Funkce CENA - vzorec, příklady, jak ocenit dluhopis

Funkce PRICE je zařazena do kategorie Excel FINANČNÍ funkce Funkce Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Vypočítá cenu dluhopisu za nominální hodnotu 100 USD, která platí periodickou úrokovou sazbu.

Ve finanční analýze může být funkce PRICE užitečná, když si chceme půjčit peníze prodejem dluhopisů místo akcií. Pokud známe parametry dluhopisu, který má být vydán, můžeme pomocí této funkce vypočítat zlomovou cenu dluhopisu.

Vzorec

= PRICE (vypořádání, splatnost, sazba, yld, odkup, frekvence, [základ])

Funkce PRICE používá následující argumenty:

  1. Vyrovnání (povinný argument) - Datum vypořádání dluhopisu nebo datum zakoupení kupónu. Datum vypořádání dluhopisu by mělo být po datu emise.
  2. Splatnost (povinný argument) - Toto je datum splatnosti dluhopisu nebo datum, kdy dluhopis vyprší.

Abychom porozuměli vypořádání a splatnosti, vezměme si příklad: 30letý dluhopis, který byl vydán 1. ledna 2017 a kupující ho koupil o šest měsíců později. Datum emise bude 1. ledna 2017, datum vypořádání bude 1. července 2017 a datum splatnosti bude 1. ledna 2047, což je 30 let po datu emise 1. ledna 2017.

  1. Hodnotit (povinný argument) - Toto je roční kupónová sazba dluhopisu.
  2. Yld (povinný argument) - roční výnos dluhopisu.
  3. Vykoupení (povinný argument) - Toto je odkupní hodnota dluhopisu za nominální hodnotu 100 USD.
  4. Frekvence (povinný argument) - Počet kupónových plateb za rok.
  5. Základ (volitelný argument) - Určuje základ pro výpočet počtu finančních dní, který používá dluhopis.

ZákladDen počítat základ
0 nebo vynechánoUSA (NASD) 30/360
1Skutečné / skutečné
2Skutečné / 360
3Aktuální / 365
4Evropská 30/360

Jak používat funkci PRICE v aplikaci Excel?

Jako funkce listu lze PRICE zadat jako součást vzorce v buňce listu. Abychom pochopili použití této funkce, zvažte příklad:

Příklad 1

Předpokládejme, že chceme vypočítat cenu za jmenovitou hodnotu dluhopisu zakoupeného 1. dubna 2017 ve výši 100 USD. Datum splatnosti dluhopisu je 31. března 2025. Úroková sazba je 9,5%. Výnos je 8% a hodnota odkupu je 100 $. Používá se základna počtu 30/360 dnů v USA (NASD) a platby se provádějí pololetně. Poskytujeme odkazy na buňky ve vzorci.

PRICE funkce

Výsledek získáme níže:

Funkce PRICE - příklad

Výše uvedená funkce PRICE vrací hodnotu 108,74 (zaokrouhleno na 2 desetinná místa). Ve výše uvedeném příkladu:

  1. Jak doporučil Microsoft Excel, poskytli jsme jako vstup vypořádání a splatnost odkazy na buňky obsahující data.
  2. Úroková sazba a výnos jsou poskytovány jako vstup v procentní formě (9,5%, respektive 8%). Argumenty však lze místo toho zadat jako jednoduché číselné hodnoty 0,095, respektive 0,08.
  3. Pokud je argument [základ] vynechán, funkce použije výchozí hodnotu 0 (označující základ pro počítání dní v USA (NASD) 30/360 dnů). Zde jsme to poskytli jako 0.

Několik rad o funkci PRICE:

  1. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, pokud:
    1. Datum vypořádání je větší nebo rovno datu splatnosti.
    2. Když zadáme neplatná čísla pro argumenty úroková míra, odkup, frekvence nebo základ. To znamená, že pokud je úroková sazba menší než nula, výnos je menší než nula, hodnota odkupu je menší nebo rovna nule, nebo frekvence je jakékoli jiné číslo než 0,1,2,3,4, nebo základ je jakýkoli jiné číslo než 0,1,2,3,4.
  2. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, pokud:
    1. Dané argumenty vypořádání nebo splatnosti jsou neplatná data aplikace Excel.
    2. Libovolný z uvedených argumentů je nečíselných.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce funkcí Excel PRICE. Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found