Vertikální kapitál - přehled, režimy vertikálního zdanění, příklad

Vertikální ekvita je metoda zdanění, při které se zvyšuje daňová povinnost fyzických osob k jednotlivcům, jak roste jejich příjem. Je založen na principu, že jednotlivci s vyššími příjmy a větším majetkem musí platit vyšší daň z příjmu než ostatní. Opakem systému vertikálního kapitálu je systém horizontálního kapitálu.

Vertikální kapitál

Podle horizontálního systému podléhají všichni občané země stejné absolutní částce ve formě daní. Princip horizontálního systému spravedlnosti spočívá v tom, že jelikož stát považuje všechny občany za rovnocenné a zaručuje jim stejná zákonná práva, musí ukládat stejnou daňovou povinnost Splatná daň z příjmů Splatná daň z příjmů je pojem, který se vztahuje k daňové povinnosti obchodní organizace vůči vládě, kde funguje. Výše závazku bude vycházet z jeho ziskovosti během daného období a příslušných daňových sazeb. Splatná daň se u nich nepovažuje za dlouhodobý závazek, ale spíše za současný závazek.

Zásada platební schopnosti

Daňové zatížení musí být rozděleno rovnoměrně mezi všechny občany státu. Princip „schopnosti platit“ uvádí, že celková daň zaplacená jednotlivcem by měla být úměrná celkovému bohatství, které vytvořil, nebo jeho schopnosti nést dané daňové zatížení.

Druhy vertikálně spravedlivých daňových režimů

Existují tři typy vertikálních akcií: proporcionální zdanění, regresivní zdanění, a progresivní zdanění.

1. Proporcionální zdanění

V rámci systémů proporcionálního zdanění platí všechny fyzické osoby stejné procento svých příjmů jako daň z příjmu. Se zvyšujícím se bohatstvím jednotlivce se úměrně zvyšuje absolutní částka jeho daňové povinnosti a naopak.

2. Progresivní zdanění

V progresivních daňových režimech se procento příjmů vyplácených jako daň z příjmu zvyšuje také se zvyšujícím se bohatstvím a naopak. V progresivním daňovém systému Progresivní daň Progresivní daň je daňová sazba, která se zvyšuje s rostoucí daňovou hodnotou. Obvykle je rozdělena do daňových pásem, které postupují k postupně vyšším sazbám. Například progresivní daňová sazba se může pohybovat od 0% do 45%, z nejnižších a nejvyšších závorek existuje několik závorek daně z příjmu a jednotlivci jsou po započtení ročních příjmů, kapitálových zisků, úrokových výnosů a jejich rozdělení do různých závorek zaměstnanecké výhody atd.

Efektivní daňové sazby jsou nejvyšší u osob s nejvyššími příjmy v konkrétní zemi, což znamená, že milionář platí vyšší podíl ze svých příjmů ve formě daní na rozdíl od učitele střední školy.

3. Regresivní zdanění

V regresních daňových režimech platí nižší příjmy státu vyšší daň. Regresivní daně Regresivní daň Regresivní daň je daň uplatňovaná takovým způsobem, že sazba daně klesá s růstem příjmu daňového poplatníka. Regresivní daňový systém klade větší zátěž na demografii s nízkými příjmy než na populaci s vysokými příjmy. v moderní kapitalistické společnosti již neexistují.

Praktický příklad - vertikální kapitál

Podle vertikálně spravedlivého režimu, jak je uplatňován ve Spojených státech, jsou různé části příjmů daňových poplatníků zdaněny různými sazbami. Podle americké Internal Revenue Service (IRS) je prvních 8 025 $ vydělaných osobou zdaněno 10%.

Následujících 24 525 $ je zdaněno sazbou 15%. Dalších 49 100 $ je zdaněno 25% a konečných 18 350 $ je vybíráno 28%. Nejvyšší federální daňový pás pro jakoukoli výši příjmů nad 35%.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Kanadské závorky daně z příjmu Kanadské závorky daně z příjmu Tento článek popisuje fungování kanadských daňových pásem. Systém zdanění příjmů v Kanadě je progresivní systém, což znamená, že jednotlivci, kteří vydělávají více, jsou obecně více zdaňováni. Naproti tomu v systému rovného zdanění platí každý stejné procento
  • Daň z příjmů právnických osob a fyzických osob Daň z příjmů právnických osob a fyzických osob V tomto článku pojednáme o dani z příjmů právnických osob a fyzických osob. Daň z příjmů právnických osob je výdajem na podnik (odliv peněz), který vybírá vláda
  • Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti Vedoucí domácnosti je status daňové evidence pro fyzické osoby žijící ve Spojených státech. Aby se daňový poplatník kvalifikoval jako hlava domácnosti, musí být na konci roku buď svobodný, nebo svobodný a musí si udržovat domov pro oprávněnou osobu, jako jsou rodiče, dítě nebo jiní blízcí příbuzní.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužné daně. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found