Penetrace na trhu - přehled, způsob výpočtu a příklad

Penetrace na trh se vztahuje na kvantitativní měřítko využití produktu zákazníkem. Porovnává se s celkovým odhadovaným trhem pro konkrétní produkt nebo službu Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vzniká a je vyjádřena jako poměr. Poté se používá k vývoji strategií potřebných ke zvýšení celkového podílu pásku na produktu nebo službě.

Pronikání na trh

Výpočet pronikání na trh umožňuje manažerům zjistit velikost potenciálního trhu pro jejich nabídku. Pokud je celková velikost trhu dostatečně velká, může být nový účastník přesvědčen, že může získat stanovené procento z celkového počtu potenciálních zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají v jakémkoli podnikání významnou roli. Díky lepšímu porozumění různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj v tomto odvětví.

Pronikání na trh využívají také zavedené společnosti k určení potenciálu ke zvýšení jejich celkových výnosů.

souhrn

  • Penetrace na trh se vztahuje na kvantitativní měřítko využití produktu zákazníkem.
  • Lze jej matematicky vyjádřit buď jako procento, nebo jako poměr, představující procento z celkového trhu, který má společnost k dispozici.
  • Proces rozšiřování dosahu společnosti za účelem realizace výhod, které pro ni jsou přístupné, se nazývá vývoj trhu.

Příklad proniknutí na trh

Zvažte situaci, kdy počet obyvatel země je 100 milionů. Z dané populace vlastní mobilní telefony přibližně 60 milionů lidí. Penetrace na trh pro telekomunikační průmysl tedy bude 60%.

Teoreticky stále existuje část populace, přibližně 40%, abych byla přesná, která zůstává nevyužita. To znamená, že v dané zemi stále existuje potenciál pro růst telekomunikační firmy. Podobně v zemi s nevyužitým přibližně 20% populace je příležitost k růstu nižší.

V takové situaci bude trh označován jako nasycený trh, což znamená, že příležitosti k růstu jsou malé nebo vůbec žádné. Stávající společnosti již drží většinu podílu na trhu a ponechávají jen malý prostor pro růst prodeje.

Penetrace trhu pro společnosti

Průnik na trh se neuplatňuje pouze na průmyslové odvětví nebo odvětví. Společnosti jej mohou také použít k posouzení tržního podílu svého produktu.

Když je vyjádřena jako metrika, odpovídá celkovému počtu uživatelů, kteří si buď zakoupili produkt konkrétní společnosti, na rozdíl od produktu nabízeného konkurencí, nebo si nezakoupili vůbec žádný produkt.

Lze jej matematicky vyjádřit buď jako procento, nebo jako poměr, představující procento z celkového trhu, který má společnost k dispozici.

Jak se počítá penetrace trhu?

Pro výpočet penetrace nabídky na trh se aktuální objem prodeje tohoto produktu vydělí celkovým objemem prodeje všech produktů s podobnými vlastnostmi nebo splňující stejné potřeby. Zahrnují také produkty prodávané konkurenty společnosti. Výsledné číslo se vynásobí 100, aby se dosáhlo procenta.

Pronikání na trh

Výhody vysoké penetrace trhu

Pokud se společnost těší vysoké míře pronikání svých produktů na trh, považuje se za vedoucí postavení na trhu v tomto odvětví. Poskytuje jim jedinečnou marketingovou výhodu, protože mají přístup k větší skupině potenciálních zákazníků.

Osvědčený produkt a silná značka podporují loajalitu a pozitivní reklamu z úst atd. Vedoucí postavení na trhu Vedoucí postavení na trhu Vedoucí postavení na trhu je společnost, která má největší podíl na trhu v tomto odvětví a těší se největšímu podílu na celkových tržbách na daném trhu. Trh může také vyjednat lepší podmínky od svých dodavatelů, protože velký objem prodeje jim umožňuje zadávat hromadné objednávky.

Podobně mohou využívat efektivitu nákladů, vzhledem k obrovskému rozsahu jejich provozu. I v maloobchodě může mít vedoucí postavení na trhu lepší prostor a umístění na rozdíl od konkurenčních značek, protože jejich produkty jsou mezi cílovým publikem mnohem oblíbenější.

Jak mohou společnosti zvýšit penetraci trhu?

Proces rozšiřování dosahu firmy k realizaci zisků, které jsou přístupné společnosti s velkým podílem na trhu, se nazývá vývoj trhu. Zahrnuje strategie související s reklamou, přímým dosahem prodeje, kampaně v sociálních médiích, snižováním cen, sdružováním nabídek produktů atd.

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Dynamika trhu Dynamika trhu Dynamika trhu se týká sil, které ovlivňují ceny a chování výrobců a spotřebitelů. Síly vedou k tvorbě cenových signálů
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Serviceable Obtainable Market (SOM) Serviceable Obtainable Market (SOM) Serviceable Obtainable Market (SOM) je odhad části výnosu v konkrétním segmentu produktu, který je společnost schopna zachytit.
  • Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found