Diskreční výdaje - přehled, příklady a pákový efekt

Diskreční výdaje jsou nepodstatné výdaje, které vzniknou jednotlivci, domácnosti nebo firmě. Dalším způsobem, jak přemýšlet o diskrečních výdajích, je klasifikovat je jako „chce“ místo „potřeby“.

Diskreční výdaje

Běžným příkladem je, když si jednotlivec zakoupí nový smartphone vždy, když vyjde nejnovější vydání. Jedná se o nákup, který pomáhá jednotlivci cítit se dobře, ale těžko souvisí s jeho přežitím.

Porozumění diskrečním výdajům

Diskreční výdaje mohou vzniknout v následujících situacích:

Domácnosti a jednotlivci

Ekonomiku tvoří mnoho domácností a jednotlivců. Ekonomika roste prostřednictvím zvýšené produkce a výdajů a jednotlivci v tržní ekonomice Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu, které hodně utrácí bez dokonce o tom přemýšlet.

Některé z výdajů jsou nezbytné výdaje - jídlo, voda, oblečení a přístřeší. Většina výdajů v moderní společnosti jsou však diskreční výdaje.

Většina jednotlivců dostává nějaký druh příjmu. Výše příjmu zbývajícího po splacení všech nezbytných výdajů je známá jako diskreční příjem. Lze jej utratit za zboží a služby nebo úspory / investice podle vlastního uvážení.

Existují také různé základní výdaje. Některé jsou vyžadovány zákonem, zatímco jiné jsou nezbytné pro přežití. Takovými výdaji mohou být daně, různé formy pojištění, nájemné, strava, doprava atd. Jednotlivci obvykle nehrozí nic jiného, ​​než nést výdaje.

Všechny ostatní výdaje jsou klasifikovány jako diskreční výdaje. Zahrnují dovolenou a luxusní zboží a služby.

V mikroekonomii jsou diskreční náklady považovány za cenově pružnější. Cenová pružnost označuje citlivost jednotlivců na cenu zboží a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, z níž vyplývá. Potřebné položky jsou cenově nepružné, protože bez ohledu na to, kolik jsou, stále za ně budeme platit.

Zatímco když se diskreční položky stanou dražšími, lze je snáze vyříznout z rozpočtu jednotlivce. Během ekonomické recese se mnoho lidí bojí ztráty zaměstnání, a proto sníží diskreční výdaje.

Podniky

Určité náklady mohou být pro některé podniky diskreční, v jiných zásadní. Například připojení k internetu je pro fungování cloudové společnosti zásadní. Maloobchodní prodejna však může fungovat i bez něj. Náklady na školení mohou být pro společnost zásadní výdaje, ale pro jinou diskreční.

Dojde-li k recesi, budou diskreční výdaje první výdaje, které podnik sníží.

Investice jsou také diskrečními výdaji podniků. Fúze a akvizice (fúze a akvizice) Fúze a akvizice (fúze a akvizice) Fúze a akvizice (fúze a akvizice) odkazují na transakce mezi dvěma společnostmi, které se v nějaké formě kombinují. Ačkoli se používají fúze a akvizice (M&A), aktivita je diskreční náklad, který se používá jako součást její strategie k doplnění jejích operací nebo k růstu.

Společnosti, které prodávají produkty podle vlastního uvážení nebo které poskytují služby podle svého uvážení, jsou poměrně cyklické podniky. To znamená, že jejich výnosy a výdělky v průběhu času kolísají.

V případě hospodářských kontrakcí je menší poptávka po jejich produktech a službách. Společnosti musí být kompetentní v řízení svých nákladů a nesmí převzít příliš velkou páku pro zvládnutí hospodářského poklesu.

Pákový efekt má dvě hlavní formy:

  • Provozní páka se použije, když společnost převezme více fixních nákladů na rozdíl od variabilních nákladů. To zesiluje dopad zvýšení příjmů plynoucích až ke spodní hranici. Rovněž však zesiluje dopad snižování výnosů.
  • Finanční vliv se použije, když společnost převezme větší dluh. Zesiluje dopad zvýšení a snížení výnosů plynoucích ze spodního řádku.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Cykly peněžních toků
  • Osobní finance Osobní finance Osobní finance jsou proces plánování a řízení osobních finančních aktivit, jako je vytváření příjmů, utrácení, spoření, investování a ochrana. Proces správy osobních financí lze shrnout do rozpočtu nebo finančního plánu.
  • Provozní výdaje Provozní výdaje Provozní výdaje, provozní výdaje neboli „opex“ označují výdaje spojené s provozními činnostmi podniku. Jinými slovy,
  • Finanční páka Finanční páka Finanční páka se týká množství vypůjčených peněz použitých na nákup aktiva s očekáváním, že příjem z nového aktiva převýší náklady na vypůjčení.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found