Doložka o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů - přehled, historie, důsledky a rizika

V době úpadku se používá doložka o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů. Úpadek Úpadek je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. nebo finanční tíseň a nutí věřitele dlužníka odepsat část svého dluhu, aby se zmírnila finanční zátěž vypůjčující instituce.

Klauzule o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů

Konečným cílem doložky o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů je udržet instituci nad vodou a v provozu, a to i v případě nouze. Doložky o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů obvykle zahrnují věřitele, který ztratí část své pohledávky, nebo restrukturalizuje dluh. Restrukturalizace dluhu Restrukturalizace dluhu je proces, při kterém společnost nebo jiný subjekt, který má finanční potíže a problémy s likviditou, refinancuje své stávající dluhové závazky, aby získal větší flexibilitu v krátkodobém horizontu a aby se jeho dluhové zatížení celkově lépe zvládlo. vydáním vlastního kapitálu v hodnotě stejné částky.

Bail-in clause - historie

Během globální finanční krize 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, s miliony Američan je hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, vláda USA vydala výpomoc pro řadu selhávajících, bankrotujících finančních institucí kvůli podstatnému dopadu jejich neúspěchu na ekonomiku a očekávání, že kolaps společností povede k celkové ekonomické katastrofě.

Celkové náklady na výpomoc se odhadovaly na zhruba 700 miliard dolarů. Bylo to z velké části financováno daňovými poplatníky v USA, což způsobilo politické nepokoje mezi daňovými poplatníky, protože jejich peníze byly použity k jiným účelům než ke zlepšení infrastruktury a zdravotnických služeb. Aby se tomuto problému zabránilo, byl zaveden koncept rekapitalizace z vnitřních zdrojů, který chrání vkladatele a daňové poplatníky na úkor dluhových pohledávek věřitelů.

Klauzule o záchraně vs. rekapitalizaci z vnitřních zdrojů

Výpomoc je opakem doložky rekapitalizace z vnitřních zdrojů a umožňuje půjčující organizaci zůstat v podnikání a pokračovat v operacích prostřednictvím injekce kapitálu nebo finančních prostředků finančně stabilní institucí (např. Vládou) nebo investorem.

Naopak, doložka o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů klade na věřitele větší finanční zátěž a vyžaduje, aby snížili svůj dluh, aby instituce mohla přežít a chránit své vkladatele a daňové poplatníky.

Záchranné prostředky proto vystavují daňové poplatníky většímu riziku a finanční zátěži, zatímco rekapitalizace z vnitřních zdrojů vytváří stejný tlak na věřitele - zejména na nezajištěné věřitele, protože před souhlasem s úvěrovou smlouvou nevyžadují žádné zajištění.

Bail-ins - důsledky

1. Daňoví poplatníci

Daňoví poplatníci mají z ustanovení o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů největší užitek, zejména v případě probíhající finanční krize, kdy je třeba chránit instituce před neúspěchem a úplným bankrotem. Tím, že vytvoří tlak na věřitele, rekapitalizace z vnitřních zdrojů chrání peníze daňových poplatníků a umožňuje jejich přidělení na výdaje veřejného sektoru na lepší zdravotní péči, infrastrukturu a obranné systémy.

2. Politici

Politici mohou použít doložku o záchraně pomocí vnitřních zdrojů nad doložkou o záchranných opatřeních, aby získali přilnavost a přízeň daňových poplatníků, kteří jsou také voliči, kteří rozhodují o výsledcích voleb.

3. Vkladatelé

Vkladatelé jsou dobře chráněni doložkou o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů. V případě finanční tísně pro instituci (v tomto případě pro banku) je nepravděpodobné, že vkladatelé přijdou o peníze, pokud jsou prostředky k udržení instituce v chodu poskytnuty věřiteli.

Bail-ins - rizika

1. Morální rizika

Bail-ins a bailouts přinášejí riziko vzniku problému morálního hazardu mezi institucemi v nouzi. Tím, že doložkám o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů nabídneme instituci cestu z finančních potíží, může podpořit iracionální a riskantní chování, které může v budoucnu vést k nepokojům.

2. Vyšší výpůjční náklady

Pokud smlouva o půjčce obsahuje doložku o rekapitalizaci z vnitřních zdrojů, mohou si věřitelé účtovat vyšší úrokovou sazbu, aby vyrovnali další riziko ztráty části (nebo celé) jejich podílu na dluhu v případě bankrotu nebo finanční tísně. Výpůjční instituce proto mohou čelit vyšším nákladům na půjčky.

Praktický příklad: Kyperská finanční krize

V letech 2012–2013 čelila Kyperská republika hospodářské krizi v důsledku selhání kyperských bank, které vedlo k použití rekapitalizace z vnitřních zdrojů, kdy se vkladatelé a věřitelé s pohledávkami vyššími než 100 000 EUR museli vzdát části svých účtů udržet banku v provozu a zhroucení ekonomiky. Tento krok odstranil potenciální břemeno záchrany daňových poplatníků na Kypru a vedl k tomu, že velcí věřitelé a vkladatelé ztratili část svého podílu na fondech.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků
  • Free Cash Flow Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je rozdělena dle uvážení
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found