Roční procentní výnos - definice, vzorec, APY vs. APR

Roční procentní výnos (APY) je normalizovaná úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. na základě kombinovaného období jednoho roku. APY poskytuje standardizované zastoupení základních úrokových sazeb finančních produktů.

Roční procentní výnos

Primární výhodou ročního procentního výnosu je zvážení složeného efektu. Připomeňme, že sloučení je v zásadě proces, při kterém aktivum nebo závazek vydělává úroky jak z jistiny, tak z kapitálových zisků Výnos z kapitálových výnosů Výnos z kapitálových výnosů (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad nebo nashromážděný úrok. Jinými slovy, APY odráží skutečnou úrokovou sazbu, kterou vydělá věřitel nebo investor.

Pomocí ročního procentního výnosu lze porovnat různé finanční produkty, jejichž úrokové sazby přicházejí s různými složenými obdobími. APY však neuvažuje s potenciálními poplatky za účet Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se týká poplatku vybraného za platbu za služby, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě. které mohou ovlivnit čistý zisk.

Vzorec

Obecný vzorec pro výpočet ročního procentního výnosu (APY) je vyjádřen pomocí následující matematické rovnice:

Vzorec APY

Kde:

  • i - nominální úroková sazba
  • N - počet slučovacích období

Pokud je například úrok složen měsíčně, pak je relevantní vzorec pro výpočet APY následující:

Složený vzorec APY

APY vs. APR

Ačkoliv roční procentní výnos (APY) i roční procentní sazba (APR) roční procentní sazba (APR) roční procentní sazba (APR) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky, nebo kterou obdrží na vkladový účet. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze. jsou vyjádřením úrokové sazby, existuje výrazný rozdíl mezi těmito dvěma pojmy. Na rozdíl od APY APR nezohledňuje slučovací účinky.

Jak bylo uvedeno výše, primární výhodou APY oproti APR je standardizované zastoupení úrokových sazeb. Jinými slovy, první lze použít k porovnání produktů s různými složenými strukturami pro úrokové sazby.

Vzhledem k tomu, že APY zohledňuje složený efekt, bude vyšší než APR. Z tohoto důvodu mají finanční instituce ve svých nabídkách půjček přednost citovat RPSN, protože díky nižší sazbě se jejich obchody pro potenciální zákazníky zdají atraktivnější.

Ze stejného důvodu je roční procentní výnos často uváděn v nabídkách investičních produktů nebo úrokových bankovních účtech, protože hodnota APY se bude pro investory jevit atraktivnější.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kontinuálně složený výnos Kontinuálně složený výnos Kontinuálně složený výnos je to, co se stane, když se vypočítá úrok získaný z investice a reinvestuje se zpět na účet po nekonečný počet období. Úrok se počítá z částky jistiny a úroku kumulovaného za dané období
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Jednoduchý úrok Jednoduchý úrok Jednoduchý úrokový vzorec, definice a příklad. Jednoduchý úrok je výpočet úroku, který nebere v úvahu účinek složení. V mnoha případech se úrok spojuje s každým určeným obdobím půjčky, ale v případě jednoduchého úroku tomu tak není. Výpočet jednoduchého úroku se rovná částce jistiny vynásobené úrokovou sazbou vynásobené počtem období.
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found