se událost stane, je tedy jednoduše pravděpodobností samotné události. Bezpodmínečná pravděpodobnost nemá podmínku.

Například pravděpodobnost zítra deště sama o sobě je bezpodmínečnou pravděpodobností.

Další příklady bezpodmínečných pravděpodobností:

  • Jaká je pravděpodobnost, že kostky hodí 6?
  • Jaká je pravděpodobnost dopadnutí hlavy na hod mincí?
  • Jaká je pravděpodobnost tažení pikového esa do balíčku karet?

Bezpodmínečná pravděpodobnost vs. podmíněná pravděpodobnost

Podmíněná pravděpodobnost Podmíněná pravděpodobnost Podmíněná pravděpodobnost je pravděpodobnost výskytu události za předpokladu, že již došlo k jiné události. Koncept je jedním z podstatných, na rozdíl od bezpodmínečné pravděpodobnosti, je pravděpodobnost události, která by ovlivnila nebo by byla ovlivněna jinou událostí. Jinými slovy, podmíněná pravděpodobnost, jak název napovídá, přichází s podmínkou.

Například si vzpomeňte na následující bezpodmínečnou pravděpodobnost: „Jaká je pravděpodobnost zítra deště?“ Podmíněnou pravděpodobnost lze vyjádřit takto: „Jaká je pravděpodobnost zítra deště, vzhledem k tomu, že dnes je slunečno?“

Další příklady podmíněných pravděpodobností:

  • Jaká je pravděpodobnost, že hodíte 6 a následuje 4?
  • Jaká je pravděpodobnost, že dnes je slunečno, protože zítra prší?
  • Jaká je pravděpodobnost S&P 500 Sektory S&P S&P sektory představují způsob třídění veřejně obchodovaných společností do 11 sektorů a 24 průmyslových skupin. Vytvořili Standard & Poor's (S&P) a Morgan Stanely Capital International (MSCI), jsou také známí jako Global Industry Classification Standard (GICS). dosáhnout maxima všech dob a poté konsolidovat na 3 000?

Příklad bezpodmínečné pravděpodobnosti

Následující společná tabulka pravděpodobnosti ukazuje rozdělení studentů sociálních věd v bakalářském a doktorském studiu programy:

Bezpodmínečná pravděpodobnost - příklad

Na základě vašeho porozumění bezpodmínečné pravděpodobnosti určete:

  1. Bezpodmínečná pravděpodobnost náhodného výběru studenta, který sleduje bakalářský titul;
  2. Bezpodmínečná pravděpodobnost náhodného výběru studenta, který studuje sociologii;
  3. Bezpodmínečná pravděpodobnost náhodného výběru studenta, který sleduje doktorát; a
  4. Bezpodmínečná pravděpodobnost náhodného výběru studenta, který studuje ekonomii.

Odpovědi:

  1. P (B) = 90%
  2. P (S) = 10%
  3. P (Ph) = 10%
  4. P (E) = 45%

Bezpodmínečná pravděpodobnost ve zprávách

Bezpodmínečnou pravděpodobnost lze běžně najít ve zprávách. Například podle článku CNBC ukázal nástroj FedWatch skupiny CME Group cen obchodníků se 100% pravděpodobností snížení úrokové sazby v červenci 2019. Toto je samo o sobě příklad bezpodmínečné pravděpodobnosti.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Subjektivní pravděpodobnost Subjektivní pravděpodobnost Subjektivní pravděpodobnost označuje pravděpodobnost, že se něco stane na základě vlastní zkušenosti jednotlivce nebo osobního úsudku. Subjektivní
  • Nezávislé události Nezávislé události Ve statistikách a teorii pravděpodobnosti jsou nezávislé události dvě události, kde výskyt jedné události neovlivní výskyt jiné události
  • Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza Kvantitativní analýza je proces shromažďování a vyhodnocování měřitelných a ověřitelných údajů, jako jsou výnosy, podíl na trhu a mzdy, aby bylo možné porozumět chování a výkonnosti podniku. V éře datových technologií je kvantitativní analýza považována za preferovaný přístup k přijímání informovaných rozhodnutí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found