Negativní smlouva - přehled, příklady, omezení

Negativní smlouva, známá také jako omezující smlouva, je smlouva, která omezuje jednu stranu v provádění určitých akcí. Někdy dohoda zahrnuje nějakou formu kompenzace. Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou vykonávají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími druhy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které straně, která souhlasí s omezením. Negativní smlouvy jsou považovány za legální, ale bylo zjištěno, že některá jejich ustanovení omezují schopnost strany běžně vykonávat obchodní činnost.

Diagram negativních smluv

Například dohody o nekonkurování omezují jednu stranu v soutěžení v ekonomické činnosti, která bude mít přímý vliv na ekonomické činnosti jiné strany. V takových případech by osoba podepisující dohodu o zákazu soutěžit měla dostat nějakou formu kompenzace, která se relativně rovná hodnotě toho, čeho se vzdá. Negativní smlouvy se nacházejí v pracovních smlouvách, fúzích a akvizicích. Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), důležitost synergií a transakční náklady, dluhopisy a využívání půdy.

Druhy negativních smluv

Negativní smlouvu lze nalézt v samostatných dohodách nebo jako součást větší smlouvy nebo dohody. Společnosti je často používají při najímání nových zaměstnanců nebo nezávislých dodavatelů. Během fúzí a akvizic může být po prodejci požadováno, aby podepsal negativní smlouvu, která znemožňuje přímou konkurenci nebo zveřejnění důležitých informací o podnikání.

Níže jsou uvedeny hlavní typy negativních smluv:

1. Smlouva o nesouladu

V pracovní smlouvě dohoda o nekonkurování omezuje zaměstnance v přímé konkurenci se zaměstnavatelem na určité období a ve vymezené zeměpisné oblasti. V ideálním případě toto ustanovení brání zaměstnanci opustit podnikání zaměstnavatele a zahájit podobné podnikání hned vedle, zejména po absolvování školení. Rozvoj společnosti Rozvoj společnosti je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci svého podnikání, navazování strategických partnerství, zapojení v oblasti fúzí a akvizic (M&A) a / nebo dosáhnout organizační dokonalosti. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti. a zkušenosti na náklady zaměstnavatele. Většina dohod o nekonkurování omezuje zaměstnance v soutěžení se společností po dobu šesti měsíců a někdy může trvat až dva roky. V některých státech, například v Kalifornii, platí trvalý zákaz dohod o nekonkurování kvůli možným negativním dopadům, které mají na obchod a hospodářskou soutěž.

Dohody o nekonkurování se také používají při obchodním prodeji. Když nový vlastník převezme vlastnictví firmy, může být od předchozího vlastníka požadováno, aby podepsal smlouvu o nekonkurování. Dohoda omezuje původního vlastníka v soutěžení s novým vlastníkem ve stejné firmě na určité období a v určitém geografickém umístění. Nový vlastník by však měl poskytnout odpovídající protiplnění (peněžní nebo jiné výhody), které by původnímu vlastníkovi nahradilo ztrátu příjmu.

2. Dohoda o neusilování

Dohoda o nevyzvednutí je negativní smlouva, která omezuje jednu stranu v získávání zaměstnanců nebo zákazníků od jiné strany. Pokud zaměstnanec odejde z organizace, dohoda o nenásilném jednání mu zakazuje požadovat obchod od zákazníků, s nimiž zaměstnanec obchodoval jménem zaměstnavatele. Takové dohody nejsou časově a geograficky omezeny, jako je tomu u dohod o nekonkurování.

Dohoda o nečerpání platí také v odborné praxi, kde konzultantům a odborníkům není zakázáno žádat o zaměstnání od současných klientů jejich bývalého zaměstnavatele. Mezi tyto profesionály patří auditoři, účetní, odborníci na výživu, inženýři, elektrikáři, lékaři atd. Navázali úzké vztahy s klienty svého bývalého zaměstnavatele a mohou být v pokušení vybízet k podnikání od klientů svého bývalého zaměstnavatele.

3. Smlouva o zachování mlčenlivosti

Smlouva o mlčenlivosti Smlouva o mlčenlivosti (NDA) Smlouva o mlčenlivosti (NDA) je dokument, který je vyměňován mezi potenciálním kupujícím a prodejcem v počátečních fázích fúze a akvizice. omezuje jednu stranu při sdělování vlastnických informací, obchodních tajemství, inovací nebo jiných informací, které skutečný vlastník používá při běžném podnikání.

Například konzultantům v IT společnosti může být udělen přístup k některým vlastnickým datům, jako jsou tajné vzorce a přístupové kódy, a zaměstnavatel může vyžadovat, aby podepsali dohodu o zachování důvěrnosti, aby se zabránilo jejich použití mimo podnik. Dohodu lze také použít při zapojení nezávislých dodavatelů, kteří nejsou zaměstnanci společnosti na plný úvazek.

Negativní smlouvy v pracovních smlouvách

Nejběžnějšími negativními smlouvami v pracovních smlouvách jsou zákaz soutěžit Smlouva o nekonkurování Smlouva o nekonkurování je smlouva mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, která zaměstnanci brání v používání informací získaných během zaměstnání a dohod o mlčenlivosti. Dohody zakazují zaměstnancům přijímat určitá opatření, která mohou znevýhodňovat jejich zaměstnavatele během zaměstnání nebo po skončení zaměstnání.

Zaměstnavatelé zavádějí negativní smlouvy, aby zajistili investice, které vynaložili na zaměstnance prostřednictvím školení a zkušeností. Zaměstnavatel může zaměstnancům poskytnout také přístup k citlivým informacím. V takovém případě dohoda o zachování mlčenlivosti zaručuje, že se tyto důvěrné informace nedostanou do rukou konkurenta.

Negativní smlouvy v emisích dluhopisů

V emisi dluhopisů jsou rysy dluhopisu a odpovědnosti emitenta obsaženy v dokumentu zvaném indenture důvěryhodnosti. Dokument podrobně popisuje negativní smlouvy, které musí emitent dluhopisů dodržovat, jakmile bude dluhopis vydán investorům.

Jedním z těchto omezení je, že emitent dluhopisů by neměl vydávat více dluhů, dokud ostatní nedospějí. V některých svěřeneckých dluhopisech je emitent povinen udržovat poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je pákový poměr, který vypočítává hodnotu celkového dluhu a finančních závazků vůči celkovému kapitálu akcionáře. ne více než jeden.

Emitentovi dluhopisů může být také omezeno vyplácení dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. nad určitou hranici. Věřitelé zavádějí opatření ke snížení rizika selhání při provádění včasných plateb jistiny a úroků.

Problémy s negativními smlouvami

Jedním z hlavních problémů, kterým čelí provádění negativních smluv, je vymáhání. Smlouvy jsou navrženy tak, aby zabránily zaměstnavatelům nebo podnikům ve ztrátě svých zákazníků, zaměstnanců a vlastnických informací. Jsou-li však tyto činy spáchány, proces vymáhání trvá dlouho, protože právníci argumentují skutkovým stavem u soudu, zatímco škoda již byla způsobena.

Proces se také stává nákladným, protože soudní řízení může být zdlouhavé. Zvyšuje částku peněz splatnou právníkům zastupujícím zaměstnavatele, který je rovněž žalobcem v případě předloženém soudu.

Co je to potvrzující smlouva?

Kladná smlouva, označovaná také jako pozitivní smlouva, je příslib, který vyžaduje, aby strana dodržovala konkrétní podmínky smlouvy. Je to opak negativní smlouvy, která vyžaduje, aby strana něco neudělala.

Příkladem potvrzující smlouvy je dohoda mezi hypotečním věřitelem a dlužníkem, která vyžaduje, aby dlužník udržoval kolaterál použitý pro půjčku, dokud nebude úvěr plně splacen. V případě emise dluhopisů chrání kladná smlouva zájmy emitenta i zájmy držitele dluhopisu.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, důrazně doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Emitenti dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti.
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Letter of Intent Letter of Intent (LOI) Stáhněte si šablonu Finance's Letter of Intent (LOI). LOI nastiňuje podmínky a dohody transakce před podepsáním konečných dokumentů. Mezi hlavní body, které jsou obvykle obsaženy v písemném záměru, patří: přehled a struktura transakce, časová osa, due diligence, důvěrnost, exkluzivita
  • Podstatné neveřejné informace Podstatné neveřejné informace Podstatné neveřejné informace jsou informace, které by ovlivnily tržní hodnotu nebo obchodování s cenným papírem a nebyly šířeny široké veřejnosti. Považuje se to za zasvěcené informace. Informace jsou považovány za „podstatné“, pokud by jejich šíření veřejnosti pravděpodobně ovlivnilo tržní cenu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found