Trvání dolaru - přehled, rizika dluhopisů a vzorce

Trvání dolaru je metoda analýzy dluhopisů, která pomáhá investorovi zjistit citlivost cen dluhopisů na změny úrokových sazeb. Metoda měří změnu ceny dluhopisu za každých 100 bps (bazických bodů) změny úrokových sazeb.

Trvání dolaru

Trvání dolaru lze použít na jakékoli produkty s pevným výnosem, včetně spedičních kontraktů, dluhopisů s nulovým kupónem Dluhopis s nulovým kupónem Dluhopis s nulovým kupónem je dluhopis, který neplatí žádné úroky a obchoduje se slevou na jeho nominální hodnotu. Nazývá se také čistý diskontní dluhopis nebo hluboký diskontní dluhopis. Lze jej proto také použít k výpočtu rizika spojeného s takovými produkty.

Rychlé shrnutí

  • Trvání dolaru je měřítkem změny ceny dluhopisu za každých 100 bps (bazických bodů) změny úrokových sazeb.
  • Vypočítává se kompenzací cenového rizika rizikem míry reinvestice.
  • Trvání dolaru není přesným měřítkem vlivu úrokových sazeb na ceny dluhopisů.

Rizika dluhopisů

Mezi rizika spojená s dluhopisy patří:

1. Cenové riziko

Kupónová sazba splatná u dluhopisu nepřímo souvisí s převládajícími tržními úrokovými sazbami. To znamená, že jak úrokové sazby klesají, sazby kupónů dluhopisů se zvyšují. Krátkodobé dluhopisy jsou méně citlivé na změny úroků, zatímco 20leté dlouhodobé dluhopisy mohou být citlivější na změny úrokových sazeb.

Dluhopisy s nízkou kupónovou sazbou Kuponová sazba Kuponová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. je citlivější na změny zájmu a naopak. Cenové riziko je relevantnější pro investory, kteří mají v úmyslu držet dluhopis na krátkou dobu a prodat jej dříve, než dospěje.

2. Riziko míry reinvestice

Návratnost, kterou lze získat reinvestováním výplat kupónů, pozitivně nebo přímo souvisí s tržní úrokovou sazbou. Je to relevantnější pro investory, kteří mají v úmyslu držet dluhopis až do splatnosti, protože když sazby vzrostou, investor vydělá více.

Jelikož se obě rizika pohybují opačným směrem a vzájemně se kompenzují, lze vypočítat dobu trvání, která minimalizuje expozici oběma rizikům a maximalizuje zisk, kterého lze dosáhnout. Doba trvání se týká doby držení, kdy se cenové riziko a riziko míry reinvestice navzájem kompenzují.

Vzorce

Trvání dolaru je reprezentováno výpočtem dolarové hodnoty jednoho bazického bodu, což je změna ceny dluhopisu za jednotkovou změnu úrokové sazby (měřeno v bazických bodech). Hodnota dolaru na 100 bazických bodů může být symbolizována jako DV01 nebo hodnota dolaru na 01. Změna úrokové sazby o 1% je 100 bazických bodů.

Vzorec pro výpočet doby trvání je:

Trvání dolaru - vzorec

Kde:

  • n = Roky do splatnosti
  • C = Současná hodnota kupónových plateb
  • t = Každý rok do splatnosti

Vzorec pro výpočet trvání dolaru je:

Trvání dolaru = DUR ​​x (∆ i / 1 + i) x P

Alternativně, pokud je známa změna hodnoty dluhopisu a výtěžku, lze použít jiný vzorec:

DV01 = - (ΔBV / 10 000 * Δy)

Kde:

  • ΔBV = Změna hodnoty dluhopisu
  • Δy = Změna výnosu

Faktor nepřesnosti v trvání dolaru

Trvání dolaru není přesným měřítkem vlivu úrokových sazeb na ceny dluhopisů, protože vztah mezi nimi není lineární. To znamená, že výše uvedené vzorce mohou přesně předpovídat cenové změny dluhopisů za dané úrokové sazby pouze u malých změn.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi.
  • Treasury Bills Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills for short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with termencies from several days up to 52 týdnů (one year). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.
  • Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) - jinak označovaný jako splacení nebo účetní výnos - je spekulativní míra výnosu nebo úroková sazba cenného papíru s pevnou sazbou, jako je obligace. YTM je založen na víře nebo porozumění, že investor koupí cenný papír za aktuální tržní cenu a drží jej, dokud cenný papír nedospěje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found