Poměr rezerv - přehled, dopad na dluhopisy a akcie, měnová politika

Poměr rezerv - také známý jako poměr rezerv bank, požadavek na bankovní rezervy nebo poměr rezerv hotovosti - je procento vkladů, které musí finanční instituce držet v rezervě jako hotovost. Centrální banka je instituce, která určuje požadovanou výši poměru minimálních rezerv. Rezerva banky se obvykle skládá z peněz, které má a je uložena v trezoru. Banky mají také hotovost uloženou na svém účtu v centrální bance.

Poměr rezerv

Rozdělení rezervního poměru

Poměr rezerv se obecně používá při plánování měnové politiky za účelem regulace množství hotovosti, kterou mohou banky převést na půjčky. Ústřední měnové orgány navíc tento poměr používají k ochraně bank před náhlým poklesem likvidity, který může vyústit v finanční krizi 2008–2009 Globální finanční krize Globální finanční krize v letech 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc.

Ačkoli některé země, jako je Austrálie a Spojené království, nemají žádné rezervní poměry, jiné, jako je Libanon a Brazílie, mají rezervní poměr 30%, respektive 20%. Čísla jsou důležitá, protože zajišťují, aby každá země byla schopna regulovat a chránit své hospodářství.

Dopad rezervního podílu na dluhopisy a akcie

Vyšší úroková sazba poškozuje majitele dluhopisů, protože úrokové sazby mají inverzní vztah k hodnotě dluhopisů. Akciový trh má také tendenci chovat se negativně, když úrokové sazby narostou, protože pro společnosti je dražší získat požadovanou úroveň financování. Následkem toho zvýšení povinných minimálních rezerv bolí dluhopisy a akcie. Vyšší poměr se objeví, když ekonomika zažívá inflaci, zatímco nižší poměr se vyskytuje během deflace. Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz. .

Zejména banky mají těžké časy, když centrální banka upravuje poměr rezerv nahoru, protože existuje limit na množství peněz, které mohou banky půjčovat, a tedy na výši úroků, které mohou vydělat. Opak je pravdou, když centrální banka snižuje poměr rezerv. Banky mají více peněz na půjčování a generuje se větší úrok.

V některých zemích se částka peněz vyplácí bankám jako úrok z jejich rezerv. Tato praxe je pro banky obvykle prospěšná, ale záleží na převládajících sazbách. Například americký Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. vyplácí asi 0,5% z poměru rezerv jako kompenzace bankám za ztrátu příjmů při zvýšení povinných minimálních rezerv.

Úvahy pro investory

Mezinárodní investoři musí pečlivě sledovat poměr rezerv, zejména na trzích, které se při řízení měnové politiky spoléhají na povinné rezervy. V mnoha případech jsou akcionáři schopni podrobně zkoumat makroekonomické vzorce, kdy dojde ke změnám v poměru rezerv.

Země, jejíž inflace roste, obvykle pocítí zvýšení poměru rezerv. Investor může tato rizika zajistit investováním ve více regionech a zemích. Investor může také přesunout své investice do oblastí, které nejsou ovlivněny změnami poměru.

Dopad na měnovou politiku

Většina centrálních bank, jako Bank of England Bank of England Bank of England (BoE) je centrální banka Spojeného království a model, na kterém je postavena většina centrálních bank po celém světě. Od svého založení v roce 1694 se banka změnila z soukromé banky, která půjčovala peníze vládě, na oficiální centrální banku Spojeného království. , Federální rezervní systém USA a Evropská centrální banka Evropská centrální banka Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. Je jednou z nejdůležitějších centrálních bank na světě a dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech. , nemají tendenci často měnit sazby rezerv, protože to může způsobit problémy s likviditou. Místo toho využívají operace na volném trhu, jako je kvantitativní uvolňování.

Například poměr rezerv v USA je omezen na 10% u vkladů a 0% u termínovaných vkladů trvajících mnoho let. Údaje jsou projednány a stanoveny správní radou. Stejně jako termínované vklady nejsou ani povinné účty ovlivněny.

Zvyšování procenta vkladů, které si banky musí ponechat ve formě hotovosti v trezoru, způsobí pokles objemu půjček, které jsou schopny provádět. I když je účinnost povinných minimálních rezerv jako politického nástroje vysoce diskutabilní, není pochyb o tom, že ovlivňuje peněžní trh. Jejich použití se stává méně relevantním v zemích, jako jsou USA, kde regulační orgány místo toho upřednostňují kvantitativní uvolňování.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Devizové rezervy Devizové rezervy Devizové rezervy se vztahují k zahraničním aktivům drženým centrální bankou země. Zahraniční aktiva zahrnují aktiva, která nejsou denominována v domácí měně dané země. Například americké vládní dluhopisy v držení Bank of Japan jsou pro Japonsko zahraničními aktivy.
  • Omezená hotovost Omezená hotovost Omezená hotovost označuje hotovost, kterou společnost drží ze specifických důvodů, a proto není k dispozici pro okamžité běžné obchodní použití. Lze jej porovnat s neomezenou hotovostí, která označuje hotovost, kterou lze použít k jakémukoli účelu.
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found