Externí růst - definice, růstové strategie a použití

Externí růst (také známý jako anorganický růst) označuje růst společnosti, který je výsledkem využití externích zdrojů a schopností, nikoli interních obchodních aktivit. Vnější růst je alternativou k vnitřnímu (organickému) růstu. Vnitřní a vnější růst by však neměl být považován za protiklady.

Vnější růst

Hlavní výhodou vnějšího růstu oproti vnitřnímu je to, že první poskytuje rychlejší způsob rozšíření podnikání. Organický růst je však obecně považován za lepší měřítko výkonnosti společnosti než vnější růst.

Strategie vnějšího růstu

Společnosti mohou usilovat o externí růst pomocí dvou primárních nástrojů: fúze a akvizice (M&A) a strategické aliance Strategické aliance Strategické aliance jsou dohody mezi nezávislými společnostmi o spolupráci při výrobě, vývoji nebo prodeji produktů a služeb. . Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá ve změně vlastnictví. Dohody o fúzích a akvizicích zahrnují výměnu vlastnictví mezi společnostmi v transakci. Naopak strategická aliance umožňuje podnikům sledovat jejich společné cíle a zároveň zůstat nezávislými subjekty.

1. Fúze a akvizice (fúze a akvizice)

Fúze a akvizice se týkají transakcí mezi podnikatelskými subjekty, které zahrnují úplnou výměnu vlastnictví. Fúze je finanční transakce, při které se dvě společnosti spojí do jedné nové společnosti se souhlasem představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. obou společností. Při fúzi mohou zúčastněné společnosti vytvořit zcela nový subjekt (pod novou značkou) nebo se získaná společnost může stát součástí nabývající společnosti.

Naopak akvizice je finanční transakce, ve které nabyvající společnost (uchazeč) koupí kontrolní podíl v cílové společnosti. Lze to provést se souhlasem vedení a akcionářů cílové společnosti (přátelské převzetí Friendly Takeover V případě fúzí a akvizic je přátelským převzetím akvizice cílové společnosti nabyvatelem / uchazečem se souhlasem nebo souhlasem vedení a představenstva ředitelů cílové společnosti.) nebo bez ní (nepřátelské převzetí Hostile Takeover Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (označovanou jako nabyvatel) přímým přechodem na cílit na akcionáře společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským).

Transakce fúzí a akvizic obecně mohou zúčastněným subjektům poskytnout významné výhody a příležitosti k růstu. Fúze a akvizice jsou nicméně z hlediska integrace společností obecně náročné.

2. Strategické aliance

Na rozdíl od fúzí a akvizic nezahrnují strategické aliance úplnou výměnu vlastnictví mezi zúčastněnými společnostmi. Společnosti místo toho kombinují svá aktiva a zdroje po určitou dobu, aby dosáhly předem stanovených cílů a přitom zůstaly nezávislé.

Strategická aliance může mít jednu ze dvou forem: akciové a nekapitálové aliance. Akciové aliance vznikají, když se nezávislé společnosti stávají partnery a vytvářejí nový subjekt společně vlastněný zúčastněnými partnery. Nejběžnější formou kapitálové aliance je společný podnik.

Na druhou stranu, nekapitálové aliance jsou vytvářeny prostřednictvím smluv. Příkladem aliancí mimo kapitál jsou franchisingové a licenční smlouvy, ve kterých jedna společnost poskytuje produkty, služby nebo duševní vlastnictví jiné společnosti výměnou za poplatek.

Na rozdíl od fúzí a akvizic jsou strategické aliance realizovány mnohem snáze a nevyžadují extrémní závazek zúčastněných stran. Výhody a příležitosti růstu strategických aliancí však mohou být omezené ve srovnání s příležitostmi, které může akvizice nabídnout.

Využití strategií vnějšího růstu

Společnost může pomocí externích strategií růstu dosáhnout řady různých cílů, například následujících:

  • Získejte přístup na nové trhy
  • Zvyšte tržní sílu
  • Získejte přístup k nové technologii / značce
  • Diverzifikujte produkt nebo službu
  • Zvyšte efektivitu obchodních operací

Provádění strategií vnějšího růstu může být náročné z mnoha důvodů. Například společnost, která chce získat jinou entitu, může čelit odporu vedení nebo akcionářů cíle.

Kromě toho je výběr potenciální cílové společnosti (v případě fúze nebo akvizice) sám o sobě náročný proces, který zahrnuje mnoho rizik. Například sloučené společnosti mohou čelit střetu podnikové kultury nebo synergie vytvořené transakcí nemusí být dostatečné k dosažení zisků, u nichž se očekávalo, že budou výsledkem fúze.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Joint Venture Joint Venture (JV) Joint venture (JV) je komerční podnik, ve kterém dvě nebo více organizací spojí své zdroje, aby získaly taktickou a strategickou výhodu na trhu. Společnosti často vstupují do společného podniku, aby prováděly konkrétní projekty. Společným podnikem může být nový projekt nebo nové hlavní podnikání
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) Současná hodnota příležitostí k růstu (PVGO) je koncept, který dává analytikům odlišný přístup k oceňování. Vzhledem k tomu, že ceny na akciových trzích jsou kombinací fundamentů a očekávání, můžeme hodnotu akcie rozdělit na součet (1) její hodnoty za předpokladu, že nedojde k reinvestování zisku, a (2) současné hodnoty
  • Druhy synergií Druhy synergií Synergie fúzí a akvizic mohou nastat z úspor nákladů nebo zvýšení výnosů. Při fúzích a akvizicích existují různé typy synergií. Tato příručka poskytuje příklady. Synergií je jakýkoli účinek, který zvyšuje hodnotu sloučené firmy nad kombinovanou hodnotu dvou samostatných firem. Při transakcích fúzí a akvizic může dojít k synergii

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found